Doğası gereği, kadınlar hamilelik sürecine girmesinden itibaren hem psikolojik hem de fizyolojik olarak değişikliğe uğrarlar. Her ne kadar bu süreci sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde atlatanlar kadar, sorunlu ve problemli olarak atlatan kadınlarda bulunmaktadır. Bu süreç bitiminde ayrıca kadınların lohusa dönemleri de bulunmaktadır.

Her ne kadar bu dönem dikkate alınmasa da aslında kadınların en önemli noktalarından birisidir. Lohusalık dönemi, yaklaşık 6 haftalık bir süre olup, doğumdan hemen sonra başlamaktadır.

Bu dönemde özellikle kadınların bakım yapması oldukça önemlidir. Hem kendisi sağlığı hem de bebek sağlığı açısından en fazla dikkat edilmesi gereken dönemdir. Çünkü oldukça duygusal geçen uzun bir hamilelik süreci sonrası, kadınlarda duygu çöküşü meydana gelmektedir. Dolayısıyla lohusalık sendromu ortaya çıkmaktadır.

Bu durumda günümüzde oldukça bilinen bir sorundur. Mümkün oldukça eşlerin ve ailede ki yakın kişilerin bu dönemde sürekli lohusa kişinin yanında olması ve sık sık moral vermesi gerekmektedir.

Lohusalık Döneminde Anne Neler Yapmalıdır?

Yukarıda da belirtildiği gibi doğumdan sonra ki 6 haftalık süre tamamen lohusalık dönemidir. Bu dönem içinde öncelikle anneler ağırlık kaldırmaktan uzak ve bir miktar yavaş hareketler yapmalıdır. Belli aralıklarla yürüyüşler yaparak, sık sık dinlenmelidir. Dengeli beslenmeye, dengeli uyumaya ve dengeli yaşama dikkat etmelidir. Hatta bu süreci hem sorunsuz hem de sağlık geçirmek istiyorsanız, kesinlikle yeme içme düzeninize dikkat etmelisiniz.

Bu dönem içinde ayrıca giydiklerinize de dikkat etmelisiniz. Sert kumaş giysiler giyerek kendinizi rahatsız etmek yerine, daha çok soft yani penye kumaşlar tercih etmenizde fayda olacaktır. Hatta genelde lohusa kadınların giydiği Lohusa Gecelik ya da Lohusa Pijama da en güzel tercih seçenekleridir.

Lohusalık ve Dönemleri

Lohusalık dönemi, tüm doğum yapan kadınlar için doğum öncesi haline dönmesi demektir. Yani bu dönemde tüm kadınlar hamilelik sürecinde geçirdiği tüm fizyolojik ve psikolojik değişiklilerin tamamen eski düzenine dönmesidir.

Dolayısıyla bu 6 haftalık süreç hem zorlu hem de yorucu bir süreçtir. Bu nokta da sadece lohusa kişinin değil, yanında ki ve çevresinde ki insanlarında bu durumu hassaslıkla karşılaşması gerekmektedir. Çünkü bu süreç önemli olduğu kadar da tehlikeli bir süreçtir. Çünkü yeterince ilgili ve dikkat verilmedikçe ciddi boyutlarda hasarlara ve sorunlara yol açılmaktadır.

Lohusa dönemi süreci 3 ayrı dönem şeklinde incelenebilir. Şöyle ki;

  • Çok erken lohusalık,
  • Erken lohusalık,
  • Geç lohusalık, olarak 3 aşamada incelenebilir.
  • Çok erken lohusalık: doğumdan hemen sonra 24 saat içinde lohusalık dönemin girilmesidir.
  • Erken lohusalık: Doğumdan 1 hafta içerisinde girilen dönemdir.
  • Geç lohusalık: Doğum 5 haftalık sonra ki süreçtir.

    Bu dönemde kesinlikle lohusa kişisi yalnız bırakılmamalıdır. Özellikle eşin ve en yakın kişiler bu süreçte sürekli yanında olması ve sürekli moral vermesi gerekmektedir.