Ramazan Bayramına özel bayram kömbesi geleneği bu yıl Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye’de buruk da olsa devam etti.

Osmaniyeliler için bir kültür haline gelen bayram kömbesi, misafirlere ikram edilen çayların yanında yerini alıyor. Bayram Kömbesini kimi fırınlardan hazır alırken, birçok kişi ise hamurunu evlerde açarak kendisi hazırlıyor. Hazırlanan tepsilerdeki kömbeler, taş fırınlara getirilerek, burada odun ateşinde pişiriliyor. Osmaniye’de fırınlar, bayramlık ikramlarından kömbe pişirmek için fazla mesai yapıyor.

Depremden dolayı geçen bayramlardan daha az bir yoğunluk olduğunu belirten fırıncılardan Celal Çelik, "Osmaniye’de her zamanki gibi fırıncıların bayram telaşı başladı. Depremden dolayı bu sene yoğunluk azda olsa müşterilerimize hizmet ediyoruz. Hazır satılan kömbelerden farklı olarak onlar tüpte pişiyor, biz taş ocakta pişiriyoruz taş ocağındaki pişen kömbedeki lezzeti başka yerde olmaz" dedi.

Osmaniye’mizin çok eskiden bu yana süre gelen bir geleneğini yaşatmak için çalıştıklarını dile getiren fırıncı Çağlar Kale ise "Osmaniye’nin bu meşhur geleneksel bayram kömbesi senede bir defa yapılır. Ramazan ayında sabahtan akşama kadar ocağın başında kömbeleri pişirerek vatandaşa hizmette bulunuyorum" diye konuştu.

"Bayram kömbesi bizim Osmaniye’mizin geleneğidir yıllardır elimizle yaparız" diyen ev hanımı Ülker Özdemir de, "Bayram kömbesinde A kalite malzemeler kullanırım evlendiğim günden beri yapıyorum 39 yıl oldu. Kendi emeklerimle yapıyorum, hazırı sevmiyorum. Kendimiz üretelim diyoruz, tüketici toplum olmayalım, üretici toplum olalım istiyorum. Kayınvalidemle annemin tariflerini yapıyorum "ifadelerini kullandı.