“Gurbetçilerin talepleri artık bir rica değil”
TBMM’de gurbetçilerle ilgili önemli bir öneri gündeme geldi. Saadet Partisi Konya Milletvekili Mustafa Kaya, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sorunlarını ve çözüm önerilerini sıraladı. Kaya, bu taleplerin artık bir “rica” değil, anayasanın devlete yüklediği bir sorumluluk olduğunu söyledi. Ancak yapılan oylamada öneri, AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
15 maddelik öneri listesi dikkat çekti
Kaya’nın TBMM Genel Kurulu’nda sunduğu öneriler, Avrupa’daki Türklerin uzun süredir dile getirdiği sorunları kapsıyordu. İşte öne çıkan maddelerden bazıları:
- Yurtdışı Türkler ve Akrabalı Topluluklar Bakanlığı kurulmalı.
- Yurtdışı seçim bölgesi oluşturulmalı, vatandaşlar TBMM’de temsil edilmeli.
- Bedelli askerlik ücreti 1000 Euro’ya indirilmeli.
- THY biletlerine 200 Euro tavan fiyat getirilmeli.
- Yurtdışından getirilen araçların Türkiye’de kalış süresi 5 yıla çıkarılmalı.
- Yurt dışından getirilen telefonlarda kullanım sınırı kaldırılmalı.
- Avrupa Sağlık Belgesi ile Türkiye’de ücretsiz sağlık hizmeti sağlanmalı.
“Bağlarımız zayıflarsa sonuçları ağır olur”
Kaya, özellikle askerlik konusuna dikkat çekti. Avrupa’da artık dördüncü nesil Türk gençlerinin yetiştiğini söyleyen Kaya, “Bağlarımız zayıflarsa bu ileride çok daha ağır sonuçlar doğurur. Bedelli askerlik 3 aylık eğitim ve 1000 Euro bedelle yeniden düzenlenmeli” dedi.
Komisyon önerisi reddedildi
Saadet Partisi’nin önerisiyle “gurbetçi vatandaşların sorunlarını araştırmak” amacıyla kurulması planlanan komisyon, Genel Kurul’daki oylamada AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Muhalefet partileri karara tepki gösterirken, gurbetçiler de sosyal medyada kararı eleştiren paylaşımlar yaptı.
Sonuç
Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşı, yıllardır dile getirdikleri taleplerin bir kez daha reddedilmesinden hayal kırıklığı yaşadı. Gözler şimdi, bu konunun yeniden gündeme getirilip getirilmeyeceğinde.





