• DOLAR 32,61 %0.11
  • EURO 35,01 %0.39
  • ALTIN 2.428,23 %0.21
  • BİST100 9.722 %0.00
  • BITCOIN 64.481 %-3.61
  • ETHERIUM 3.147 %-2.26
24°

Mersin Tarım

Mersin diğer eski adı ile İçel Türkiye’ nin güneyinde yer alan Akdeniz bölgesinde bulunan bir ildir. Nüfus bakımından oldukça zengin olan bu şehrin kendini konumunda birçok ilçesi bulunmaktadır. Tarsus, Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Gülnar, Mut, Erdemli, Toroslar, Mezitli, Yenişehir ve Çamlıyayla ilçeleri bulunmaktadır.

Son seneler de iyice gelişen modernleşen Mersin ili, ekonomik olarak Mersin tarım ürünleri ve bulunan limanı ile büyük bir güce sahiptir. Mersin limanı konumu büyüklüğü geniş bir tır filosu ile sadece Türkiye’nin değil Akdeniz’in en önemli ticaret durağıdır.

Mersin Ekonomisi Nelerdir?

Mersin limanı Akdeniz ilçesine bağlı yerleşim alanında ihracat yapmayı sağlayan birçok kişiye istihdam sağlayan Türkiye’nin en önemli deniz yoluyla yurtdışı giriş çıkışını yapan limanlardan biridir. Mersin sadece limanı ile değil ilçelerinde Mersin tarım ürünleri yetiştirilmekte olan kuru baklagiller, meyveler, sebzeler en önemlisi birçok seranın bulunduğu toprağı oldukça zengin illerden biridir. Birçok alanda faaliyet gösteren bu il özelikle portakal, mandalina ve limon olarak narenciye bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Türkiye ve ihracat alanında özellikle daha çok kazanç sağlanabilmektedir.

Mersin Tarım Ürünleri Nelerdir?

Mersin tarım ürünleri arasında Mersin’in ilçesi olan Anamur ‘da dünyaca ünlü Anamur muzu yetişmektedir. Anamur muzu ve birçok tropikal meyvelerinde yetiştirildiği bu topraklar ılıman bir iklime sahip olması yazların çok sıcak olmadığı kışların ise ılık geçmesi sebebiyle bu şekilde özenli topraklar isteyen bu meyvelerin yetişmesinde oldukça büyük önem taşımaktadır.

Mersin merkez kısımlarında ise ceviz, arpa, nohut, pirinç, mercimek, yer fıstığı ve susam yetiştirilmektedir. Ayrıca Mersin tarım ürünleri arasında sebze yetiştiriciliği de çok fazladır. Patlıcan, biber, domates, fasulye, kabak, ıspanak, bamya lahana, salatalık ve bamya olarak birçok çeşit sebze yetişmektedir. Bu sebzeler özellikle seracılık olan yaz, kış hem birçok kişiye iş sağlamakta hem de Türkiye ve Dünyaya ihraç edebilmektedir.

Mersin tarım sektöründe ülke genelinde büyük bir öneme sahiptir. Turunçgiller olarak bol miktarda üretimi olan bu il ayrıca zeytin, keçiboynuzu, nar, incir, erik, badem ve kayısı olarak da bir tahıl deposu olan Mersin pamuk yetiştiriciliğine ve koruma ambarları sayesinde Türkiye’nin verimli toprakları arasında bulunmaktadır.

Mersin Seralarında Ne Yetişir?

Mersin tarım ürünleri seralarda yetişen birçok yukarıda saydığımız meyve ve sebzelerin üretiminin yanı sıra artan maliyetler ve yükselen fiyatlarla nedeniyle Mersin çiftçileri dünyaca ünlü meyve yetiştiriciliği nede başlamışlardır. Mersin’den başka hiç bir yerde yetişmeyen serada topraklarımızda can bulan pitaya yani ejder meyvesi son zamanların en gözde meyvesi arasına girmektedir. Avokado ise başka ülkelerin meyvesi iken çalışkan çiftçiler ve verimli topraklarımız sayesinde uzun yıllardır bildiğimiz bir meyve türü de yetişmektedir. Uzun yıllardır ekşimen tadıyla yeşil meyvelerden biri olan kivi meyvesi de özel bakımı ile Mersin tarım ürünleri içinde yer almaktadır.

Formun Üstü

Formun Altı