‘’Bugün iş çıkışı Yeşilay Danışma Merkezine uğradım Sayın Halit Pekduran ve ekibinden Merkezdeki çalışmaları hakkında bilgi aldım. 2020 yılında açılan kolay ulaşılabilir konuma sahip olan Merkez de 2 psikolog, 1 sosyal hizmet uzmanı ve halkla ilişkiler personeli görev yapmakta. Alkol, Madde, kumar, tütün ve internet bağımlılarına danışmanlık hizmeti veriliyor. Devlete bağlı ücretsiz hizmet verilen en eski kurumlarımızdan biri Yeşilay ve YEDAM’larla hizmet ağını genişletmiş.
Ücretsiz 115 Danışma hattı ile Merkezlerden destek alabiliyorsunuz. Türkiye’de ve Kıbrıs’ta 104 YEDAM merkezi mevcut.
Çok çalışkan, idealist, heyecanlı ekibin Halit Bey’in liderliği ile önemli projelere imza atacakları enerjisini aldım ve elimden ne destek geliyorsa yanlarında olacağım.
Madde bağımlılığı konusunda çokta iyi bir karnesi olmayan Mersin’de, geleceğimiz evlatlarımızı korumak adına hepimiz sorumluluk almalıyız, konuşarak, üzülerek bir yere varamayız. Bir Toplumun sağlıklı olması demek bireylerinin biyo psiko_sosyal açıdan iyi koşullara sahip olması anlamına gelir. Bu üçlü sac ayağından biri eksik kalırsa sağlığınız tehdit altındadır. Yani eğer düzenli gelir getiren işiniz yoksa, asgari ihtiyaçlarınızı karşılaşmıyorsanız, iyi beslenmiyorsanız, hijyenik olmayan koşullarda yaşıyorsanız, şiddet görüyorsanız, eğitim alamıyorsanız sağlıklı olduğunuzu iddia edebilir misiniz? Ya da yaşam şeklinizi olumsuz etkileyen bir bağımlılıktan mustaripseniz bedensel ve ruhsal sağlığınız zarar görmez mi? Elbette olumsuz koşullar sağlığımızı da etkiler. Bağımlılık sorunu buzdağının görünen kısmından çok daha büyük ve geleceğimizi tehdit ediyor. Sorunla mücadelede bir-çok argümanın eş zamanlı devreye konulması lazım. Yani hastaları sadece hastaneye yatırarak ilaç tedavisi uygulamamız yetmiyor, iş bularak ekonomik bağımsızlığını kazandırmamız gerekiyor, sosyal acıdan iyilik hali sağlamak için kültür, sanat, spor ve el sanatlarını kullanmamız gerekiyor, hukuki açmazları varsa avukatlık danışmanlığı verilmesi gerekiyor. İşte YEDAM’lar tüm bu ihtiyaçları, talepleri karşılamak üzere kurulmuş. İŞKUR ile protokolleri var tedavi sürecinde ilerleme kaydetmiş danışanlara iş imkanı sağlanıyor, Baro ile protokol imzalanmış ve hukuki yardım sağlanıyor, AMATEM ya da CEMATEM ‘e yatması gereken hastalar yönlendiriliyor. Halit Pekduran Başkanlığında yeni yönetim birçok kurum ve kuruluşla hızlı bir görüşme trafiğinde, iş birliği konusunda protokoller yapılıyor. İl Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Üniversiteler ile Bağımlılık sorunun çözümü konusunda iş birliği kapsamında projeler yapacaklar. Yapılması gereken tam da budur yolları açık olsun umarım inançlarını kaybetmeden yürümeye devam ederler.’’