Varis Tedavisi

Bacaklarda oluşan ve insanın yaşamını olumsuz etkileyen varisin çeşitli şekillerde tedavisi yapılmaktadır. Varis tedavisi, son zamanlarda üst düzeyde uygulanan bir tedavi olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Toplardamarların genişlemesi, mavi renge dönüşmesi, kıvrımlar yapmasına varis denilir. Derinin altında gerçekleşen varis ilk zamanlar kötü bir görüntü oluşturur. İlerlemesi durumunda kötü görüntü yerini ağrıya bırakır. Sorunun artmasıyla birlikte damarlarda çatlamalar, damar paketleri ve bacakta şişme meydana gelir.

Varis olan damarlarda pıhtı oluşma riski bulunur. Pıhtı oluşması bacakta kızarıklık, ağrı ve şişliğe neden olur. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülür. Yaş ilerledikçe varis oluşma ihtimali artar. Varis hem estetik görünüm açıdan hem de sağlık açısında riskli olabilir. Dolayısıyla böyle bir durumun ortaya çıkması neticesinde varis tedavisi olmak her zaman önerilmektedir.

Varis Tedavisi Nedir?

İnsan bedenindeki damarlar yaş ilerledikçe gelişir ve genişler. Bu şekilde genişlemeye ve şişmeye devam eden damalar varisli damarlar olarak adlandırılmaktadır. Bu damarlar genellikle bacaklarda ve ayaklarda gelişmektedir. Varis tedavisinin yapılabilmesi için kalp damar cerrahi uzmanının detaylı muayenesi gereklidir. Fiziki muayenenin ardından ultrasonografi çekilir. Renkli olarak yapılan doppler ultrasonografiyle damarların içleri ve yapısı görülür. İşlem neticesinde kan akışının yönü, hızı, damarlardaki kan pıhtılaşması durumu belirlenir. Zararsız ve ağrısız bir işlem olan ultrasonografiyle nasıl bir operasyonun gerektiği, başarı olasılığı, sorunun tekrarlama durumu saptanır. Bazı durumlarda damara ilaç verilerek yapılan görüntülemeyle tanı koyma işlemi sağlamlaştırılır.  

Varis, bacaklarda morarma, ağrı, şişlik, uyuşukluk, kaşınma gibi şikayetlere neden olur. Tedavi edilmediği sürece şikayetler artar. Kramp girmesi, kısa yürüyüşlerle yorulma, bacak renginin kahverengine dönmesi, egzama, dış veya iç kanama gibi durumlar gelişebilir. Hatta tedavinin yapılmaması damar enfeksiyonu, bacak ülseri gibi daha ciddi boyuttaki rahatsızlıklara neden olabilir. Bütün bu bilgiler ışığında günümüzde varis tedavisi çok daha başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varis genel olarak bacaklarda oluşan bir hastalık türüdür. Bu hastalık genellikle çok fazla ayakta durarak çalışılması gereken mesleklerde meydana gelmektedir. Kaşıntıyla başlayıp kasılma, morarma ve şişlik ile devam eden bu hastalık kişiyi rahatsız ettiği için tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır.

Oluşan varislerin tedavisi yıllar içerisinde çok büyük değişim göstermiştir. Geleneksel olarak kullanılan yöntem; zarar gören damarların çıkarılması işlemidir. Geleneksel yöntem olması nedeniyle geçmişte çok fazla kullanılmıştır. Ancak damarların çıkarılması hastaya meşakkat veren bir tekniktir. İyileşme süreci uzun sürer. Günümüzde bilimin ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı teknik ve yöntem kullanılarak varis tedavileri gerçekleştiriliyor.

Skleroterapi, lazer gibi yöntemlerle varisler daha pratik bir şekilde tedavi edilmektedir. Kişiler varis oluşumunu fark ettiklerinde hemen doktora başvurmalıdır. Erken tanı sayesinde tedavi süreci hızlandırılabilir. Varis tedavi sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması için tedavi sürecinde yeni nesil teknolojilerin kullanılması her zaman önerilmektedir. Yine tedavi sürecinde hekimin tavsiyelerini dikkate alıyor olmak; hasta konforunu da olumlu yönde etkiler.

