Türkiye turunçgil üretiminde dünyada 8. ve ihracatta da 2. sırada.

Mersin özellikle limon üretiminde Türkiye’de 1. sırada olması nedeniyle, turunçgil yönünde ülkemizin en önemli ili.

 

Geçtiğimiz yıl 13. sü Brezilya’da yapılan ve “Turunçgil Olimpiyatları” olarak da kabul edilen Dünya Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin 14. sü 2020 yılında Türkiye’de, Mersin’de yapılacak.

 

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı da Mersin’den bir hemşerimiz Kemal Kaçmaz.

 

Kemal Kaçmaz aynı zamanda Turunçgil Kongresi’nin (ICC 2020) Yürütme Kurulu Başkanı.

Şimdiden tanıtım filmlerinde Mersin tanıtılmaya başlandı.

Herhalde gerçek Mersin tanıtımı bu olsa gerek.

 

Bizlerde Mersinliler olarak Uluslararası Turunçgil Kongresi’nde ülkemizin ve kentimizin tanıtımı için neler yapabiliriz diye düşünmemiz ve projeler üretmemiz gerek.

 

Bundan önce yapılan Akdeniz Oyunları’nda maalesef Mersin tanıtımında çok etkili olacak süreci, o günkü yerel yöneticilerimiz ve ülkemizdeki bazı olaylar yüzünden yeterince değerlendiremedik.

Umarım aynı şeyi yaşamayız diye düşünürken, bu hafta Büyükşehir Belediyesi bu konuda önemli bir girişimde bulundu. Bölgemizde yetişen bütün turunçgil ağaçlarının bulunduğu yaşayan bir müze yapmak için harekete geçti.

Ayrıca kent içine turunçgil ağaçları dikilecek ve Mersin’e bir turunçgil kenti havası verilecek, 2020 yılına hazırlanacak.

 

Daha önce de yazmıştım. Mersin’de eski İngiliz Yağ Fabrikası adıyla anılan tarihi binayı çoğumuz bilmez. Tren yolu ile kentin doğu giriş yollarının arasında kalmış okaliptüs ağaçları ve bitkilerle kapatılmış, terk edilmiş bir bina. Muhteşem bir mimari ve yüksek yapısıyla gerçekten eşsiz, örneği az bir anıt kimliği ile kentimizin tarihsel geçmişinin son temsilcisi.

Burası Turunçgil Müzesi olarak hazırlanabilir.

Turunçgil üretiminde, hasatında, paketlenmesinde ve yatak limon yapımında kullanılan araç ve gereçler konulur.

Turunçgil ile ilgili tarihi resimlerin (örn: M. Kemal Atatürk’ün Mersin’deki turunçgil bahçelerini ziyareti) sergilenir,

Turunçgil çeşitlerinin resimli olarak özellikleri anlatılır. Turunçgille ilgili bir kütüphane oluşturularak araştırmacıların, öğrencilerin ve meraklılarının kullanımına sunulur.

 

Bu müze hem Uluslararası Turunçgil Kongresi için çok önemli olur hem de burası turizme açılarak, Mersin’in ve Türkiye’nin tanıtımının yapılmasına katkı verir

 

Ümit ediyorum ki bu kez bu yarım asırda bir gelebilecek fırsat Akdeniz Oyunların da olduğu gibi boşa harcanmaz.

 

Şimdi Akdeniz Oyunları’nı yapıldığı dönemden farklı olarak, birbirinin yaptığını siyaset uğruna engellemeye çalışan bir yerel yönetimin yerine,  birlikte uyum içinde çalışan merkezi ve yerel yönetim var.

 

İşte ilk kez gerçekten ulusal anlamda Mersin’in adını duyuracak bir fırsat var önümüzde.

Bir önemli noktada organizasyonun içinde Kemal Kaçmaz gibi birçok başarılı organizasyona imzasını atmış profesyonel bir kişinin olması…

 

Tüm bu avantajlar değerlendirilip, kentimize gerçek bir yarar sağlanmasını dileyelim.

 

HARUN ARSLAN