Antik dönem tarihi boyunca kullanılan Anadolu uygarlıklarının kokularının özel sergisinde Hitit Uygarlığı’na ait egzotik kokularının günümüze taşındığı serginin, Hitit imparatorluğuna ait tören ve geleneklerine ait kokuların bu sergiyle birlikte günümüze taşıdığını söyledi.

Farklı kültürlerin tören ve geleneklerine ait kokuları ele alan Koç Üniversitesi  Anadolu Medeniyetleri Merkezinde açılan Şehir ve koku sergisindeki sergiyi gezen Şükür,  antik dönemden günümüze kadar olan sürede Anadolu'da öne çıkan Hitit döneminin  kokularına yakın ilgi gösterdi.

Anadolu topraklarında yaşamış medeniyetlerin tarihsel koku dünyasından günümüze ulaşan kokuların tarihsel yolculuğu anlamak ve anlatmak kolay olmadığını belirtti. Serginin küratörlüğünü yapan Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Lauren Nicole Davis’ten bilgi alan Şükür, sergi çalışması nedeniyle Davis’e teşekkür etti.

Hitit uygarlığında kokular tanrıları etkileyecek bir ortam oluşturmak için özellikle dua, cenaze ve şifa ritüellerinde kullanılırdı. Hitit dünyasındaki en pahalı maddelerden biri  “özel yağ” idi. Bu “özel yağ” arınmayı simgelemekte ve festivaller sırasında tapınaklardaki heykeller üzerinde ve savaş öznesi komutanları kutsamak için kullanılıyordu. Bu hoş koku Anadolu’da yazılmış Kraliyet mektuplarında geçmekteydi.