ANKARA - Ortaokul mezunu olduğu öğrenilen Mıhyedin Y.’nin, kendi adına lise diploması çıkarttığı, başkalarına ise üniversite diploması verdiği ortaya çıktı.

Son dakika gelişmesi: Türkiye genelinde sahte diplomacılık ağı ortaya çıkarıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Ocak ve Mayıs aylarında yapılan iki büyük operasyonla toplamda 187 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 37’si tutuklandı.

Kamu Kurumlarına Erişim İçin Sahte E-İmza

Soruşturmada, Mıhyedin Y. isimli şahsın, 3 Suriyeli adına hat çıkartarak, kamu kurumlarının sistemlerine yasa dışı yollarla girdiği belirlendi. Adana, Mersin, Hatay, Ankara ve İstanbul’daki bazı e-imza sağlayıcı firmaların ofislerini kullanarak sahte T.C. kimlik kartı ve ehliyetle e-imza aldığı tespit edildi.

6 Üniversite ve Eğitim Müdürlükleri Hedefteydi

Sanık, Türkiye’deki birçok devlet üniversitesi ile milli eğitim müdürlüklerinin sistemlerine girerek, kamu personellerinin fotoğraflarını kullanmak suretiyle sahte elektronik imzalar oluşturdu. Bu imzalar aracılığıyla sahte lise ve üniversite diplomaları düzenledi. Hedefte olan kurumlar arasında Ağrı İbrahim Çeçen, Ege, İnönü, Süleyman Demirel, Atatürk ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversiteleri yer aldı.

Ortaokul Mezunuydu, Kendini Lise Mezunu Yaptı

Ortaokul mezunu olduğu öğrenilen Mıhyedin Y.'nin, kendi bilgileriyle sisteme girerek sahte lise diploması çıkarttığı ve diploma sahteciliğinde başrol oynadığı belirlendi. Şahsın geçmişte torbacılıktan sabıka kaydı dahil 8 ayrı suçtan kaydı olduğu ortaya çıktı.

Operasyonun Bilançosu Ağır

Soruşturma kapsamında: