• DOLAR 32,50 %0.25
  • EURO 34,60 %0.25
  • ALTIN 2.500,77 %0.71
  • BİST100 9.548 %-1.36
  • BITCOIN 63.193 %-0.45
  • ETHERIUM 3.054 %-1.8
20°

Mut

Mut, Romalılar tarafından asker yetiştirmek için kurulmuştur. Şimdiki adı Claudopolis'tir. Kentin Mut adını aldığına dair çeşitli rivayetler vardır. Bunlardan ilki Hitit kentinin adından dolayı Yenişehir anlamına gelen "Yenika" veya "Yenikand" idi.

Mersin, Mut dağlık bir ilçedir. Bu şirin ilçe arkeolojik kazılar ve sanat tarihi bakımından önemli eserler çıkan tarihi bir ilçedir. Mut ilçesi, Yunan, Roma, Bizans, hâkimiyetinden sonra Türk yurdu haline gelmiş Selçuk, Karamanoğulları ve Osmanlı Devirlerine tanıklık etmiştir

Mut Turizm

Mut’un çok eski kalesi birçok kez restore edilmiş, birçok değişiklik ve eklemelerle Osmanlı dönemine taşınmış ve işlevini kaybettikten sonra terk edilmiştir. Manastır, Mut-Karaman Karayolu 20 kilometre ilerisinde yer almaktadır.

Kilisetepe (Maltepe) Höyüğü gezilmesi gereken tarihi alanlar içerisinde yer alır. Höyük, İlçe merkezinin yaklaşık 19 kilometre güney doğusunda Kışla Köyünün sınırları içinde yer alır. Mut yer köprü şelalesi tabiat alanı yine görülmesi gereken doğal güzelliklerdendir. Tarihi şelale mersin ilinden sadece 2,5 saat kadar uzaklıkta ye alır.

Mut Tarım

670 bin 16 dekar alanı olan Mut ilçesinde senenin 12 ayı tarımla uğraşılıyor. Başlıca yetiştirilen ürünler içerisinde zeytin, kayısı, erik, üzüm, incir, kavun, antepfıstığı ve biber gibi ürünler başta gelmektedir. Mersin zeytin üretimine bakıldığında üretimin yüzde 56’sı, Türkiye üretiminde ise yüzde 5,6’sının Mut ilçesinde yapıldığı görünmektedir. Mut’taki zeytincilik çok eski tarihlere dayanıyor.

İlçe de zeytin ağaçları 12 milyonu geçmiş durumdadır. 12 adet zeytinyağı tesisi olan ilçede 10 adet de zeytin işleme tesisi bulunmaktadır. İç Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayan güzergâh içinde yer alan Mut ilçesinde halkın geçimi meyvecilik, zeytincilik, sebzecilik üretimine dayanır. Bununla birlikte kayısı, incir ve erik ağaçları da bol miktarda yetiştirilir. Son yıllara bakıldığında ilçe de küçük ve büyük sanatlarla uğraşanların sayısı da giderek artmaktadır

Mut Ekonomi

Tarihi ilçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçe merkezinde süt, yoğurt, peynirhaneler, un ve hamburger fabrikaları, yağ presleri, çeşitli tamirat işleri, demirciler, marangozlar, kereste fabrikaları, briket atölyeleri, ülke çapında ürün satışı yapılmaktadır.

Yakın zamanda bölgeye dikilen zeytin fidanlarının da eklenmesiyle bu sayının tescilli ve tescilsiz ağaçlar için 12 milyonu geçtiği tahmin ediliyor. Sonuç olarak bu alan hem Akdeniz bölgesi hem de ülkedeki zeytin varlığı açısından önemli bir noktadır. Mut İlçesindeki bir diğer sektör de dokumacılıktır. Saç ve yünden dokunan heybe, battaniye ve çul önemli ekonomik faktörlerdir.

Mut Kültür

Mut ilçesinin tanıtımını sağlayan ulusal festivaller düzenlenmektedir. Bu festivallerden biri olan kayısı festivali, sosyal, ekonomik ve sanatsal olarak ilçenin tanıtılmasına yardımcı olmaktadır. Yine Erik Festivali, Yörük Festivali, Güme Mahallesi Şenlikleri, İncir Festivali, gibi birçok etkinlikler yapılmaktadır. İlçede sanatsal etkinliklere bakıldığında halı dokumacılığı, halk müziği, folklor başta gelir. Ayrıca Türkiye’nin en büyük bayrağı Mut ilçesinde yer alır.

Formun Üstü

Formun Altı