Varis Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Varislerin tedavisinde kullanılan çok fazla yöntem bulunmaktadır. Yöntemleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Dermolazer ablasyon: Yüzeysel kılcal varislerin tedavisinde kullanılan yöntemdir. Deri üzerinde oluşan kötü görüntüyü yok etmek için damara dışarıdan lazer uygulanır. Anestezi olmadan yapılan uygulamayla hasta aynı gün hayatına devam eder.
  • Radyofrekans ablasyon: Damarın içine bir cihaz yerleştirilerek yapılan bir işlemdir. Lazer kullanılmadan önce daha fazla tercih edilirdir. Lazerin yaygınlaşmasıyla radyofrekans ablasyonun kullanımı azalmıştır.
  • Skleroterapi: Varise neden olan damarların büzülmesini amaçlayan uygulamadır. Köpük ya da sıvı olarak hazırlanan ilaçlar iğne aracılığıyla varis bulunan kılcal damarların içine verilir. Skleroterapi geniş damarlarda uygulanmaz.
  • Damar içine lazer: Varis oluşan damarın yakılarak kapatılması için uygulanan yöntemdir. İşlem sırasında fiberoptik kateter kullanılır. Lokal anestezi ile hasta uyutulur. Bu işlemin ameliyathanede yapılması gerekir. Toplardamarlar yetersizliği nedeniyle oluşan varislerin tedavisinde en çok damar içi lazer uygulanır.
  • Endovenöz radyofrekans ablasyon: Modern yöntemler arasında bulunan Endovenöz radyofrekans ablasyonla damar 120 derecelik ısıyla yakılır. Yakma işlemiyle varisli kısım büzüştürülerek tedavi edilir.
  • Mini flebektomi: Endovenöz radyofrekans ablasyon sonrasında işlem yerinde varisler kalır. Kalan varisler mini flebektomiyle alınır. Küçük bir cerrahi işlemdir.

ü Açık damar cerrahisi: Geleneksel yöntem olarak bilinmektedir. Modern yöntemlerin gelişmesiyle daha az tercih edilir oldu. Çok ilerleyen varislerin tedavisinde halen uygulanmaktadır.

Varis Tedavisi Öncesinde Neler Yapılmalıdır?

Varis tedavisinden önce yapılması gerekenler yapılacak işleme göre değişiklik gösterir. Genel olarak yöntemlere göre tedavi öncesinde yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Damar için lazer tedavisinden 3 ila 4 gün öncesinden varis çorapları giyilmeye başlanmalıdır. Lazer işleminin ardından bir hafta boyunca varis çorapları giyilmektedir. Bundan dolayı işleme gelirken varis çorapları getirilmelidir.
  • Sadece damar içi lazer uygulaması yapılacak kişilerin bacaklarını tıraş etmemesi gerekir. Tıraş sırasında oluşan kesiler tahrişe neden olabilir.
  • Hafif bir kahvaltının ardından rutin olarak kullanılan ilaçlar alınabilir. Alerjik bünyeye sahip olanlar bu durumu doktoruyla mutlaka paylaşmalıdır.
  • Mikro cerrahi uygulanacak hastaların bir önceki akşam duş alması tavsiye edilir.
  • Erkek hastaların kasıktan ayak bileğine kadar olan bölgesini tıraşlaması gerekir.
  • Uygulama alanına krem ve benzeri ürünler asla sürülmemelidir.
  • Bir hafta öncesinden başlanarak pıhtı önleyici ilaçların kullanımı bırakılmalı. Pıhtı önleyici ilaç kullanmak zorunda olanların durumunu doktorla paylaşması gerekir.
  • Kafein tüketimi azaltılmalıdır.
  • Bol su tüketilmeli.
  • Skleroterapi öncesinde kullanılan ilaçlar hakkında doktorla görüşülmelidir. Pıhtı önleyici, E vitamini gibi ilaçların kullanımı bırakılmalıdır.
  • Demir preparatı kullanımı, işlem sonrasında lekelenme riskini doğuracağından kullanılmamalıdır.
  • Uygulamadan 2 gün öncesinden alkol ve sigara kullanımı bırakılmalıdır.  

Varis tedavisi için bu ön hazırlıkların yapılması doktorunuz tarafından size bildirilecektir. Belirtilen hususlara dikkat edilmesi ile birlikte varis tedavisi uzman doktorunuz tarafından başarılı bir şekilde yapılacaktır. 20 yılı aşkın tecrübesi ile Hospitalturk varis tedavisi konusunda tercih edilebilir.

Varis Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Uygulanacak varis tedavisinin türüne göre işlem sonrası yapılması gerekenler değişmektedir. Uzman doktorunuz bu konuda sizleri bilgilendirecektir. Uygulanan tedaviye göre işlem sonrası yapılması gerekenler farklılık göstereceği için doktorunuzun belirttiği hususlara dikkat ederek iyileşme sürecini kısa sürede atlatabilirsiniz.

