E-ticarete nasıl başlanır sorusu yeni bir iş kurmak, var olan işini geliştirmek, fiziksel bir mağazası bulunurken dijital dönüşümünü tamamlayarak e-ticaret sektörüne adım atmak isteyen kişilerin en çok yanıt aradığı sorular arasında yer almaktadır. Son dönemlerde oldukça popüler olan e-ticaret sektörüne girerek internetten ürün satmak isteyen kişi sayısının da arttığı görülmektedir.

E-ticaret ile internetten ürün satışı yapacak olan kişiler sosyal medya platformları, e-ticaret siteleri ve e-ticaret pazaryeri platformları üzerinden satış yapabiliyor. Genellikle kendi markalarını yaratmak isteyenler çoğu zaman bir e-ticaret sitesi açmak ve kendi mağazaları üzerinden satış yapmak ister.

E-ticaret sitesi kurmak için kişilerin tercih edeceği satış yöntemleri arasında dropshipping de yer alır. Genellikle e-ticaret için bütçesi düşük olan kişiler tarafından tercih edilen dropshippingde kişi ve işletmeler anlaştığı tedarikçilerin ürün ve hizmetlerini satar.

Sanal mağazanızı açmadan önce e-ticaret yapabilmek için bir şirket kurmanız gerekiyor. Çünkü Türk Ticaret Kanunu’na göre bir iş yapan ve bu işten gelir elde eden kişilerin fatura kesmesi ve elde ettiği gelirler üzerinden devlete vergi ödemesi gerekiyor. 

Şahıs şirketi
Limited şirket
Anonim şirket
Türleri de e-ticaret yapacakların en çok kurmayı tercih ettiği şirket türleri olarak ön plana çıkıyor. 

-ticaret sektöründe faaliyet gösterirken tercih edebileceğiniz birçok iş modeli ve yapısı bulunmaktadır. 

B2B – Business to Busines – İşletmeden İşletmeye Satış
B2C – Business to Consumer – İşletmeden Tüketiciye Satış
C2C – Consumer to Consumer – Tüketiciden Tüketiciye Satış
E-ticaret iş modelleri arasında yer almaktadır. E-ticaret’e başlamadan önce bu iş modellerini araştırabilir ve sizler de tercih edeceğiniz iş modelinin avantajlarını ve dezavantajlarını göz önünde bulundurabilirsiniz. 

İş modelinizi belirledikten sonra iş fikrinizi geliştirmek için birtakım çalışmalar yapmanız gerekir. Bu noktada markaların satacakları ürün ve hizmetleri doğru bir şekilde seçmesi için belirli araştırmalar yapması önemlidir. Çünkü bu araştırmalar sayesinde işletmeler e-ticaretteki risklerini azaltabilmektedir. Bu nedenle şirket kuruluşunun ardından satılacak ürünleri bulurken markalar belirli araştırmalar yapmaktadır. 

E-ticaretin Sektörlere Göre Büyüklüğü
E-ticarette Trend Olan Ürünler
E-ticarette En Çok Satılan Ürünler
E-ihracat ile Yurtdışına En Çok Satılan Ürünler
Markaların araştırma yaptığı belli başlı alanlardır. Bu konularda araştırmalarını tamamlayan işletmeler, doğru ürün ve hizmet seçimi yapabilmekte ve böylece internetten satacakları ürünlere karar verebilmektedir. Ardından işletmeler satacakları ürünleri temin etmek için tedarikçiler ile görüşmekte ve satış yöntemlerine göre tedarikçi seçimi yapmaktadır.

E-ticaret ile internetten satacağınız ürün ve hizmetleri belirledikten sonra yeni bir marka yaratmak için domain ve marka adınızı seçmelisiniz. Domain ve marka adınızı seçerken de tüketicilere güven vermek için belirli şeyleri göz önünde bulundurarak hareket etmeniz gerekmektedir.

Akılda kalıcılık
Özgünlük 
Kolay Telaffuz Edilebilen 
Ürün ve Hizmetler ile Uyumlu Olan

İnternetten satılacak ürünler bulunduktan, satış yöntemine karar verildikten ve tedarikçi anlaşmaları yapıldıktan sonra firmalar e-ticaret sitesi kurmak için site kurma yöntemlerini araştırmaya başlar. Bu noktada site yazdırma, açık kaynak kodlu altyapılar ve hazır e-ticaret paketleri ile karşılaşırlar. Bu yöntemler markaların e-ticaret sitesi kurmak için tercih edebileceği yöntemlerdir.

