16 Nisan 2017 tarihindeki referandumda %51,28 ‘evet’ oyu ile Türkiye’de parlamenter sistemi sona erdiren ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ kabul edildi. 

Erdoğan 24 Haziran 2018 tarihindeki seçim sonucunda, %52.59 oy oranıyla Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Ve TBMM Genel Kurulu’nda yemin ederek Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni hükümet sistemine geçişi gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde; Başkan seçilecek kişinin %50 artı 1 oy alması gerekmektedir. Eğer birinci turda adaylardan biri bu sonuca ulaşamasa; en fazla oy almış olan ilk iki aday ikinci tura kalacak ve ikinci turda oyların %50 artı 1’ini alan başkan seçilecek. Bunun anlamı; seçimlere ikili sistem geldi.

Bu, yerel seçimlerde geçerli olmamasına rağmen, ittifakların devamı için, 31 Mart 2019 yerel seçiminde de uyulmaya çalışıldığını görüyoruz.

Ankara’da CHP ile İP ittifakıyla tek adayda beraber oldukları gibi, AK Parti ile  MHP de tek aday üzerinde ittifak etmişlerdir.

Ancak Mersin’de her iki ittifakta da adaylar nasıl olacak belirlenmedi. Ve Mersin gibi başka birkaç ilde belirsizlik var.

Mersin ve özellikle Anamur adayları konusunda birçok söylentiler bulunmakta.  İyi Parti Mehmet Türe’yi aday olarak açıkladı. CHP adayını açıklamadı. Acaba bazı illerdeki gibi, bu iki partinin ortak harekatı burada da olacak mı? Her iki parti kendi adayları ile mi seçime girecekler bilinmemektedir.

Adaylar kimler olacak konusunda herkesin kendine göre bir fikri ve beklentisi var. Konuştuğum çok kişi gönlünden geçeni kesinmiş gibi sunmaya çalışıyor.

CHP’de, kongre imzası toplanmasında, imza vermeyen (Muharrem İnce taraftarı olmayan anlamında) ilçe başkanı olması sebebiyle CHP’nin adayı, Ayhan Güven kesin diyen var. Belediyecilikte tecrübeli Kükürlü Ahmet Doğan kesin aday diyene de rastlıyorsunuz.

Ak Parti’den; “Anamur pazarlanabilir mi? Seçmenin iradesine kim ipotek koyabilir. ..kimse bizim oyumuzun pazarlanabileceğini sanmasınlar. Parti aday çıkarmazsa, sizin bizim için öneminiz yok.., demeye gelir” diyen var.

Ak Parti aday adaylarının, çok iddialı olduklarından söz edenler var. Anamur’da bizim oyumuz 14 bin MHP’nin 6 bin, Ak Parti’de ittifak yapmalıyız diyen var.  
Büyükşehirde MHP adayı Hamit Tuna kesin ve MHP’nin daha önce kazandığı ilçelerde MHP adayları, diğer ilçeler de Ak Parti adayları olacak diyenler var.
Ak Parti ilçe teşkilatı Mersin’e toplantıya gittiler ve eski bakanlardan Taner Yıldız seçimler konusunda bilgilendirmede bulundu. Katılanlardan biri; genel görüşmeler yapıldı, aday konusunda hiç bilgi verilmedi, adayların nasıl ve kimlerin olacağı konusun da açık verilmedi. Sır gibiydi dedi.
Bir başka arkadaş da, herhalde kulis konuşmalarından anladığını söylüyor, Anamur Ak Parti’den bir aday MHP ile ittifak adayı olacak gibi diyor.
Bir başka Ak Partili arkadaş da; MHP’li arkadaşımız Hidayet Kılıç, ittifak adayımız olsun. Belediye hizmetleri mecliste alınan kararlarla verilmekte. Yapılacak bir proje veya hizmet için meclis çoğunluğu gerekli. Madem ki Ak Parti’nin 14 bin oyu var en çok meclis üyesi seçtirerek belediyede Ak parti kararları geçerli olsun. Ayrıca Başkan Cumhur İttifakı’nın adayı olduğu için ortak hareket edecek ve hükümetin desteğini de alacak, MHP’den olmanın bir eksisi olmayacak. Yüklenilsin meclis çoğunluğunu almaya çalışılsın diyen var.

Bir başka Ak Partili arkadaş; yerel seçimlerin sonucu hükümet olma sistemini etkilemeyecek ama muhalefet sonuçlara göre ve özellikle büyükşehirlerde başkanlıkları kazanırsa susmayacaktır. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirler belediye başkanlarının seçiminde kazanmak için MHP’nin oyuna ihtiyaç var ve o sayede ipi göğüslüyorsak bunun bir bedeli olmalı. Mersin, Adana, Manisa gibi büyükşehirler ve bazı ilçelerde Ak Parti’nin kazanma şansı olmasına rağmen, MHP’ye evet. Kısaca büyük resme bakılmalıdır. Anamur küçük resimdir diyor.

Tüm söylenenlere, herkesin kendi gönlünden geçenleri söyleyip yazdıklarımıza rağmen, MHP’nin ileri gelenlerinden biri de; “Hocam hiç kimsenin adaylığı kesin belli değil. Bizim Hidayet Kılıç’ı aday olarak göstermiş olmamıza rağmen adaylıktan çekme durumu bile söz konusu. Belirsizlik devam ediyor” dedi.

Tüm bunların üstüne bir arkadaşın şu yaptığı yorumu da not edelim: “Cumhur İttifakı’nda Ak Parti seçmeni Reis’in sözünden çıkmaz, oy vermede kayıp olmaz. Reis ne derse o.  CHP, Anamur’da İyi Parti adayında ittifak yapalım dese ilk önce kazanlar kaynamaya başlar. Kılıçdaroğlu ne derse o denmez” diyor. Hadi hayırlısı.

Zamanınızı yapamayacağınız şeyler isteyerek geçirmediniz. Yeter ki kendinize güveniniz; gücümüz tüm zamanları zorlar, 2019 yılını da zorlar. Ve gül olmak istiyorsanız dikenini ret etmeyiniz. 2019 yılında güllerle dolu günlerin dikenleri, sizi düşmanlardan koruyan çitler olsun. Mutlu, sağlıklı yıllar..  
Hoş kalın. 2 Ocak 2019, Anamur. İsmet Kadıoğlu.