NATO, füze üreten bir firmanın gizli askeri bilgiler de içeren verilerinin bir hacker grubu tarafından internet ortamında satılmasıyla ilgili inceleme başlattı.


BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, hacker’ların ele geçirip sattığı veriler arasında Ukrayna savaşında kullanılan NATO silahlarının tasarımları da var. Avrupa'nın önde gelen silah üreticilerinden biri olan MBDA Füze Sistemleri'nin verilerini ele geçiren ve suç işlediği ifade edilen bilgisayar korsanları, bu bilgileri internet ortamında satılığa çıkardı.

MBDA, verilerinin çalındığını doğruladı ancak gizli askeri belgelerin hiçbirinin kendilerine ait olmadığını duyurdu. Fransa merkezli ve Avrupa genelinde aktif olan şirket, belgelerin gizliliği ihlâl edilmiş harici bir bellekten çalındığını; bilgilerin İtalya'da hacklenmesinden dolayı İtalya makamlarıyla birlikte olayı soruşturduklarını açıkladı.

Soruşturmanın MBDA'nın tedarikçileri üzerine yoğunlaştığı anlaşılıyor.

Bir NATO sözcüsü de “MBDA'dan çalındığı ifade edilen verilerle ilgili iddiaları değerlendiriyoruz. Herhangi bir NATO ağının gizliliğinin ihlâl edildiğine dair bir emare yok” dedi.