Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in son yıllarda öğrencilerin en çok tercih ettiği şehirlerden biri olduğunu belirterek “Mersin’in tam anlamıyla 10 numara bir öğrenci kenti olması için çalıştık, bundan sonraki süreçte de çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Eğitimde fırsat eşitliğine katkı verecek çalışmalar yaptıklarını da kaydeden Vahap Seçer, belediyenin YKS’ye hazırlık kurs merkezlerinde eğitim alan 4 bin 250 öğrenciden 1672’sinin fakültelere yerleştiğini söyledi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin ağustos ayı ikinci birleşim toplantısının açılışında konuşan Başkan Vahap Seçer gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Milyonlarca öğrencinin ve ailesinin merakla beklediği üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklandığını kaydeden Vahap Seçer, “Mersin’de 4 üniversitemiz var. Oradaki yetkililerden aldığım bilgi beni kentin yöneticisi olarak sevindiriyor. Özellikle son birkaç yıldır Mersin’in öğrencilere hitap eden özel durumundan dolayı, cazip durumundan dolayı tercihlerin Mersin’e aktığı yönünde bilgiler geliyor. Bu da bizi sevindiriyor. Biz de Mersin’in gerçekten tam anlamıyla 10 numara bir öğrenci kenti olması için çalıştık, bundan sonraki süreçte de çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
“SOSYAL DEVLET, SOSYAL BELEDİYECİLİK BURADA DEVREYE GİRMELİ”
Belediyenin eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yaptığına da değinen Vahap Seçe sözlerini şöyle sürdürdü:
“İstiyoruz ki eğitimde fırsat eşitliği olsun. Varsıl ailelerin çocukları ailelerinin katkılarıyla bu sınavlara daha rahat hazırlanabiliyor ama bu ülkede, bu memlekette gelir düzeyi düşük insanlar da var. Bunlara bütçelerinden para ayıramayacak aileler de var. Tam da bu noktada diyoruz ki işte sosyal devlet ve sosyal belediyecilik burada devreye girecek. Bildiğiniz gibi eğitim kurumlarımızı son 5 yılda çok iyi noktaya getirdik. Geçtiğimiz eğitim öğretim sezonunda 7 bin 200 öğrencimiz vardı. Bunların 4 bin 250’si YKS’ye hazırlanan öğrencilerimizdi. 20 kurs merkezimiz var. Sadece merkezde değil, tüm ilçelerde, sosyoekonomik düzeyi düşük olan, gelir düzeyi düşük olan mahallelerde eğitim kurumlarımız var. Toplam 4 bin 250Öğrencimizin 1672’si üniversiteyi kazandı. 68 öğrencimiz tıp fakültesini, 34 öğrencimiz dişhekimliği, 14 öğrenci hukuk fakültesi, 141 öğrencimiz mühendislik, 81 öğrencimiz öğretmenlik, 10 öğrencimiz psikoloji bölümünü kazandı. Onlara önümüzdeki süreçte başarılar diliyoruz.”
“HUKUKUN OLMADIĞI YERDE HİÇBİR ŞEYDEN SÖZ EDEMEYİZ”
Toplantının gündem dışı bölümünde söz alan belediye meclisi üyesi Feride Aslan Bilgiç’in, Hakkâri Belediyesine kayyım atamasına karşı yapılan protestoları hatırlatması üzerine Başkan Vahap Seçer şunları söyledi:
“Seçimlerden sonra seçilmiş bir siyasinin görevden alınmasının da hukuken şartları vardır. Eğer o şartlar oluşmuşsa Türkiye’de eğer hukuk varsa, yasalar çerçevesinde, yargı güvenilirse, yargı bağımsızsa, siyasallaşmamışsa, kimsenin bir endişesi yoksa, alınan kararlardan kimse bir şüphe duymuyorsa zaten bir tartışma da yok demektir. Ama Türkiye’de aynı koşullar var mıdır, yok mudur bu ayrı bir tartışma konusu. Tabi ki halk iradesiyle gelmiş bir siyasetçinin antidemokratik, hukuka aykırı kararlarla alınmasına dün de karşıydım, şimdi de karşıydım yarım da karşı olacağım. Bu siyasi DEM Partili olabilir. Bu siyasi CHP’li olabilir, AK Partili olabilir, MHP’li olabilir. Benim için esas olan hukuktur. Hukukun olmadığı yerde hiçbir şeyden söz edemeyiz. Umut ediyorum önümüzdeki süreçte Türkiye tam anlamıyla demokratik bir ülke olur. Hukuk devleti olur. Evrensel hukuk normlarına uyan bir ülke olur. Bunlar da tartışma konusu olmaz diye umut ediyorum.”
“YASA NE DERSE DESİN BUNLARI YAŞATMAMIZ GEREKİYOR”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, meclis toplantısında, sokak hayvanlarıyla ilgili son yasal düzenlemeyi de değerlendirdi. Seçer şunları söyledi:
“Sokak hayvanlarına dair yasa tasarısının parlamentodan geçtiğini, bazı dramatik değişiklikler olduğunu ifade eden Seçer, “Önceden olduğu gibi sokak hayvanlarını yakalayıp gerekli bakımlarını yapıp ihtiyaçları varsa tedavilerini yaptıktan sonra artık sokağa bırakamıyoruz. Mutlaka onları barındırmamız gerekiyor ve yaşatmamız gerekiyor bizim bakış açımıza göre. Yasa ne derse desin bunları yaşatmamız gerekiyor. Bu anlamda da ilgili dairemiz çalışmalarını tamamlamak üzere. Bu yasayı değerlendirerek bu yasa üzerinden, adli hükümler üzerinden bazı kararlar aldık. Bunları süratle uygulayacağız. Hızlı yapmamız gereken çalışmalar, yatırımlar var. Ama bu süreçte de hayvanseverler, sivil toplum örgütleri ve bilhassa tüm yurttaşlarımızı da bu sürecin içerisine katmak istiyoruz. Mersin’i bu konuda çok iyi noktalara getirmek istiyoruz. Toplum ikiye bölünmüş durumda. Herkes kendi penceresinden haklı. Biz bu hayvanları sokakta tutmayalım. Daha önce yaşanmış, üzüntüye sevk eden bazı olaylara sevk eden olaylara izin vermeyelim ama sokaklardan topladığımız bu hayvanları da yaşatmak için gerekli ortamları onlara sunalım. Başta yurttaşlarımızın sokak hayvanlarına sahiplenme konusunda hassasiyet göstermelerini beklediğimi de ifade etmeliyim.”