Dört Çeşit Blokchain Nelerdir?

Kripto para sisteminin temellerini oluşturan Blokchain ‘’blok zincir’’ sistemi, günümüz dünyasında dört çeşit olarak karşımıza çıkıyor. Üç tip blok zincir ağının zaman içinde dört çeşide yükselerek, farklı tip ağ bağlantılarının oluşmasını sağlamasıyla kripto para borsası da farklı teknolojilerle tanışmaya başladı. Birçok kripto para biriminin karşımıza çıkardığı Blokchain teknolojisi, güvenlik, yaygınlık ve tabi ki üretim bazlı süreçlerin değerlendirilmesi için önemli bulunuyor.

Blokchain- Blok Zincir Çeşitleri

Online sistemler üzerinden çevrimiçi ve çevrimdışı ağlara bağlı olarak kripto borsası ile kar elde edebiliyorsunuz. Kriptolarınızı saklayacağınız soğuk cüzdan özelliklerinden, paranızın piyasada rol almasını sağlayacak sıcak cüzdan seçeneklerine kadar bütün imkanlar Blokchain sisteminden geçmektedir. Dört çeşit bulunan bu zincir, açık ve kapalı, merkezi otoritesi olmayan önemli teknolojilerle üretimin sağlanmasında etkindir. BTC ve Ethereum Analiz blok zincir sistemi zaman için de farklı girişimcilerle geliştirilerek, kripto paranın binlerce çeşidinin olmasını da sağlamıştır.

  • Blokchain Trust – Güven blok zincir Modeli; On chain ve off chain modellerini de işleyebilen, trust model, güven odaklı işlemlere yer verir. Bu blok zincir sisteminde Multichain onayı üzerinden işlem yapılarak blok zincir alanına atama gerçekleştirilir. Güvenli bir işlem sağlanır.
  • Private Blokchain- Kapalı-Özel Blok Zincir; Kamu ağına bağlı olan işlemlerde private sistemi, kapalı olarak işlem yapar. İşlem onay mekanizması yazılım sistemleri üzerinden geliştirilerek, kripto para biriminin kapalı kalacağı soğuk cüzdan özelliklerini oluşturur.
  • Public Blokchain- Açık blok zincir; halka açık işlemler için kullanılan açık sistem, kapalı veya açık olarak ağa bağlanır.
  • Customizable Blokchain- Özelleştirilebilir Blok Zincir; Turning complete coda alt yapısı ile işlem yapılmasına imkan vermektedir. Açık ve esnek platform özellikleri üzerinden diğer blok zincirler bu model işlemlere izin verebilir.

Blokchain Ağları Ne İşe Yarar?

Blokchain sistemi, özellikle blok zincir bağlantıları demektir. Bu ağlar üzerinden işlemler para biriminin veri akışının sağlanması, üretilmesi ve piyasadaki herkese açık, kapalı veya izinli olacak mekanizmanın kurulmasına neden olur. Blokchain sisteminde kripto para birimi belirli bir ağa sahiptir ve bu ağ üzerinden al, sat veya takas işlemleri yapılırken, cüzdana akış da gerçekleşecektir.

Para birimi türü, konsensüs ve kurallar çerçevesinde çalışan bir sistem olarak ağlar üzerinden işlem yapılarak belirli bir merkeze bağlı olmadan dolaşım sağlar.

Blokchain Sistemi Nasıl Oluşturulur?

Şifreleme algoritması, yazılım türleri üzerinden Blokchain sistemi uluşturulabilmektedir. Blok zincir sisteminde, eşler tarafından veriler tutularak işlem yapılabilmektedir. Bunun dışında kurallar, düğümler ve işlem onay sistemleri ağ uygunluğuna göre pozisyon açmaktadır.

Blokchain sisteminde güvenlik sağlanması için dağınık şifreleme sistemleri kullanılır. Kripto firmaları da bu işletim sistemini kurabilmektedir. Hackleme ve dolandırıcılık durumlarını en aza indirmeye yarayan sistem, çeşitlerine göre eşler arasında veri akışı, veri depolama ve soğuk cüzdan üzerinden bakiyenin güvenli tutulmasını sağlayacak anahtar görevini üstlenir.