Kripto Para Piyasasının En Önemli Terimlerinden FUD Nedir?

Kripto para piyasasında yer alan kişiler bazı terimleri sıklıkla duyuyorlar. Bu duyduğumuz kelimelerin anlamını bilmek ve ona göre hareket oldukça önemli olmuşken bugün sizlerle beraber FUD kavramı nedir onu inceleyeceğiz.

Dijital varlık dünyasında Bitcoin Nedir ve diğer kripto paraların düşüş eğilimi yani ayı piyasasında olduğu dönemler içerisinde en sık duyduğumuz terimlerden birisi FUD kavramıdır. FUD bir bakıma dijital varlık dünyasının negatif olarak algıladığı bir anlam olarak karşımıza çıkmaktadır.

FUD: Korku, Kararsızlık ve Belirsizlik

İngilizce anlamı Fear, Uncertainty, Doubt kısaltması olarak biliniyor ve Türk dilinde anlamı korku, kararsızlık ve şüphe olarak biliniyor. Küresel piyasalarda da bu terim oldukça fazla kullanılmaktadır ve özellikle kanallarda kitlelere yapılan manipülasyonların etkisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Manipülasyon dediğimiz harekete geçirme, yönlendirme ve etkileme kavramı borsada da karşımıza dikkat olarak çıkıyor. Manipülasyonlarla alınan kararlar genellikle yanlış olmakta ve manipüle edilmeye çalışan şey finans piyasasında her şeye kullanılabilmektedir.

Geçtiğimiz dönemlerdeki FUD kavramına bakıldığında bugüne kadar bir sürü olaylarla karşılaşmışızdır. En kısa örnek ile geçen sene Walmart ve Litecoin’in iş birliği yaptığıyla alakalı bir haber yayıldı ve piyasa bunu anında fiyatladı. Fiyatlama sonrasında bir anda oldukça değer kazanan Litecoin Nedir, bu haberin Walmart’ın yalanlamasının ardından ise oldukça sert bir değer kaybı yaşadı.

FUD dediğimiz kavram yalnızca haber siteleri ve kurumları tarafından değil, sosyal medyada herhangi bir hesabı olan birçok kişi tarafından yapılabilmektedir. Her ne kadar kaynak olarak gösterilmese de bu haberlerin hızla yayılması çoğu zaman yatırımcının üzerinde güçlü al ve güçlü sat hissiyatlarını arttırabilmektedir. Kötü niyetli ya da kötü niyet olmaksızın gerçekleşen bu duyumların çoğalması ve yatırımcı üzerinde büyük bir etkiye yol açması manipülasyona ortak olmak anlamına gelmektedir.

Bu olayın en temel amacı kafa karıştırıcı olmak ve yatırımcıların güvensizliğini artırarak satışların hızlanmasını sağlamaktır. Buna en iyi örneklerden birisi de Tesla ve Twitter’ın sahibi Elon Musk’ın geçtiğimiz sene Twitter üzerinden yatırımcıları oldukça manipüle etmesi örnek olarak verilebilmektedir. Geçen sene Musk, herhangi bir paylaşımıyla yatırımcıları satışa ya da alışa yönlendirip o ürünün fiyatının hızla değişmesine yol açıyordu kısacası FUD’a sebep oluyordu.

Bunu yapan kişi ya da kişiler kesinlikle art niyetli olup, bu paylaşılan haberlere direkt atlamak yerine öncelikle doğru bir kaynaktan araştırma yapılması oldukça büyük bir öneme sahip olmaktadır. FUD’a kapılan bir yatırımcı kısa süre içerisinde elinde bulundurduğu ürünün satışını gerçekleştirip oldukça büyük bir zarara girebilir. Tam tersi FUD’ı yayan kişinin de ürünü oldukça ucuz almasının ardından da karına sebep olabilmektedir.

FUD için bir diğer konu ise güvenlik açıklarıdır. Bu güvenlik açıklarıyla beraber herhangi biri kripto para birimi ya da ürün ile alakalı dolandırıcılık, korsanlık ya da güvenlik açıklarını ortaya çıkararak geçici bile olsa söylentilerin korkuya sebep olmasına yol açmaktadır. Bu konuda hükumetlerin getireceği düzenlemeler de oldukça büyük bir önem arz ediyor. Bazı kişiler tarafından bu düzenlemelerin olmaması fırsat bilinerek kötü emellere alet edilebiliyor ve toplumda korku ve belirsizliğin artmasına sebep oluyor.

Peki FUD her zaman kötü bir şey mi diye bakacak olursak biliyorsunuz ki piyasada her zaman duygular eş zamanlı olarak işlemektedir. Her daim yüksek noktalar ve düşük noktalar vardır ve FUD yoluyla geri çekilen ve satış gerçekleştiren bir insanın deneyimsizliğinden birçok kişi faydalanabilmektedir. FUD yaşanırken ucuzlayan ürün fiyatı bir fırsata çevrilebilir. Bir varlığın fiyatı oldukça düşüyorsa eğer yeni bir alım şansı da doğuruyor demektir ve bunu yaparken yüksek kazançlar da tam tersi durumlar da yaşanabilmektedir.

Nihayetinde bu korku ve belirsizliğin yüksek olduğu piyasada herkesin öncelikle bu işin temellerini ve risklerini öğrenmeleri gerekmektedir. İnsanların duygularıyla hareket ettiklerini bildiğimiz bu dönemlerde gelen haberlerin doğruluğunun araştırılması ve korkunun bir kenara bırakılması oldukça mühim bir konu olmaya devam etmektedir. Bir haber ne kadar doğru bir kaynaktan geliyorsa gelsin birkaç yere daha bakmadan kesin sonuçlara varılmamalı ve manipülasyonlara kapılmamalısınız. Bu konularda daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız academy.dyorex.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.