Omuzda meydana gelen ve kendi kendine iyileşmeyen omuz yırtığı için cerrahi olmayan tedavi yöntemi yok denecek kadar azdır. Öncelikle yırtığın ameliyatsız tedavi edilebilir düzeyde olup olmadığını anlamak önemlidir. Bu konuda ise doktor faktörü son derece önemlidir. Çünkü kimi doktor cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç duymazken kimi cerrahi müdahale gerektiğini düşünebilir.

Omuz Yırtığı Neden Olur?

Omur yırtığı genellikle sporcularda, sürekli ev işleri yapan kadınlarda ve buna bağlı olarak sık kullanım gerektiren işlerde çalışan kişilerde görünür. Bunun nedeni ise tekrarlanan kullanımdır. Bunun dışında ise omuz yırtığı ani yaralanmalarda da meydana gelir.

Bunun için yapmanız gereken en önemli adım doktorunuzun omuz yırtığı konusunda her türlü muayeneyi yaptığından emin olmanızdır.

Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir?

Bu tip rahatsızlıklar genellikle şiddetli bir ağrı ile ortaya çıkar. Genel olarak belirtileri ise; kolda güçsüzlük, hareket kısıtlılığı, omzunuzda kayba hissi ve buna bağlı olarak tipik sesler olabilir. Kolunuzu yukarı kaldırmakta güçlük yaşıyorsanız omuz yırtığı söz konusu olabilir.

Omuz Yırtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Omuz yırtığı çeşitli şekillerde teşhis edilebilir. Omuz yırtığı için öncelikle doktorunuz sizi muayene edecektir. Buna bağlı olarak doktorunuz şüphelenmesi durumunda ise röntgen, MRI veya ultrason aracılığıyla teşhis edilebilir. Buna bağlı olarak cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemler ile tedavi sürecini başlatır.

Diz Artroskopisi Nedir?

Yaygın olarak yırtık menisküs gibi yaygın rahatsızlıkları önlemek için diz artroskopisi kullanılır. Kalem boyutunda esnek bir tüpe monte edilmiş küçük bir kamera ile dizinizde açılan küçük kesiden içeri bakılarak buradan diz eklemlerinizdeki rahatsızlık teşhis edilir.

Diz Artroskopisi Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Devam eden diz ağrınız ve diğer çeşitli eklem ağrılarınız varsa doktorunuz sizden diz artroskopisi isteyebilir. Eklem iltihabınız bulunuyorsa, bir dizinizi yaraladıysanız ya da zamana bağlı olarak dizinizdeki eklem ağrılarınız arttıysa doktorunuz bu yönteme başvurabilir.

Diz Artroskopisi Faydaları

Diz artroskopisi yeterli anestezi alındıktan sonra cerrahınız tarafından uygulanır. Bunun yanı sıra bu işlemin diğer operasyonlara göre bir takım faydaları bulunur. Bu faydalardan ilki ise iyileşme süresi oldukça kısadır. Diğer operasyonlara göre daha kısa sürelidir ve buna bağlı olarak kesiler daha az olur. Yaralar az ve küçük olduğundan enfeksiyon riski de son derece düşüktür.

Donuk Omuz Tanısı Nasıl Konur?

Genellikle yavaş yavaş gelişen, kötüleşen ve sonunda kaybolan ağrı donuk omuz rahatsızlığının belirtileri arasında yer alır. Bu rahatsızlıkta kapsül o kadar kalın bir hal alır ki hareket etmeniz son derece zor olur. Bu tip şikâyetlerde doktorunuza başvurduğunuzda doktorunuz öncelikle teşhisi koyar ve sonrasında tedavi işlemlerine geçer.

Donuk Omuz Nasıl Meydana Gelir?

Donuk omuz genellikle bir yaralanmanın ardından uzun süreli hareketsizlikten kaynaklanır. Öncelikle hareketleriniz ciddi anlamda kısıtlanır. Buna bağlı olarak bir takım ağrılar ve acılar hissedebilirsiniz. Kimi doktorlara göre oldukça can yakıcı bir rahatsızlık olmakla birlikte ilk olarak ilaç tedavisi yöntemine başvurulur. Eğer donuk omuz teşhisi almış iseniz tedavi ile birlikte 6 ay ila bir yıl gibi sürede bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.

Donuk Omuz Nasıl Tedavi Edilir?

Donuk omuz teşhisiniz konduktan sonra doktorunuz hemen tedavi aşamasına geçer. Tedavi yöntemleri genellikle cerrahi yöntemler ile olmaz. Doktorunuz öncelikle ilaç ve daha sonra ise fizik tedavi yöntemine gider.

Birtakım egzersizler ile bu rahatsızlığınızdan kolaylıkla kurtulmanız mümkündür. Donuk omuz belirtilerini hissettiğiniz zaman mutlaka bir doktora gözükmenizde büyük fayda olacaktır.