ÖLÜ HÜCRELER CANLANDI!

Domuzlar hiçbir şekilde bilinçli olarak kabul edilmese de ölü görünen hücreleri yeniden canlandı. Bilim insanlarının OrganEx adını verdiği solüsyon, domuzların damarlarında ve atardamarınlarda dolaşarak kalplerini attırmaya başladı.

Kalp, karaciğer, böbrekler ve beyin dahil olmak üzere organlarındaki hücreler yeniden çalışıyordu ve hayvanlar asla tipik bir ölü domuz gibi katılaşmadı.

Daha önce ölü domuzlarda bazı beyin hücrelerini canlandıran araştırmacılar, işlemi daha fazla organda tekrarlamayı başardılar.

Bir saatliğine ölü olan diğer domuzlar, vücutlarına kan pompalayan bir makine olan ECMO ile tedavi edildi. Sertleştiler, organları şişti ve hasar gördü, kan damarları çöktü ve sırtlarında kanın biriktiği mor noktalar vardı.

Araştırmacılar, hedeflerinin, doktorların ölümden uzun süre sonra canlı organlar elde etmelerine izin vererek, nakil için insan organlarının arzını bir gün artırmak olduğunu söylüyorlar.

Ve teknolojilerinin, yıkıcı bir kalp krizi sonrasında kalplerde veya büyük bir felçten sonra beyinlerde ciddi hasarı önlemek için kullanılabileceğini umduklarını söylüyorlar.

Ancak, Yale Üniversitesi'nde grupla yakın çalışan bir biyoetikçi olan Stephen Latham, bulguların sadece bir ilk adım olduğunu söyledi. Teknolojinin “insanlarda kullanımdan henüz uzak” olduğunu vurguladı.

Yale School of Medicine'de nörobilim, karşılaştırmalı tıp, genetik ve psikiyatri profesörü Dr. Nenad Sestan liderliğindeki grup, solüsyonun hücreleri canlandırma yeteneği karşısında hayrete düştü.

Yale'de nörobilimci ve makalenin yazarlarından biri olan Dr. David Andrijeviç, “Ne bekleyeceğimizi bilmiyorduk” dedi. “Başarabildiğimiz her şey bizim için inanılmazdı.”

Çalışma, birkaç yıl önce grubun bir mezbahadan alınan ölü domuzların beyinleriyle benzer bir deney yapmasıyla başladı. Domuzlar öldükten dört saat sonra grup, BrainEx adını verdikleri OrganEx'e benzer bir solüsyon aşıladı ve ölmesi gereken beyin hücrelerinin yeniden canlandırılabileceğini gördü.

Yale ekibinin bir başka üyesi olan Dr. Zvonimir Vrselja, bunun tüm bir vücudu canlandırıp canlandıramayacakları sorusunu sormalarına neden olduğunu söyledi.