İngiltere’de, dünyada bir ilk olarak 18 ila 30 yaş arasındaki genç yetişkinlere korona virüs bulaştırılarak kullanılan aşı ve ilaçların etkinliği klinik ortamda test edilecek.

İngiltere’de korona virüsün nasıl yayıldığını daha iyi anlamak, aşıların ve tedavilerin geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla 18 ila 30 yaşlarındaki sağlıklı gençlere korona virüs bulaştırılarak yeni klinik denemelere başlanacağı açıklandı. Birleşik Krallık’ın Klinik Araştırmalar Etik Kurumu tarafından onaylanan program, dünyada bir ilk olarak İngiltere’de önümüzdeki haftalarda başlayacak.

Burundan damla yoluyla Covid-19 bulaştırılacak

90 gönüllünün katılacağı klinik çalışmada, korona virüsün gönüllülere burundan damla yoluyla bulaştırılacağı belirtilirken, bu süreçte denemeye katılanların başkent Londra’daki Royal Free Hastanesi’nde en az iki hafta boyunca karantinaya alınacağı belirtildi. Karantinaya alınacak gönüllülerin sağlık görevlileri ve bilim adamları tarafından 24 saat boyunca izleneceği aktarıldı.

Çalışmaya 33 milyon sterlin fon

33 milyon sterlinden fazla fon ayrılan programın, İngiltere hükümetinin Aşılar Görev Gücü, Imperial College, Royal Free Hastanesi ve kasıtlı virüs bulaştırma modellerini geliştiren hVIVO adlı şirket tarafından yürütüleceği belirtildi.

“Bu çalışmaların, virüsün nasıl bulaştığına dair benzersiz bilgiler sunmasını bekliyoruz”

Aşılar Görev Gücü’nün geçici başkanı Clive Dix yaptığı açıklamada, "İngiltere için bir dizi güvenli ve etkili aşı temin ettik, ancak Covid-19 için yeni aşılar ve tedaviler geliştirmeye devam etmemiz çok önemli" ifadelerini kullandı. Dix, "Bu çalışmaların, virüsün nasıl bulaştığına dair benzersiz bilgiler sunmasını bekliyoruz. Aynı zamanda hangi aşıların enfeksiyonu en iyi şekilde önleyebileceğini anlamamıza yardımcı olmasını bekliyoruz" dedi.