Şirketler uzun süredir VR tecrübesini geliştirmek için çeşitli çalışmalar yapıyor. Çok daha gerçekçi hisler sunmak isteyen araştırmacılar, VR gözlüklerin görsel ve işitsel dışında diğer duyulara hitap etmesini de sağlamak istiyor. Ağız ve yüz çevresindeki hissi arttırmak da seçeneklerden bir tanesi olarak öne çıkıyor.

Üniversite araştırmacıları tarafından geliştirilen sistem, VR gözlüklerin altındaki bir cihaz yardımıyla ultrasonik dalgaları dudaklara doğru göndererek bir tür dokunsal his yaratıyor. Kullanılan 64 adet transdüser yardımıyla farklı durumlar için ultrasonik dalgalar yönlendirilerek VR tecrübesinin gerçekçiliğinin arttırılması hedefleniyor.

Kullanıcı tecrübesini en üst düzeyde yaşatmak için geliştirilen bu teknoloji, yağmur damlaları, rüzgar ve hatta dudaklarınızda gezinen bir böceği bile taklit edebiliyor. Araştırmacılar, tıpkı ellerde olduğu gibi ağız ve çevresinde de çokça sinir olduğu için VR teknolojisinde bu bölgeye odaklandıklarını belirtiyor.

Şimdilik deneme aşamasında olan bu teknoloji bazı duyguları yansıtmak konusunda henüz çok başarılı değil. Örnek vermek gerekirse örümcek ağı ya da su damlaları konusunda sistem yetersiz kalıyor. Bu gibi geliştirmeler yapmak isteyen araştırmacılar aynı zamanda VR sistemini daha küçük ve hafif yapma uğraşında.