İslami takvim ya da Müslüman takvimi olarak da anılan Hicri takvim kapsamında bir yıl 354 veya 355 gün olarak kabul edilir. Bu takvimin başlangıcı Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicreti olarak bilinir. Hz. Ali’nin teklifi ile oluşturulan bu takvim Hz. Ömer’in halifelik zamanında ve hicretten 17 yıl sonra oluşturulmuştur.

Takvime göre her yıl önceden o yıl gerçekleşen önemli olayların ismi ile anılırdı. Takvimin oluşumunda hicretin gerçekleştiği yıl bir yıl olarak alınmıştır.

Hicri takvim kendi içerisinde hicri kameri ve hicri şemsi takvim olarak ikiye ayrılmıştır. Takvimde yer alan ayların üçü üç aylar, dördü ise haram aylar olarak anılmaktadır. Buna göre haram aylar savaşmanın yasak olduğu dönemler olup bu aylar hürmet ayları olarak da bilinir. Zilkade, Recep, Zilhicce ve Muharrem haram aylar arasında yer almaktadır.

Hicri Takvim Ayları Nelerdir?

Hicri takvim ayları toplam on iki tanedir. Bunlar Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce olarak geçmektedir. Recep ayı ise hem üç aylar hem de haram aylar kategorisinde bulunmaktadır.

Miladi takvimde olduğu gibi hicri takvimde de artık yıl uygulaması vardır. Buna göre her otuz yılda bir 11 gün fark oluşmaktadır. Bunu dengelemek adına bazı yıllar 354 bazıları ise 355 gün sürmektedir.

Takvimde yer alan her bir ay farklı anlamlara gelmektedir. Buna göre Muharrem ayı günah işlemenin haram kılındığı ay, safer ise evlerin boş bırakıldığı ay olarak bilinir. Rebiülevvel ilkbahar, rebiülahir sonbahar, zilhicce hac ayı, zilkade üçüncü mübarek ay, ramazan ise oruç ayıdır. Şaban ayı su bulma ayı, cemaziyelahir son don ya da son kurak toprak, cemaziyelevvel ise ilk don veya ilk kurak toprak olarak ifade edilir.