1991 yılında, yani bundan tam çeyrek asır önce Mersin’de eksikliğini gördüğüm bir yayın ihtiyacından dolayı İçel Sanat Kulübü Dergisi için ilk girişimde bulunmuştum.

O günlerde de aynı sorun vardı. Kentteki etkinlikler duyurulamıyordu.

Bir dergi ile bir ay sonraki gezi, sergi, konser, konferans gibi etkinlikler belirtilecekti. Ayrıca geçtiğimiz ayın kültür ve sanat olayları yayımlanacaktı. Sonuçta Mersinliler hem gelecek aydaki etkinliklerden, hem de geçtiğimiz ay Mersin’deki kültür ve sanat olaylarından haberdar olacaklardı.

İlkini bir süre teksir sayfaları olarak çıkardığım bülten, daha sonra bir dergi haline geldi. Etkinliklerden ve kültür sanat olaylarından ayrı Mersin’i de anlatan bir kent dergisi oldu.

 

Uzun zaman da yayın yönetmenliğini yaptığım dergi, neredeyse 20 yıl muntazaman aylık olarak yayımlandı ve tüm kentte herkesin merakla beklediği ve okuduğu bir değerli yayın haline geldi.

Son yıllarda ise İçel Sanat Kulübü yeni yönetimleri bu dergiyi başarılı bir şekilde daha da geliştirip büyüttüler; ama sürekliliği sağlayamadılar. Zamanla dergi iki ayda, üç ayda hatta bazen dört ayda bir yayınlanmaya başladı.

Dolayısıyla da hem etkinliklerin belirtilme hem de geçtiğimiz ayın kültür sanat olaylarından haberdar olma özelliğini kaybetmiş oldu.

 

*                     *                     *

 

Günümüze gelirsek.

Bugün Mersin de şartlar çeyrek asır öncesinden çok farklı.

Kentteki kültür ve sanat olayları çok daha fazla. Etkinlikleri takip etmek zor. Ayrıca Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinde yeni dönemde katılımcı bir belediyecilik anlayışı yerleşiyor ve gelişiyor. Halkımız kentte yapılanlara daha duyarlı, daha ilgili, daha katılımcı; takip ediyorlar ve fikirlerini söylüyorlar.

Ayrıca bugün artık internet ve sosyal medya var. Etkinlikler ve haberler anında duyurulabiliyor.

Etkinliklerin duyurulması konusunda bugüne kadar bazı oluşumlar bir takım öneriler yapsalar ve bazı girişimlerde bulunmak istediklerini söyleseler de hepsi maalesef sözde kaldı.

 

 

 

Şimdi Mersin’de iki aydır yayınlanan haftalık bir gazete ve internet sitesi var.

“Kent Mektubu Gazetesi” ve “Kent Mektubu İnternet Sitesi”…

 

Kısa zamanda o günün şartlarında İçel Sanat Kulübü Dergisi’nin gördüğü hizmeti bugünün değişen ve gelişen anlayışında yerine getireceğini umuyorum.

 

“Kendini ve Kentini okutan” sloganıyla bir grup gönüllü tarafından yayınlanıyor ve iki ay içerisinde giderek kentte tanınmaya, okunmaya ve önemli bir eksikliği gidermeye başladı.

 

Şimdi daha kısa bir zaman sonra, yani önümüzdeki hafta gerçekleşecek etkinlikleri buradan öğreniyorsunuz.

Geçtiğimiz haftanın kültür ve sanat olaylarından haberdar oluyorsunuz.

Geçtiğimiz hafta Mersin ile ilgili takip edemediğiniz, duyamadığınız önemli olaylar hakkında bilgileniyorsunuz.

Sonuçta Mersin’i daha çok tanıyacak, zenginliklerinden haberdar olacak, bu kenti daha çok seveceksiniz.

 

Kent Mektubu Gazetesi ve Kent Mektubu İnternet Sitesi ile Mersinlilerin tanışmasını, kente ve bu kentin insanlarına katkı vermesini dilerim.

 

HARUN ARSLAN