• DOLAR 32,33 %0.16
  • EURO 35,22 %0.08
  • ALTIN 2.247,46 %0.18
  • BİST100 %
  • BITCOIN 65.350 %-4.22
  • ETHERIUM 3.416 %-5.29
12°

Mersin Tarihi

Mersin, Akdeniz Bölgesi’nin güzide turistik şehirlerinden birisidir. Özellikle kazılarda bulunan tarihi eserleri ile dikkat çeken şehirlerden biri haline gelen bölge oldukça güzel bir coğrafik yapıya sahiptir. Mersin eski adı ile İçel dört tanesi merkez olmak üzere yaklaşık 13 ilçeye sahip yerlerden biridir. Mersini bir diğer ayrıcalıklı kılan özelliklerinden biri de liman kenti olmasıdır.

 Mersin tarihi kaynaklara göre, 1924 yılında Mersin adı ile vilayet olmuş bir şehrimizdir. 1933 yılında ise merkezi Silifke olan İçel ile birleştirilmiş ve Mersin adı İçel olarak yenilenmiştir. Ancak 2004 yılında yeniden İsmi Mersin olarak değiştirilmiştir. Rengârenk portakal bahçeleri, ışıl ışıl sokakları ve sımsıcak bir doğası ile Mersin Akdeniz Bölgesi’nin incilerinden biridir.

Tarih Kokan Bir Güzellik Şehri Mersin

Mersin şehrinin tarihi olarak sahnede yer alması yaklaşık olarak 19. yüzyıl yarılarına denk gelir. Bu dönemde vasfı köy olan bu güzel ilçemiz tarihte pek çok önemli olaya şahitlik etmiştir. Mersin’in ilk değişimi işe 1861 yılında olmuştur. Amerikan iç savaşı nedeni ile Adana pamuk üretiminin merkezi haline gelmiş ve bu süreç Mersin içinde güzel kapılar açmıştır.

Mersin tarihi bu süreçten sonra coğrafik konumu da baz alınacak olursa gelişerek günümüze kadar kendini taşımıştır. O süreçlerde liman kenti olması da ticaret anlamında denizcilik sektörünün kapılarını bu güzel şehrimize açmıştır. Mersin tarihi, doğası ve mozaik kültürü ile Akdeniz Bölgesi için değeri paha biçilmez bir şehrimiz olarak yapısını korumaya devam etmektedir.

Mersin’de Bulunan Tarihi Ve Turistik Yerler

Akdeniz bölgesinin mandalina bahçeleri ile tanıdığımız ve mavinin en güzel tonunu yakalamış plajları ile hayran kaldığımız Mersin muhteşem tarihi eserleri ile hepimizi büyülemeye devam ediyor. Onlarca antik kalıntılarının yanı sıra, pek çok tarihi bölgeye de ev sahipliği yapan Mersin ili her mevsim hem ülke içinden hem de yurt dışından onlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Bunlardan en bilindik olanları ise Kız Kalesi adı verilen ve antik çağdan günümüze kadar korunmuş olan tarihi yapıdır.

 Bir diğer önemli tarihi yapıt ise Çanakkale zamanında kahramanlık yazmış olan askerlerimize tanıklı eden Nusret Mayın Gemisi’dir. Yine tarihi bölgeleri gezmeyi sevenler için ise Mamure Kalesi tüm görkemi ile tarih severleri bekleyen tarihi yapılardan biridir. Bunun yanı sıra Şahmeran Hamamı, Paul Kilisesi, Soli Antik Kenti, Ulu Camii, Kelenderis Antik Kenti, S.t Paul Kuyusu, Nagidos Antik Kenti de Mersin tarihi için eşsiz olan hazinelerin başında gelir.

Mersin Kültürü Ve Halk Oyunları

Mersin tarihe ışık tutana ve günümüze kadar pek çok farklı medeniyete ev sahipli yapan bir liman kenti olma özelliğini hala korumaya devam ediyor. Mersin tarihi geçmişten günümüze değişik kültürleri misafir etmesi nedeni ile halk oyunları ile zengin bir kültüre sahiptir. Halk oyunları oldukça revaçta olan Mersin’de günümüzde de bu kültür yaşatılmaktadır.

Halk oyunları, çeşitli zeybek havaları ile taçlandırılmaya devam etmektedir. Çaya vardım zeybeği oyunu bunlardan sadece biridir. Bir diğer oyun çeşidi ise keklik dansıdır. Bundan sonra da Kıbrıs zeybeği farklı bir halk oyunu olarak şehrin kültürüne eşlik etmeye devam eder. Portakal zeybeği ise adını narenciye şehri olmasından alır. Portakal toplanırken çalışanların işlerini kolaylaştırmak için türkü söylemeleri sonucu bu oyun ortaya çıkmıştır. Silifke’nin yoğurdu, yayla yolları ve Türkmen kızı oyunları da geçmişte günümüze sergilenmeye devam eden yöresel zenginliklerinden biridir.

Formun Üstü

Formun Altı