• DOLAR 34,11 %0.06
  • EURO 37,97 %0.15
  • ALTIN 2.815,77 %-0.02
  • BİST100 9.758 %0.00
  • BITCOIN 60.750 %3.8
  • ETHERIUM 2.327 %1.17
26°

Mersin Coğrafi Konum

Mersin coğrafi konum olarak nerededir? Bu soruya Akdeniz’in önemli bir sahil şehri olduğu söylenir. Liman kenti olması tarihin en eski çağlarından bu yana işlek olarak ticaret yapılmasını sağlamıştır. Ticari açıdan hareketli olan bu ilimizin komşuları, batıda Antalya doğuda ise Adana’dır. Kuzeyinde Konya bulunan ilin güneyinde ise Akdeniz yer alır.

 Mersin denildiği zaman akla, ilk olarak Toroslar gelir. Şehirde ticari faaliyetlerin yanı sıra, civar köylerde yetiştirilen tarım ürünleri de zenginlik katar. Anamur ve Silifke’de geniş düzlükler yer alır. Akarsuları ile sulak topraklara sahiptir. Gülek Boğazı denilen mevkii Mersin’i Akdeniz üzerinden Orta Anadolu’ya bağlayan geçitlerdir. Mersin bulunduğu konum itibari ile de farklı kültürlere kucak açmış önemli illerimizdendir.

Mersin’in Bitki Örtüsü

Mersin coğrafi konum açısından Türkiye’nin en işlek yerlerindendir. Orta Anadolu ile Akdeniz’i birbirine bağlayan önemli geçitlere sahip olan ilimizde farklı bitki örtüleri görülür. Coğrafi konum en çok iklim ve bitki örtüsü üzerinde etkendir. Mersin merkez ve güney kısımları, Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Bu sebeple yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer.

Daha kuzeye ve iç kesimlere geçildiğinde ise karasal iklimin etkileri görülür. Ora Anadolu’ya doğru çıkıldığında kışların çok daha sert ve soğuk geçtiği gözlenir. Orta Toroslar, Akdeniz ile Orta Anadolu arasında adeta bir set görevi üstlenir. Bu sebeple iklim ve bitki örtüsü de değişim gösterecektir. Makiliklerin bulunduğu güney kesim, üst kısımlara çıkıldığında yerini çam ve ladin ağaçlarına bırakır.

Mersin’in Ticari Hayatı

Mersin coğrafi konum açısından son derece şanslı illerimizdendir. Liman şehri olması sebebiyle, yurt dışına açılan bir kapı görevini görür. Ayrıca, iklimin özelliği sebebiyle tarım ürünleri de son derece çeşitlilik gösterir. Narenciye ve muz bahçeleri, arpa, buğday ve çavdar gibi ürünler en önemli tarım ürünleridir. Ekonomiye en fazla katkıyı sunan elbette, Mersin ve daha doğusunda yetişen pamuktur.

Pamuğun tekstilden farklı sanayi alanlarına kadar kullanımının yaygın olması, Mersin ekonomisi için katma değer yaratmasına neden olmuştur. Yer fıstığı üretimi de yörenin bir başka zenginlik kaynağıdır. Seracılık ta her geçen gün Mersin ekonomisi için yükselen bir faaliyet dalıdır.

Mersin’de Yaşam

Mersin coğrafi konum itibari ile farklı kültürlerden etkilenmiştir. Yemek kültürü de bu bakımdan zengindir. Son yıllarda gastronomi gezileri yapılan illerin başında gelir. Baharatlı yemekleri, yöresel bitkileri ile yapılan yiyecekler, bu ilde kültür turizminin artışına neden olmuştur. Mersin sanayisi her geçen gün gelişmektedir.

 Kültürel faaliyetlere verilen önem de artmaktadır. Okuma oranı yüksek olan aydın illerimizden biridir. Bunda yerel idarelerin ve sivil toplum kuruluşlarının katkıları da son derece fazladır. Dayanışma ruhunun da fazla olduğu Mersin’de ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımlar, şehrin mutlu kent olmasını sağlamaktadır.