Geride bıraktığımız on beş yılda, MİY gibi tarihi başarılarla dolu köklü bir kent takımı, başta Büyükşehir Belediyesi ve onun Başkanı olmak üzere, önemli kent aktörleri tarafından sahipsiz bırakılmıştır.
Bu dramatik dönemi bir daha yaşanmamak üzere elbette uzun uzun tartışmak ve dersler çıkarmak gerekiyor. Ancak bugün itibariyle Kulübümüzün tartışmalara değil desteğe ihtiyacı vardır.

Mersin İdmanyurdu’muz, play-off grubunda çok değerli iki galibiyetten sonra final oynamaya hak kazanmıştır ve bir galibiyetle yeniden Süper Lig’e merhaba diyecektir. 
Bu çok anlamlı günlerde kısaca mevcut durumu özetlemekte yarar vardır. 
 
Geride bıraktığımız uzun yıllar boyunca bu takım üzerinde, adeta bir mahalle baskısı kuruldu; kentteki Belediyeler, tüm kurumlar ve STK lar tarafından takım ya hiç desteklenmedi ve destek vermek isteyenler gizlice engellendi, ya da  bazı çevreler tarafından çok sınırlı ölçüde sahiplenildi. Önce bu acı gerçeği kabul etmeliyiz. Şimdi bazı çevreler “biz destekledik” diyecektir; fakat tüm gücüyle, ellerinden geleni yaparak destek verenler maalesef iki elin parmakları kadar bile değildir. 

İsim isim suçlayacak çok kişi var. Fakat şimdilik bunların hepsini unutalım; önümüzdeki iki gün için beyaz bir sayfa açalım.

Bu iki gün içerisinde kim MİY için ne yapabilir? 

Takım çok ağır bir borç yükü altındadır ve çok kıymetli ve özverili çabalarla takımı bugünkü yere taşıyan sporculara ve teknik kadroya ciddi ölçüde gecikmiş ödemeler olduğu bilinmektedir.

Şimdi kısaca, bir şampiyonluğun ne anlama geleceğini yeniden hatırlayalım:
Kentin takımının şampiyonluğu, öncelikle, hep tekrarladığımız “Mersin’in adını duyurmak” üzere en büyük kazanımdır.
Peki ikinci olarak kimler kazanacaktır. ?
Elbette Mersin’in küçük ve büyük esnafları, tüccarları, firmaları.
O zaman lokomotif görevini yapmak Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Esnaf Odası Başkanlarına düşüyor.
Öyleyse Sayın Başkanlar;  en azından otobüsler tutun, üyelerinize çağrılar yapın, Mersinlilerin maça ulaşımını sağlayın.
Takıma moral verin. Şampiyonluktan sonra yapacağınız destekleri vaat edin. Somut kaynaklardan bahsedin !
Büyükşehir Belediyesi’nin şu anda bir reklam malzemesi olarak kullanmasa da, el altından takımı  ciddi olarak desteklediğini ve takıma  omuz verdiğini biliyoruz. Sn. Kocamaz’ın, bu konuda deneyimli bir Başkan olarak pratik çözümlerle takımı bir ölçüde rahatlatmaya çalışması zaten bekleniyordu. Ancak asıl sorumluluk bu kentin ekonomik hasılasından pay alan sektörlerin omzundadır. Kurum, kuruluş ve kişi olarak herkes, hemen ve gecikmeden sorumluluğunu yüklenmeli ve desteğini somut önerilerle kamuoyuna açıklamalıdır. 

Bir de aslında çok güçlü olduğunu bildiğimiz, fakat bugüne kadar   varlığını hatırlatacak ciddi bir çabasına tanık olmadığımız   “Mersin Ekonomi Platformu” diye kentin çok önemli STK’ larının Başkanlarından oluşan, sürekli Mersin’in gelişmesi için demeçler veren, projeler sunan fakat bugüne kadar kente hiçbir yarar sağlayamamış bir oluşum var. 
Onlar için de şu anda bir şeyler yapma fırsatı.

Tüm Mersinliler! 
Gelin bu iki gün elimizden geleni yapalım ve takımımıza destek olalım.
Bazı küçük şehirlerin ve ilçelerin dahi süper ligde takımı varken Mersin gibi bir Büyükşehirin süper ligde takımı yoktur; gelin bu utancı sonlandıralım! Hele bu tarihsel başarıya bir adım kalmışken lütfen karanlık dedikoduları, çekişmeleri, kıskançlıkları öne çıkarmayalım. 
Resmi ve tüzel kurumlar, kuruluşlar; özel sektörün güçlü temsilcileri ve doğrudan bu kentte kazanan girişimci hemşerilerim şimdi acil destek günüdür ve bu dramatik gerilimli zamanda ne yapılabilirse yapılmalıdır.  
Şu kısa zamanda takımı destekleyenleri tüm Mersinliler olarak takdirle, minnetle anacağız. Tarih de onların adını unutmayacaktır.
Desteklemede eksiği ve kusuru olan tüm Belediye, kurum ve oluşumları ise herhalde tüm kent belleğine kazıyacaktır.

Son söz : Hâlâ takımla ilgili olumsuz söylentiler dolaşsa da, biz esas olarak bu kentin aklına, vicdanına, gençlere ve spora verdiği değere inanmak istiyoruz, inanıyoruz. Son günde bile moral bozucu gelişmeler olabilir; final maçı öncesi takımın enerjisini körleştirecek baskılar ve engeller duyulabilir. Bunlar, telafisi imkânsız bir kayba yol açtığında ise her şey için artık çok geç olacaktır.

Biz şimdi olanca iyi niyetimizle, inancımızla ve bu kente tereddütsüz güvenimizle, “ağır bir yas” dönemine denk gelen bu süreçte her şeyin  artık olumlu seyredeceğini, bunca yakın bir sportif başarı karşısında Mersin’de yaşayan  herkesin üzerine düşen sorumluluğa uygun davranacağını düşünerek maç gününü bekliyoruz.