Sağlığınızın durumunu kontrol edebilmek için her gün dışkınızı ve  idrarınızı bir kontrol edin.   Yaşlı kuşağın deneyimleriyle genç kuşağın dinamizmini buluşturamayan uluslar, ayakta kalamazlar, bilimsel alanda gelişemezler.
  Eskiler ''adam olacak çocuk kakasından belli olur'' derlerdi. Biraz argo gibi olsa da doğru bir sözdür. Bilinçli anneler, geleneksel yaşayan anneler bebeklerinin dışkılarını sürekli kontrol ederler. Onlar gördükleri durumun olağan olup olmadığını değerlendirirler. Dışkının durumuna göre; üşütmüş, yedirdiğim bir şey dokunmuş gibi  sonuçlar çıkarırlar.
Çocuk serpilip geliştikten sonra takip olayı biter. Ergenlik, delikanlılık derken insanlar kendi çıkardıklarından tiksinti duymaya başlarlar, ta ki bir sorun ortaya çıkıncaya kadar kimse çıkardığıyla ilgilenmez. 
  Halbuki, sağlığınızın gidişatını kontrol etmenin en doğru yolu dışkınızı kontrol etmenizden geçer. İnsan kendisinden çıkan bir maddeden tiksinir mi?
Doğada bitkiler, hayvanlar ve bir hücreliler arasında sürekli olan bir geri dönüşüm vardır. Bakteriler, hem bitkilerin, hem de hayvanların atıklarını fermente ederek değiştirirken bitkiler dönüşmüş olan atıkları bünyelerine alıp onları hayvanların tüketeceği güzellikte yaprağa, meyveye, sebzeye dönüştürürler. Hayvanlar, bitkilerin oluşturduğu ürünleri tüketerek beslenirler. 
Şimdi bu dögünün can alıcı noktasına bir bakalım. 
İnsan vücudunda gerçekleşen sindirim işlevinin %70 kadarını bakteriler gerçekleştirir. 
Beslenme yoluyla alınan bir besin, vücuda yararlı hale gelinceye kadar bir dizi işlemden geçer. A bakterisi besini parçalar, değiştirir. Bir B bakterisi değişime uğramış besini başka bir değişimden geçirir, bir C bakterisi onu başka bir düzene koyar. 
Yani besin bir değişim sisteminden geçer. Eğer bütün halkalar tamamlanırsa, besin vücut tarafından alınabilir. Değişim zincirinin bir halkası eksik olursa besin vücudun alabileceği duruma gelmez ve atılır. Bu nedenle bağırsaklardaki bakteri florası çok önemlidir. 
İnsan bedeninde vücut hücrelerinin on katı kadar bakteri bulunur. Bakteriler besinleri enzim, vitamin, mineral gibi değişik formlara dönüştürürler. Vitaminler, enzimler, mineraller hücrelerde meydana gelecek metabolizma faaliyetlerinin vazgeçilmezleridir. Eğer koyu yeşil yapraklı bitkileri çok yediğiniz halde kansızlık sorunu yaşıyorsanız, bağırsak floranızdaki zincir oluşturan bakteriler arasında bir kopukluk olabilir. Vücudunuzda o işlevleri gerçekleştiren enzimler eksik olabilir. 
Ortalama olarak tüketilen besinlerin %80 kadarı sudur. İnsanlar selülozu sindiremezler. Eğer dışkınız, tükettiğiniz besinin %10'undan daha fazla ise bağırsak floranızı oluşturan bakterilerin eksik olduğu tespitini yapabilirsiniz. Bunun sonucunda da sindirim sisteminizin verimsiz çalıştığı sonucuna varıp gerekli önlemleri alırsınız. 
  Aynı şekilde sıvı atığınızın miktarı ve rengindeki değişimler de sağlık durumunuzun kontrolü için önemlidir.
Kendini bedeninizden çıkan atıklardan tiksintinizi yenmeniz ve sağlıklı yaşamanız dileklerimle...
Sağlıcakla kalın, sağlıklı yaşayın..