Göz Kapağı Estetiği Kimlere Uygulanabilir?

Göz kapağı estetiği genellikle 35 yaşından sonra uygulanan bir ameliyattır. Genetik unsurlara veya çevresel faktörlere bağlı olarak göz kapaklarında meydana gelen değişimler erken yaşta da görülebilir. Alt göz kapağında meydana gelen torbalanma ve renk değişimleri, üst göz kapağında düşüklük oluşması her 2 kapakta meydana gelen kırışıklıklar ve sarkmalar estetik müdahale ihtiyacı yaratabilir.

Bunlarla birlikte, göz kenarlarında oluşan kazayağı çizgileri ve bahsedilen değişimlere bağlı kişilerde yorgun bir yüz ifadesi gelişmesi kişilerin estetik müdahaleye başvurması için yeterli sebeplerdir. Göz estetiği ameliyatı sayesinde kişiler estetik görünümü tekrar kavuşabilir.

Göz kapağında meydana gelen düşükler bazı durumlarda göz bebeğinin kapanmasına ve bu durum göz tembelliği gelişmesine sebebiyet verebilir. Göz kapağında meydana gelen değişimlerin görme kusuru yaratmaması adına da göz kapağı estetiğine başvurulabilir.

Göz Kapağı Estetiği Ameliyatında Dikiş Uygulanır Mı?

Her 2 göz kapağında da cerrahi müdahaleler gerçekleştirebilmesi için kesi açılır. Gerekli deri, yağ ve kas dokusunda çıkarmalar yapıldıktan sonra kesilerin dikiş ile kapatılması gerekir. Gelişen teknolojiyle birlikte gizli ve eriyen dikişler kullanılmaya başlanmış ve bu yöntem göz kapağı estetiğine de entegre edilmiştir.

Genel veya lokal anestezi altında gerçekleştirilen ameliyat ardından ameliyat finalinde dikiş atılır. Üst göz kapaklarında göz kapağı çizgisinden kesi atılır ve yine dikişler bu bölgeye uygulanır. Alt göz kapağında ise kirpiklerin hemen altındaki dokuya kesi açılarak işlemler gerçekleştirilir. Gerekli işlemler ardından gizli ve eriyen dikişlerle kesiler kapatılır. Dikişler kendiliğinden eridiğinden ameliyat sonrasında herhangi bir pansumana veya dikiş aldırmaya ihtiyaç yoktur. Belirli iyileşme süresi ardından ameliyat izleri genellikle kaybolur.

Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Hangi Anestezi ile Yapılmaktadır?

Göz kapağı estetiği ameliyathanede gerçekleştirilen bir ameliyattır. Steril bir ortamda işlem gerçekleştirilmesi hem göz sağlığı hem de ameliyat başarısı için son derece önemlidir. Göz kapağı estetiği, bir diğer adıyla blefaroplasti, göz kapağında ve çevresinde bulunan kaslara ve yağ dokuya müdahale edilen bir ameliyattır. Ameliyat sırasında göz kapağı kıvrımlarında veya kirpik diplerinden kesi açılır. Açılan kesiler işlemler ardından eriyen dikişler ile kapatılır. Bazı durumlarda normal dikişlerden de yararlanılabilir. Tüm bu süreç içerisinde hastanın acı hissetmemesi veya korkmaması adına anestezi işlemlerinden faydalanılır.

Göz kapağı estetiği alt veya üst göz kapağına uygulanabilir. Bazı durumlarda tek ameliyat içerisinde her 2 göz kapağına da müdahale gerçekleştirilir. Bu durum ameliyat süresini uzatabilir.

Bir diğer noktada ise üst göz kapağından daha estetik bir sonuç alabilmek için farklı ameliyatlar ile kombinasyon yapılmış ameliyatlar uygulanabilir. Tek ameliyat içerisinde yapılacak olan işlem sayısının artması lokal anesteziyi yetersiz kılabilir. Bu tür durumlarda göz kapağı estetiği genel anestezi altında uygulanır. Ancak sadece göz kapaklarına müdahale sağlanacağı noktalarda doktorlar lokal anesteziyi tercih edebilir.

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat sonrasında gelen en az 2 gün içerisinde makyaj yapılmaması gerekir. Dikişlerin tam olarak iyileşmesi ve herhangi bir enfeksiyon durumunun önlenmesi için göz hijyenine dikkat edilmelidir. Gözlerin yorulmaması da bu süreç içinde önemlidir. İlk 2 gün içerisinde uzun saatler boyunca televizyon izlemek, bilgisayara bakmak veya kitap okumak gibi aktivitelerin sınırlandırılması önerilir.

Ameliyat sonrasında dikiş izlerinde herhangi bir güneş izi kalmaması adına güneşten korunulmalıdır. Bu süreçte dışarı çıkılacağı zaman güneş gözlüğü kullanmak dikiş izlerinin iyileşme sürecini destekler.

Göz sağlığınızı korumak ve iyileşme sürecini desteklemek adına doktorunuz bazı ilaçlar önerebilir. İlaç önerilmesi halinde mutlaka düzenli ve öneriler kapsamında ilaç kullanılmalıdır. Genellikle göz damlası veya merhem gibi ilaçlar verilir.

Ameliyat sonrasında göz çevresinde ödem oluşumunu önlemek veya göz çevresinde kanlanmayı gidermek adına başın yüksek kalacağı şekilde uyunması önerilir. Belirli bir süre yüz üstü yatılmamalıdır.

Göz Kapağı Estetiği Riskli Midir?

Göz kapağı ameliyatı steril bir ortamda ve göz kapağı konusunda uzmanlaşmış bir doktor tarafından uygulanmalıdır. Göz kapağı estetiğini alanında uzmanlaşmış cerrahlarının uygulaması halinde ameliyat riski son derece düşüktür. Ameliyat sonrasında ödeme bağlı şişlik, morluk ve nadiren sızıntı şeklinde kanamalar görülebilir. Bu tür durumlar endişe yaratmaması gereken doğal karşılanan durumlardır. Ancak göz kapağı estetiği üzerine hazırlanan literatürde ameliyat sonrasında şiddetli kanamalar veya enfeksiyon gelişmesi gibi semptomlar da yer alır. Ancak her iki durum da oldukça nadir görülmektedir. Göz kapağı estetiği alanında uzman bir hekimin doğru şartlarda işlem uygulaması ile bu tür semptomların önüne geçilir.