• DOLAR 32,60 %0.38
  • EURO 34,79 %0.16
  • ALTIN 2.496,42 %0.48
  • BİST100 9.464 %-0.63
  • BITCOIN 65.000 %3.86
  • ETHERIUM 3.110 %1.51
22°

Mersin Lojistik Kenti

Mersin yalnızca coğrafi konumu, kapasitesi ve geniş hinterlandı ile değil yurt içine ve yurt dışına sağladığı çok modlu bağlantı kolaylığı ile sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’nun önemli lojistik merkezlerindendir. Mersin lojistik kenti olması sebebiyle bir çok imkâna sahiptir.

Limanı, serbest bölgesi, güçlü tır filosu, demiryolu ağı, yakın bölgede yer alan Adana Şakirpaşa Havalimanı ve tüm bu alanlarda gelişmiş insan kaynakları ile Mersin lojistik faaliyetlerinde bir hayli geniş imkânlara sahiptir. Lojistik anlamda gelişmiş bir kent olunca üniversite, iş geliştirme merkezleri, organize sanayisi, teknoloji parkları ve etkin sivil toplum kuruluşları konularında da gelişerek faal hale gelmiştir. Tüm bunların Mersin’e artı getirisi çok fazla olmuştur ve olmaya da devam ediyor.

Neden Lojistik Üssü Mersin İli Seçilmiştir?

Mersin lojistik kenti olması sebebiyle gerek Türkiye gerekse de Ortadoğu için önemli bir yer haline gelmiştir. Bunun birçok sebebi bulunmaktadır. Her şeyden önce Ankara-Adana-Mersin otoyolunun inşası yeni merkezlere bir hayli hızlı bağlantı imkânını da getirmiştir. Ayrıca, Türkiye’de C2 yetki belgesine sahip olanların yüzde 25’i bu bölgededir. Çünkü coğrafi özelliği ve konumu bakımından uluslararası deniz hatları rotalarına yakınlığı Mersin’i daha da önemli kılmıştır.

Mersin’i lojistik üs yapan en önemli özelliklerinden biri de Türkiye’de kurulmuş olan ilk ve kendi rıhtımlarına sahip tek serbest bölgesinin sahibi olmasıdır. Ayrıca, Mersin-Avrupa Ro-Ro hattında bazı çalışmaların yapılıyor olması Mersin’i şimdikinden kat be kat daha fazla değerli kılacak bir özelliktir. AB ulaştırma ağı genişleme planında deniz otobanları projesine sadece Samsun ve Mersin alınmıştır.

Mersin’de Lojistik Köy

Mersin lojistik kenti Türkiye’nin ikinci büyük limanı olması nedeniyle ihracatın tam da merkezi durumuna gelmiştir. Bu yüzden de lojistik yatırımları Mersin’de tam gaz devam etmektedir. OSB’nin hemen yanı başında kurulacak olan Lojistik köye ilgiler şimdiden başladı. İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok yerinden onlarca firma başvurmuştur.

Türkiye’nin İstanbul’dan sonra ikinci büyük araç filosuna sahip olan Mersin son yıllarda şahlanarak gözünü zirveye dikti. Ro-Ro seferlerini daha etkin bir hale getirecek olan Lojistik köy ile Mersin’e yüzünü çeviren firmalar lojistiğin avantajlarından ve getirilerinden faydalanmak istemektedir. Hatta son dönemlerde yurt dışından yatırımcılar da buraya akın etmeye başladı bile. Özellikle Kanada ve Çinli yatırımcılar Mersin’de mutlaka bir yatırım yapma hedefleri içinde olduklarını belirtmişlerdir.

Mersin Lojistik Zirvesi Ve Turizm

Pek çok yatırımcının bir araya geldiği Mersin’deki lojistik zirvesi aracılığıyla turizmde de zirve yaşanması söz konusudur.  Lojistik sorunlarının çözümü ve yatırımlarının görüşüldüğü bu zirve sayesinde sadece Mersin değil tüm Türkiye’yi ilgilendiren kararlar alınıyor.

Mersin lojistik kenti olmasının yanında turizmin de capcanlı olduğu bir bölge haline gelmiştir. Akdeniz’in incisi haline gelmiş olan Mersin gerek turizm yatırımları gerekse lojistik yatırımları ile Türkiye’nin öncü illerinden olmaya devam ediyor. Bu anlamda hala çalışan ve üreten Mersin her geçen gün daha da büyüyerek yatırımlar yapmaktadır.