Damar içi lazer tedavisi sonrasında uygulamanın yapıldığı bölgeye betadin sürülür. Temizleme işlemi ardından elastik bir bandaj takılır veya varis çorabı giydirilir. Uygulamadan sonraki bir hafta boyunca sabahtan akşama kadar varis çorabı giyilmesi gerekir. Gece yatarken varis çorapları çıkarılır.

Mikro cerrahi varis tedavisi lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Anestezi nedeniyle bacakta uyuşukluk olabilir. Uyuşukluk ilerleyen 1 veya 2 saat içinde geçer. Mikro cerrahi sonrasında 24 saat boyunca araba kullanılmaz. Bir hafta içerisinde uçak yolculuğu yapılmaması gerekir. İşlem bölgesinde sertlik, ağrı, şişlik olabilir. Bu tür sıkıntılara karşı doktorun önerdiği ilaç ve merhemler kullanılmalıdır. Önceden mide kanaması geçirenlerin ilaçları kullanmadan önce doktora danışması tavsiye edilir.

Mikro cerrahiden sonra işlem yerlerine yara bezleri sarılır veya bandaj atılır. Bandaj ve bezlerin doktorun önerdiği vakitlerde çıkarılmasına özen gösterilmelidir. 4 gün boyunca bacak ıslatılmamalıdır. 4 gün sonrasında yapılacak banyo çok sıcak olmamalıdır. Yaraların günlük pansuman yapılması gerekir. Pansuman evde veya sağlık merkezlerinde yaptırılabilir. Ağır hareketlerden kaçınılmalıdır. Ancak bütün gün yatılmamalı. 5 ila 10 dakikalık yürüyüşler yapılabilir. Yürüyüşlerin günde 2 veya 3 kere yapılması tavsiye edilir.

Skleroterapi varis tedavisinin ardından varis çoraplarının uzun süreli giyilmesi önem arz eder. Gün içinde olabildiğince uzun süreli giyilmesi işlemin başarılı olmasını direkt etkiler. İşlemin yapıldığı bölgede kaşıntı olabilir. Kaşıntıyı azaltmak için soğuk kompres uygulanır. Bacaklar iyileşme sürecinde fazla sıcak suya sokulmamalıdır. Skleroterapi tedavisi alanların bir ay boyunca güneş ışınlarına maruz kalmaması önerilir.

Morarmalar, kırmızılıklar geçince güneşlenilebilir. Düzenli ilaç kullanmak zorunda olanlar, doktora danışmadan ilaçlarını almaması tavsiye edilir. Yürümede sorun yaşayanlar, bacağında belirgin şişlik oluşanlar vakit kaybetmeden doktoruna başvurmalıdır. Çünkü böyle durumlarda doktorunuza ne kadar erken başvurursanız, daha büyük yan etkiler ortaya çıkmadan, sorunun tedavi edilmesi de mümkün olacaktır.

Varis Tedavisini Kimler Yaptırabilir?

Vücudunda varis oluştuğunu fark eden herkes tedavi için başvurabilir. Uygulanacak tedavi ve süreci yapılan tetkik ve muayeneden sonra belirlenir. Bundan dolayı, varis tedavisi sürecinin kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Özellikle son zamanlarda varis tedavisine yönelik olarak farklı tekniklerin devreye giriyor olması; bu tür operasyonların uygulanmasını da daha pratik yapmaktadır.

Varis Tedavisi Yaptırılırken Dikkat Edilecekler

Varis tedavisini alanında uzman doktorlar yapmaktadır. Varis, pek çok branşın alanına girmektedir. Temel olarak varis, damar hastalığı olduğundan öncelik kalp ve damar cerrahisine aittir. Bacaklardaki damarlarda oluşan varisler bütün damarları etkileyecek özelliktedir. Bundan dolayı varis tedavisini vücudun bütün damarlarına hakim olan doktorlar yapmalıdır.

Doğru tanının konulabilmesi damar haritalama işlemiyle başlar. Ancak işinde uzman olanlar damar haritalamayı doğru bir şekilde yapar. Tanı doğru yapıldığında tedavinin başarı oranı yükselir. Eksik veya yanlış tedavi varislerin tekrar çıkmasına neden olabilir.

Daha fazla detay ve hizmetler hakkında bilgi almak için lütfen hospitalturk.com sitesini ziyaret ediniz.