Donbas cephesinde, Kramatorsk ilçesine bağlı Slavyansk şehrine yakın bir noktada bulunan askeri toplanma merkezinde kalan Ukraynalı kadın askerler ile gönüllü savaşçılar, cephede görev yapıyor.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya savaş başlattığı günden itibaren cephede kalan kadınlar, aylardır evlerine gitmeyerek komutanlardan aldıkları emirlere göre her yerde ve her şartta görevlerini yerine getirmek için silahı elinden bırakmıyor.

Donetsk cephesinde bulunan kadınlardan bazıları asker olarak yıllardır orduya hizmet ederken bazıları da savaşa gönüllü dahil olmaya karar verdi.Askeri toplanma merkezinde kalan kadınlar her gün silahlarını temizleyerek bakımını yaparken aynı zamanda yemek ve çay yapma konusunda aşçılara da yardımcı olmaya çalışıyor.
Donetsk'te bulunan cephede konuşlanan Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait bir taburda görevli 28 yaşındaki Svetlana,  2014'ten bu yana orduda subay olarak görev yaptığını söyledi.

Kara Kuvvetlerinde yüzbaşı olan Svetlana, yıllardır orduda çalıştığını ama savaş nedeniyle artık doğrudan cephede bulunduğunu kaydederek "Şimdi durum daha ağır ve bu yüzden artık cephede görev yapmaktayım." dedi.
Svetlana, daha önce Luhansk bölgesinde, şimdi de Donetsk'teki cephede görevde olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Biz gerek kadınlar gerek erkekler, omuz omuza savaşıyoruz. Kadınların yapamadığını erkekler, erkeklerin yapamadığını ise kadınlar yapabiliyor. Birbirimize destek sağlıyoruz."

Evli olduğunu, eşinin de asker olarak cephede bulunduğunu aktaran Svetlana, "Ben evliyim, eşim de asker, neredeyse tüm aile askeriz. Biz eşimle 2017'den beri evliyiz. Cephede zafer gününe kadar kalmayı düşünüyoruz." diye konuştu.