E-ticaret sitesi kurmak için paket seçimi yapıldıktan sonra markaların sitelerine ürün ve hizmetlerini yüklemesi ve internetten satış yapabilmek için site tasarımı yapması gerekir. E-ticaret sitesi tasarımı yaparken de markaların belirli konuları göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerekmektedir. 

E-ticarette dikkat edilmesi gereken en önemli unsur site tasarımının responsive olmasıdır. Çünkü günümüzde internetten yapılan alışverişlerin büyük bölümü mobil cihazlar üzerinden yapılmaktadır.
E-ticaret sitesi tasarımında markaların iyi bir tema seçimi yapması gerekir. 
Sitenin kategorizasyon yapısı ve alt kategorileri site tasarımı esnasında oluşturulmalıdır.
E-ticaret sitesi tasarımı yaparken işletmelerin logolarına uyumlu ve kurumsal kimliğini yansıtan renkleri tercih etmesi önemlidir. 
E-ticaret sitelerinde kullanılacak ürün fotoğraflarının profesyonel olması gerekir. 

E-ticaret sitenizden sattığınız ürün ve hizmetlerin tahsilatını yapmak ve satışını gerçekleştirdiğiniz ürünleri müşterilerinize göndermek için belirli anlaşmalara ihtiyacınız vardır. Sanal pos anlaşması e-ticaret siteniz üzerinden kredi ve banka kartı ile tahsilat gerçekleştirmenizi sağlayan anlaşmalarken kargo anlaşmaları ise sattığınız ürün ve hizmetleri uygun fiyatlar ile gönderebilmenize olanak tanıyan anlaşamalardır.

İnternetten alışveriş yapan kişiler genellikle güvenilir e-ticaret firmaları üzerinden alışveriş yapmaktadır. Bu nedenle e-ticaret sitesi kuran kişilerin marka bilinirliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapması gerekir.

Bu noktada da PR çalışmaları ve reklam çalışmaları markaların en çok tercih ettiği satış stratejileri olarak ön olana çıkar. Bunun yanı sıra ürün ve hizmet satışlarını artırmak isteyen e-ticaret firmaları dijital pazarlama çalışmalarına da önem verir. 

E-ticaret’e başlamak isteyen kişi ve işletmelerin satış yapabileceği bir diğer platform türü de Trendyol, N11, Hepsiburada ve Çiçek Sepeti gibi pazaryeri platformlarıdır. Pazaryeri platformları üzerinden satış yapan kişiler bir komisyon mantığı ile çalışsa da hedef kitlelerinde yer alan kişilere kolayca ulaşabilmekte ve satışlarını artırma fırsatı yakalamaktadır.

Sizler de e-ticarete başlamak istiyorsanız e-ticaret siteniz üzerinden satış yaparken pazaryeri platformlarında da bir mağaza açabilir ve böylece e-ticaret pazaryeri entegrasyonlarından faydalanarak her iki platform üzerinden de satış yapabilirsiniz.

E-ticaret nedir, e-ticaret nasıl yapılır ve e-ticaret sitesi kurmak ile ilgili sizlere birçok bilgi verdik. Bu bölümde de e-ticaret yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.

E-ticaret firmaları müşterilerine güven vermelidir.
E-ticarette satışları artırmak için kampanyalar düzenlemelidir.
E-ticarette ürün, sipariş ve teslimat yönetimini profesyonel bir şekilde yürütün. Böylece kesintisiz bir hizmet verebilirsiniz.
E-ticaret firmanızın sadık müşteri oranını artırmak için müşteri memnuniyetine önem verin.
Bu konulara önem vererek sizler de e-ticaret firmanızın başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.

Ticimax, aralarında Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitelerinin de yer aldığı 15.000’in üzerinde firmaya e-ticaret altyapı hizmeti sağlıyor. Geliştirilen güçlü altyapısı ile kullanıcılarına yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde satış yapma imkânı sunuyor.