• DOLAR 32,54 %0.25
  • EURO 34,79 %0.08
  • ALTIN 2.488,35 %1.06
  • BİST100 9.525 %-0.06
  • BITCOIN 63.500 %3.44
  • ETHERIUM 3.060 %1.83
18°

Tarsus

Tarsus, Mersin ilinin Adana’ya sınır olan, doğu tarafında bulunan ilçesidir. Tarsus gerek tabii güzellikleri gerekse de tarihi ile en güzel ilçelerimizden biridir. Tarihin çok eski çağlarından bu yana farklı kültürlere de ev sahipliği yapmıştır. Önemli geçiş yolarının üzerinde olması en eski dönemlerde burada ticari ve kültürel faaliyetlerin de etkinlik kazandığının bir göstergesidir.

Yapılan kazılarda çok sayıda tarihi belge, bunun en açık kanıtıdır. Mersin denildiği zaman akla ilk gelen Tarsus olur. Pek çok kişi Mersin’e geldiği zaman Tarsus’u ziyaret etmeden evlerine dönmez. Mersin gezi rotasının en önemli uğrak yerlerinden biridir. Batısında Mersin Merkez, kuzeyinde ise Pozantı bulunan ilçenin Kilikya Uygarlığı için ayrı bir yeri olduğu düşünülür.

Tarsus’un Güzellikleri

Tarsus, Mersin ilinin en önemli ilçelerinin başında gelir. Güzel bir kıyı şeridi olan Tarsus, ne yazık ki istenilen ölçüde deniz turizmini gerçekleştirememiştir. Son yıllarda yapılan çalışmalar sayesinde ilçe bu bakımdan da bir cazibe merkezi haline gelmeye başlamıştır. İlçenin masmavi suları, kaliteli kum örtüsü, çok yakında Akdeniz’in en çok tercih edilen sahil yöreleri arasına girmesini sağlayacaktır.

 Yaklaşık 8.000 yılı geçen bir tarihi olduğu düşünülen Tarsus’ta her geçen gün deniz turizminin yanı sıra kültür turizmi de ivme kazanır. Tarsus’un Hitit Medeniyetinde de ayrı bir yeri ve önemi bulunur. Akdeniz İkliminin ılıman etkileri gözlenir.

Tarsus’un Önemli Simgeleri

Tarsus denildiği zaman akla ilk gelenlerden biri de tarih olur. Dini inançlarda yeri bulunan önemli şahsiyetler ve olayların izlerini bu yörede görmek mümkündür. Ashab-ı Kehf olarak söylenen ve bizim “Yedi Uyurlar” olarak bildiğimiz mağara, Tarsus İlçesi’nin sınırları içerisindedir. İslamiyet’te özel bir yeri bulunan Tarsus, diğer dinler için de önem taşır.

Hıristiyanların belli zamanlarda geldiği Hac yerlerindendir. Yeni Ahit’i yazan Pavlus, bu yörede doğmuştur. Gözlükule Höyüğü, Tarsus’un tarihini çıkaran önemli yerleşim yerlerindendir. Bu yörede yapılan kazılar ile çıkan bilgiler son derece önem taşır. Kilikya’ya başkentlik yaptığı ve on bin seneye yakın bir yerleşim yeri olduğu da bu şekilde gün yüzüne çıkmıştır.

Tarsus Geçim Kaynağı

Tarsus yetişen ürün zenginliği ile tarımda da önemli bir yere sahiptir. Tarıma elverişli arazileri ile Mersin ekonomisine de önem kazandıran ilçelerdendir. Turfanda meyve ile sebze yetiştiren seralar, narenciye bahçeleri, Tarsus’un en önemli ekonomik zenginliğidir. İnanç turizmi ile yöreye çok sayıda turistin geldiği gözlenir. Son zamanlarda kıyı şeridinde yapılan çalışmalar ile deniz turizmine de ivme kazandırılmaya çalışılır.

Yöreye özgü yemekler, Tarsus’u önemli lezzet duraklarından biri haline getirir. Taşkuyu Mağarası, Tarsus Nehri, yörenin en güzel yerlerinden sadece birkaçıdır. Geniş yüz ölçüme sahip olması ile birçok ilimizden de büyük bir ilçemizdir. Açılan kurslar ile ilçede mantar başta olmak üzere, farklı zirai ürünlerin yetiştiriciliğinin de önü açılmaktadır.

Formun Üstü

Formun Altı