Kuzu derisi üreticisi Ensari Deri Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Ensari, mart ayında halka arz olduktan sonra yurt dışındaki prestijlerinin artığını söyledi. Sektördeki son durumu değerlendiren ve Ensari Deri’nin 2022 yılı performansına yönelik bilgi veren Ensari, “Deriden mamul üreten sanayilerdeki işlenmiş deri talebini de göz önünde bulundurarak, 2025 yılı itibariyle deri işleme kapasitesinin 210 milyon adet küçükbaş ham deriye ve 450 bin ton büyükbaş ham deriye ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

İTKİB tarafından 2022 yılında hazırlanan Deri ve Deri Ürünleri Sektörü raporunda, 2022 Mart ayı itibariyle deri ve deri ürünleri ihracatının yüzde 22’lik bir artış göstererek 192 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Deri ve deri ürünleri ihracatının Türkiye’nin toplam ihracat içerisindeki payı ise yüzde 0,8 olarak belirlendi. 2021 yılının ocak, şubat ve mart aylarında yapılan toplam ihracat rakamı 298 milyar dolar iken, 2022 yılının ilk 3 aylık diliminde gerçekleşen toplam ihracat 503 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu büyümenin devam etmesini beklediklerini dile getiren Ensari, “Çin’deki enerji kısıtlamaları ve artan lojistik maliyetleri gibi bazı faktörler Avrupa’daki kürklü deri alıcılarını korkuttu. Dolayısıyla Avrupa’daki bu alıcılar ülkemize doğru kaymaya başladı. Bu durum hem Türkiye’de sektörün büyümesini hem de ihracat rakamlarının artmasını sağlayacak” diye konuştu.

YILDA 1 MİLYON 300 BİN ADET DERİ İŞLENİYOR

Şirketi 1993 yılında kurduklarını aktaran Ensari, “Şirketimiz 16-17 Mart’ta talep toplama süreçleri tamamlanarak halka arz oldu. Halka arzımız şirketimizin kurumsallağına ciddi katkı sağladı. Özellikle yurt dışındaki potansiyel müşterilerilerimizle yaptığımız görüşmelerde gördük ki, halka açık olan şirketlere daha büyük bir güven duyuluyor ve bu durum şirket prestijinin artmasına katkı sağlıyor. Şirketin kuruluşunun ardından ilk hedefimiz Rusya pazarıydı. Uzun yıllardır da Rusya’ya ihracat yapıyoruz. 18 bin metrekarelik alanda dünyanın sayılı tabakhanelerinden birine sahibiz ve yıllık 1 milyon 300 bin adetlik bir deri işleme kapasitemiz var. Şu an yaptığımız toplam ihracatın yüzde 42’lik kısmı Güney Kore’ye gerçekleşiyor. En çok ihracat yaptığımız ülkeler Güney Kore’den sonra İtalya, Hindistan, Polonya ve Almanya. Özellikle geçtiğimiz günlerde Milano’da düzenlenen ve sektörümüzün önde gelen firmalarının katılımıyla gerçeklesen Lineapelle Fuarı’nda modanın önde gelen markalarıyla yapılan anlaşmalar neticesinde ürünlerimizin dünya pazarında ve seçkin mağazalarda tüketicilerle buluşması sağlanacaktır. Bu yılın başında yüzde 30 ciro hedefimiz vardı ancak bu hedefin çok üzerine çıkacağımızı düşünüyorum. İlk 6 aylık dönemde bile geçen yıl sonu tutarını aştık, yıl sonu cirosunun 2021 yılı cirosuna göre 3,5-4 kat artış göstermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.