Elbise, çanta, çizme ve benzeri eşyanın yaka, cep gibi kapanıp açılmasını sağlayan kısımlarına dikilerek yerleştirilen, üstündeki sürgü çekildiği zaman karşılıklı dişlerinin birbirine geçmesi ve kenetlenmesi sureti ile dikildiği kumaş ya da derinin iki parçasının birleşmesini sağlayan şerit şeklinde araç fermuar olarak nitelendirilir. Fermuarların üretilmesini ise fermuar imalatçıları gerçekleştirir. 

Fermuar Çalışma Prensibi

Fermuar yardımı ile bitiştirilmesi gereken iki kumaş parçası, genel olarak sayıları 10 ile 100 arasında farklılık gösteren ve birbiri içerisine geçebilen özel dişler bulunan bir kumaş bant ile donatılır. Fermuar, iki yaka arasında aşağı ve yukarı yönde hareket edebilen ve elle kontrol edilen özel bir sürgü aracılığıyla açılır veya kapanır. Bu anlamda fermuar imalatçıları insanların kullanımına oldukça kullanışlı bir malzeme sunarlar. 

Fermuar Çeşitleri

Metal dişli fermuarlar spor giysilerde, erkek pantolonlarında, kot pantolonlarda, kot eteklerde sıklıkla kullanılır. Giysilerin üretimlerde kullanılır. Kemik dişli fermuarlar genellikle mont, yağmurluk, kaban, eşofman gibi giysilerin imal edilmesinde kullanılır. Naylon dişli fermuarlar: çocuk ve kadın giyiminde, etek, pantolon, giysi ve bluz çeşitlerinde kullanılır. Özel fermuarlar ise şeffaf dokuma ve gizli fermuarlardır. 

Metal dişli, kemik dişli, naylon dişli ve özel fermuar çeşitleri ile kot, dış giyim, ayakkabı, kadın ve çocuk giyim, mefruşat ve ev tekstili gibi pek çok alanda kullanılır. Fermuar teknik çizimleri fermuar imalatçıları ile kumaş cinsi ve modeli esas alınarak yapılmaktadır. Detaylı bilgi için https://www.ecefermuar.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.