Öfke kontrolü tedavisi, kendisini öfkeli hissedip bu öfkeyi dindiremeyen kişiler için öfke kontrolünün sağlanması için yapılan tedavilerdir. Öfke kontrolü tedavi edilmesi gereken önemli bir sorundur. Çünkü öfkeli birey iletişim kurmaktan kaçınır. Ayrıca iletişim kurduğunda ise karşı tarafı dinlemez kırıcı ve yargılayıcı bazı özellikler taşır. Kimi zaman öfkenin sonucunda karşı tarafa zarar verme gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır.  Öfke kontrolü tedavisi işlemlerinde asıl amaç bireyin öfkesini yatıştırabilmeyi sağlamaktır. Bunun olabilmesi için öncelikle bireylerdeki öfkenin neden kaynaklandığı belirlenmelidir.

Öfke çoğu zaman çözülemeyen sorunlardan kaynaklanır. Özellikle öfkenin hiçbir sorunu çözmeyeceği ya da hiçbir hatayı düzeltmeyeceği bilinmelidir. Sorunları çözmenin en iyi yolu sorun üzerinde odaklanmak ve çözüm yolları düşünebilmektir. Çünkü insanlar öfkelendiklerinde düşünmeden hareket ederler ve düşünmeden konuşurlar. Bu da çok yanlış bir davranıştır. Öfkenin sonucunda birey hem kendine hem de yakınlarına zarar verebilir.

Öfke problemi yaşayan bireylerin öfke kontrolü tedavisi için kesinlikle İzmir psikolog veya bu alanda hizmet veren kliniklerden yardım alması gereklidir.  Çünkü öfke her zaman kendi başımıza çözebileceğimiz bir sorun değildir. Öfke kontrolünü sağlayamayıp çevredeki insanlara zarar vermeye başlamış bir bireyin tedavi olması gereklidir. Öfke kontrolü tedavisinde farklı teknikler vardır. Bu tekniklerden biri nefes alıp vererek rahatlamayı sağlamaktır.

Nefes alıp verildiği esnada sizi mutlu eden şeyleri düşünmek öfkenin yatışmasını sağlayacaktır. Bir diğer teknik ise bilişsel yapılandırma tekniğidir. Burada amaç düşünme şeklini değiştirip daha pozitif düşünmeyi ve olmayı sağlamaktır. Bir diğer öfke kontrolü tedavisinde kullanılan teknik ise problem çözmedir. Yapılan uygulamalarla Problemi çözdükten sonra öfke kontrolü tedavisi gerçekleşmiş olacaktır.

Öfke Kontrolü Bozukluğu Sebepleri:

Öfke kontrolü bozukluğu çocukluk çağında başlar ve beyin ön bölgesinin bir işlemidir. Çocuklarda kötü çocukluk çağı yaşantıları ve yanlış tutumlar çocuklarda öfke kontrolünü bozar. Öfke Kontrol Bozukluğu yaşayan bireylerde mutluluk hormonu adı verilen serotonin hormonunun çalışmasında da bir sıkıntı olduğu bilinmektedir. Çocuklarda oluşan öfke kontrolü tedavileri için İzmir psikolog ve kliniklerden yardım alınabilir.

Öfke Kontrolü Tedavisi Gerektiren Durumlar

• Öfkenin en önemli belirtisi iletişim kurmayı engellemesidir.

• Öfkelenen birey sinirlenir.

• Sizi öfkelendiren durumlara karşı sessiz kalmaya zorlanmak, öfkeyi saklamak ve tutmak öfkelenmeye neden olabilir. Ayrıca öfkeyi saklamaya çalışmak bir belirtidir.

• Sizi öfkelendiren nedenlerden dolayı sosyal hayat ve aile hayatı bozulabilir.

• Öfkeli bireyler her işlerinde sabırsızdırlar.

• Öfkelendiklerinde yanındaki kişilerle tartışmaya başlarlar.

• Öfkelenen bireyler en ufak şeyde bile tahrik olma eğilimindedirler.

• Öfkeyi kontrol edemeyip seslerini yükseltmeye başlarlar.

•Görünüş itibari ile depresif görünürler.

• Sinirlendiğinde fiziksel şiddet göstermek bir diğer belirtidir.

• Öfkelenen bireyin kalp atışları hızlanır. Bu belirtileri yaşıyorsanız öfke kontrolü tedavisi için uzmanlara başvurmanız gereklidir.