Hortum

Hortum sıvı veya gaz maddelerin bir yerden başka bir yere nakil edilmesi için kullanılır. Arabalarda yakıtın yakıt tankından motora gönderilmesi, tüp içindeki gazın ocaklara gönderilmesi ve buna benzer daha birçok işlem hortumlar aracılığı ile yapılır. Çok farklı özellikler ile üretilen hortumlar her alanda karşımıza çıkabilirler. Kullanıldıkları alanlara uygun özelliklere sahip olması gereken hortumlar her şarta dayanıklı olmalıdırlar. Kimi zaman çok büyük basınca maruz kalan kimi zaman ise ısı, soğuk, sıcak veya farklı yükler sebebi ile hasar alabilen hortumlar ciddi risklere neden olabilirler. Bu sebeple kullanıldıkları ortamlara göre mutlaka belli aralıklar ile kontrol edilmeli ve gerek olduğunda mutlaka yenileri ile değiştirilmelidirler.

Hortumlar nakilleri yapılacak malzemelere göre uygun özelliklere sahip olmalıdırlar. Örneğin bahçe hortumları sadece su için kullanılacaklarından dolayı esnek ve katlanabilir olabilirler. Ancak araçlarda kullanılan hidrolik hortumları çok daha sert ve katlanamayan bir yapıya sahiptirler. Bu sayede uzun zaman sorun olmadan kullanılabilir ve gerekli işlevi görebilirler. Bu alanda kullanılabilen birçok farklı hortum çeşidi bulunabilir. Hortumlar A Tipi, B Tipi, C Tipi ve D Tipi hortumlar olarak 4 ana gruba ayrılırlar. A tipi hortumlar su kaynaklarından pompalar aracılığı ile su nakli yapmak için kullanılırlar. B ve C tipi hortumlar ise iç astarı kauçuk ve poliüretan, dış yüzeyi ise özel iplikler ile dokunan sert hortumlardır.

Devirdaim

Devirdaim araç motorlarından bulunan soğutma sıvısının su kanalları aracılığı ile radyatörde dolaşmasını sağlayan bir sistemdir. Araç içinde en çok çalışan parçalardan biri olduğu için en çok arıza yapan parçalardan biridir. Bozulması durumunda araçta hararet olur ve bu durum doğal olarak istenmeyen bir durumdur. Dolayısı ile belli aralıklarda mutlaka kontrol edilmesi ve zamanı geldiğinde mutlaka değiştirilmesi gerekir. Bu parçanın ortalama olarak 90000 km’de bir değiştirilmesi önerilir. Hatta bu değiştirme sırasında tam takım olması için triger setinin de devirdaim ile değiştirilmesi önerilir. Araçların sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi ve farklı parçaların da arıza yapmaması için en önemli parçalardan biridir.

Birçok araç sahibi araçlarında bulunan devirdaim parçasının ne kadar önemli olduğunu bilmez. Ancak gerek gördüğü işlev gerekse araçların stabil olarak çalışması için çok önemli olmaları devirdaim parçalarının her zaman kontrol altında olmasını gerektirir. Araçların en çok yaşadıkları sorunlardan biri olan hararet olayı genellikle bu parçanın görevini tam olarak yapamamasından kaynaklanır. Eğer zamanında müdahale edilmezse durum ilerleyen zamanlarda daha da ciddi sıkıntılara neden olabilir. Bu sebeple araç servisleri bakım işlemleri yaparken mutlaka bu parçaya da bakar ve değişim zamanı geldiğinde mutlaka araç sahiplerini uyarırlar. Hortum veya devirdaim gibi ürünleri güvenilir satıcılardan temin etmek istediğinizde sanayiden.com adresini ziyaret edebilir ve güncel fiyat bilgilerini alabilirsiniz.