WebP Nedir? Nasıl Kullanılır?

Günümüzde görseller, güzel bir web sitesi tasarlamanın olmazsa olmazı kabul edilir. Bu yüzden bu alanda yeni olan tasarımcılar ve site sahipleri ilk olarak “WebP nedir?” sorusunun yanıtını öğrenmek isterler. SEO çalışmaları kapsamında da dikkat edilmesi gereken noktalardan biri olup Atalay Sidar önderliğindeki uzman ekibiyle sektörünün önde gelen ismi olan Simur Digital SEO konusunda kapsamlı hizmetler sunar. Siz de web sitenizin arama motorunda üst sıralarda listelenmesini ve kullanıcı deneyimini en üst noktaya taşıyan Simur Digital ile iletişime geçebilirsiniz.

SEO açısından çok önemli olan sayfa hızı, web sitesine yüklenen resim içeriklerinden etkilenir. Diğer yandan hızlı yüklenen bir web sitesine sahip olunması her web sitesi sahibinin hayalidir ve sayfa hızlarını optimize etmenin yollarından biri WebP formatındaki görüntüleri kullanmak olarak bilinir.

WebP, JPEG ve PNG’den daha küçük boyutlu olmakla birlikte zengin, kaliteli ve yüksek çözünürlüklü görüntüler sunar. 2010 yıllında Google’ın geliştirdiği bir dosya biçimi olan WebP bir yandan kaliteyi korur diğer yandan söz konusu görüntüler için daha yüksek bir sıkıştırma oranı sunar. Web sitelerinin yöneticileri ve geliştiricileri web sitelerinin daha hızlı yüklenebilmesi için daha küçük dosya boyutlarına sahip resimler oluşturmayı tercih ederler. Bu format sayesinde PNG ve JPEG formatlarına oranla daha güçlü olarak kaliteyi kaybetme riski olmadan sıkıştırma yöntemlerinden faydalanmak mümkündür. Sıkıştırma yöntemleri yitimsiz (kayıpsız) ve yitimli (kayıplı) sıkıştırma yöntemleri olarak ikiye ayrılır.

Dosyanın sıkıştırma işleminden sonra her orijinal veri bitinin aynı kalması yitimsiz sıkıştırma olarak adlandırılır. WebP kullanılarak kayıpsız görüntüler PNG’ye oranla %26’ya kadar daha fazla sıkıştırılabilir.

Bununla birlikte yitimli sıkıştırma genellikle belirli miktarda orijinal verinin kaldırılması yoluyla dosya boyutunu küçültür. Görüntünün kodlanması için öngörülen kodlama ile yitimli WebP, JPEG olarak karşılaştırılabilir bir kalite sunmala birlikte görüntü dosyası boyutlarında %25 ila %34 azalma olur.

WebP Kullanmak Avantajlı mı?

Daha küçük boyutlu resimler kullanmak web sitelerinde önemli ölçüde fark yaratabilir. Bu sayede web sitesinin daha hızlı yüklenmesi mümkün olur. WebP kullanmanın diğer bir avantajı özellikle web sitesi çok sayıda resimle dolu olduğu durumlarda mesela yemek, seyahat ya da fotoğraf blogu kullanılıyorsa daha fazla bant genişliği tasarrufu sağlanmasıdır.

JPEG ya da JPG formatı, çok renkli görüntüler için mükemmel olarak kabul edilir. JPEG genelikle hareketsiz görüntüler için tercih edilen bir alternatif olma özelliğine sahiptir. Diğer yandan genellikle bir değiş tokuş olduğu unutulmamalıdır. Sıkıştırma dolayısıyla görüntü kalitesinde hafif bir kayıp fark edilmesi mümkündür.

PNG formatı sıkıştırılmış olsa dahi görüntü kalitesini korumak için en etkili yöntem olarak kabul edilir. Logolar, resimler ve metin ağırlıklı resimler gibi çok fazla veriye ya da piksele sahi görüntüler için uygun olmakla birlikte fotoğraflar için iyi bir seçim olmaması mümkündür.

WebP her iki formatın en iyisini birleştirip sunma özelliği taşır. PNG ya da JPG’den %25 ila %34 daha küçük boyut verdiği gibi görüntü kalitesinin korunmasına da yardımcı olur. Yalnızca JPG, PNG uzantıları değil aynı zamanda SVG, GIF gibi uzantıları da WebP formatına çevirmek mümkündür.

WebP Kullanmanın Dezavantajı Var mı?

WebP görüntü formatının sunduğu avantajlar göz önüne alınsa da birtakım kısıtlamalara neden olması riski vardır. Öncelikle Google Chrome, Opera ve Firefox dahil olmak üzere pek çok önemli tarayıcı WebP formatını destekler. Diğer yandan Safari ve Internet Explorer WebP formatını desteklemez. Ancak mevcut trendler doğrultusunda bu tarayıcıların da çok yakında bu biçimi desteklemesi beklenir.

Web sitesi için WebP formatını kullanmak isteyen bir web sitesi sahibinin yaşayabileceği dezavantajların bir diğeri WordPress’in şu anda WebP dosyalarını desteklemiyor olmasıdır. Bu durum WebP formatının kullanılmayacağı anlamına gelmemekle birlikte bir eklenti yardımıyla mümkündür.

WebP Formatını Destekleyen Programlar

Herhangi bir web aracının yaygınlaşmasında rol oynayan en önemli konulardan biri entegre çalışabileceği diğer programlar ile uygulamalardır. WebP bu noktada diğer formatlara göre daha kısıtlı bir kullanım sağlar. Performans ve kalitesine karşın henüz yeterli düzeyde yaygınlaşamamasının temel sebepleri arasında yer alır.

Buna ek olarak WebP formatı son yıllarda özellikle açık kaynak kodlu yazılım programları tarafından desteklenmektedir. Bu sayede hem WebP formatı yaygınlaşmakta hem WebP formatı kullanılarak yapılan işlerin geliştirilmesi mümkün olmaktadır.

WebP dosyalarını açabilen ve birlikte çalışmayı sağlayan programlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Pixelmator: Açık kaynak kodlu bir grafik düzenleme programı MacOS için geliştirilmiş olup 2020 yılında WebP desteğini hizmete açmış bulunmaktadır.

Photoline: 2013 yılı itibarıyla WebP dosyalarını destekleyen Photoline Windows ve MacOSX için kullanılabilen bir grafik düzenleme programıdır.

ImageMagick: WebP’yi destekleyenn ImageMagick açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Ücretsiz olan yazılım iki yüzden fazla görsel formatın düzenlenmesi avantajı sağlar. Bu yazılım kullanılarak görseller kalite kaybı yaşanmadan WebP formatına çevrilebilir.