Bir ülke ismi veya bir şehrin ismi söylendiğinde, o isimle ilgili akla ne gelir? Tarihi geçmişi, coğrafyası, ekonomisi, orada yaşayanların yaşama biçimi, örf ve adetleri, yiyecekleri, yetiştirdikleri… 

Bugün İtalya deyince akla Pisa Kulesi, Venedik’teki Gondollar gelir, Fransa deyince de Eyfel Kulesi akla gelir.
*
Pekiyi, Türkiye deyince akla ne gelir? İstanbul, Antalya, Kapadokya, Pamukkale, Efes Antik Kenti, Aspendos, Ayasofya, Nemrut Dağı, Sultanahmet, Ölü Deniz, Saklı Kent.. Gönlümden, Mersin’i de yazmak geliyor ama kayıtlarda, yazılanlarda ve anketlerde pek rastlayamadım.
*
Anamurlu bir arkadaşım telefon açtı, Antalya’da olduğumu söylediğimde, hocam tatildesiniz dedi. Aslında tatilde filan değilim Antalya’da oturuyorum. Antalya deyince tatil, tatil deyince de Antalya akla geliyor.
*
Başka ülkelerin insanlarına, Türkiye deyince ne aklınıza gelir diye sorduğunuzda, bir araştırmaya göre ilk akla gelen, ilk sırada “tatil” olduğunu görüyoruz. Ve belli bir sayıda, Alman turiste sorulduğunda, sırayla, “tatil”, “misafirperverlik”, “döner”, “halk pazarı”, “hamam” olduğunu görüyoruz. Bu sıralama, bir anket sonucu sıralamasıdır. Bunların arkasında da “cami” akla geldiği görülüyor.
Ayrıca “İstanbul, Avrupalının gözünde bir marka şehir olarak tarihten gelen kültürel mirası ile hafızalarda yer alıyor.”
İnsanlara sorulan yerler için ilk akla gelen şeyler, diğerlerinden farklı olanlardır. Farklılığın akla gelebilmesi için tanıtımının yapılması gerekir. Farkının, bir şekilde, soru sorulan kişiler tarafından daha öncesinden, fark edilmiş olması gerekir.
*
Acaba, Anamur deyince insanların ilk aklına ne gelir? Anamur’a ait farklı şeyler var. Tanıtımını yaptıysak, sorunun doğru cevabı “muz”’ olur. Farklılık, kalite ve tek olmak.
İlk akla gelen şey, diğerlerinden farklı olanlardır. Antalya’nın, tarihimizden gelen kültürel mirası itibarıyla farklı olduğunu biliyoruz. Bunlara, şehre hizmet edenler, şehrin gelişiminden sorumlu olanlar ilave yatırımlar yapıp, diğerlerinden farklılık oluşturması gerekir.
*
İstanbul’da Metro, boğaz köprüleri, alt üst geçitler, viyadükler (viyadükten geçerken şehrin sizin altınızda kaldığına şahit oluyorsunuz), hava alanları, diğer şehirlerden farklılık oluşturmuş güzellikler olduğunu görüyorsun.
*
Son yönetim değişikliğine kadar, Mersin’de bunların hiç birine rastlamadık, yapılmadı. İnşallah yeni Başkan bu konularda farklı çalışma yapar. Turizm şehri Antalya’da da yok.
Şu andaki belediye başkanı, Antalya’da önceki döneminde, 11 tane alt ve üst geçit yapmış. Her nedense, tramvay ve geçit çalışmalarından olumsuz tepki görmüş kazanamamış. Takip ettiğim kadarıyla, yapılanların olumlu tarafları sonradan anlaşılmış. Bu dönemde tekrar kazanan M. Türel, seçim vaatlerinde birçok alt- üst geçitten ve çok farklı olduğunu sandığım Boğaçay projesinden bahsettiğini ve daha birçok projelerinin olduğunu biliyorum.
*
Bir Pazar günü, Antalya Orfe At Çiftliğine telefon açtım. Serde biraz Yörüklük var ya, saç böreğinin olup olmadığını sordum, var dediler. Biz de misafirim kayın biraderimle ailecek kahvaltıya gittik. Ben tabi ilk olarak börek sırasına girdim. Önümdeki gencin, börek yapan bayanlarla konuşmasından, Döşemealtı belediyesinde danışman olduğunu anladım. Ben de Belediyenin çalışmalarıyla ilgili konuşturdum. Alt-üst geçit çalışmalarından falan bahsettik. Genç ayrıldıktan sonra, bize kulak misafiri olan arkamdaki bayan, geçitlerin Büyükşehir Belediyesi tarafından değil, Karayolları tarafından yapıldığını, belediyenin bunu sahiplendiğini ve hatta şu anda uygulanmakta olan projelerin tamamının daha önceki Başkanın projelerinin devamı olduğunu söyledi. Konuyu bilmediğimden konuşmaya fazla dahil olmadım.
*
Bayanın söyledikleri üzerine, Antalya Büyükşehir Belediyesine gittim. İlk uğradığım yerden itibaren 4 farklı yere yönlendirdiler. Uğradım 4. yerde az da olsa sağlıklı bilgi alabildim. Ancak barakalarda ve çok dağınık bir şekilde farklı küçük binalarda birimlerin yerleşimini, hiç de sevmedim. Ancak uğradığım UKOME Şube Müdürlüğünden, mezarlığın oralarda bir yerde Büyükşehir Belediyesinin yeni binası yapılmakta olduğunu öğrendim.
Uğradığım Büyükşehir basın işlerinden sorumlu biriminde, bir yetkiliden çevreyolu üzerinde yapılmakta olan yol çalışmalarının Karayolları tarafından yapıldığını, ama Mevlana Kavşağından başlayıp Varsak Kavşağını da kapsayacak ve şu anda yapılmakta olan, kavşak çalışmalarını, Büyükşehir Belediyesinin yapmakta olduğunu öğrendim.
*
İlgili arkadaş, çevre yolunu Karayolları yapıyor ama, o kuruma da yaptıran önünü açan alt yapısını oluşturan, defalarca yazışmalar yapıp kapısında yatan, yine belediye diyor ve birçok kısımlarını zorunlu olarak birlikte takip ediyoruz dedi. Yine onun sözleri paralelinde anlatayım; Karayolları devletin bir kurumu ve iktidarın yönetiminde olan yöneticiler vasıtasıyla, iktidar partisinin Büyükşehir Belediyesi olarak, çevreyolu da olsa yaptırıyoruz şeklinde ifade etmiştir.
Daha sonra UKOME Şube Müdürlüğüne gittim, genç mühendis Emre isminde bir çalışandan bu bilgileri doğrulattım. Ve bu Başkanın önceki döneminde yapılmış 11 alt ve üst geçitlerin tamamının, Büyükşehir Belediyesinin yaptırdığını söyledi.
*
Zira çevreyolu dışındaki bütün merkez ve taşra belediyelerin bulvarları üzerinde yol çalışmalarının Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda olduğunu öğrenmiş oldum. Ve bu araştırmalarım sonucunda projelendirilip yapılacak çok iş olabileceğini ve bunun meclis kararları sonucu, uygulamaya konulacağını anladım.
*
Bu vesileyle Büyükşehir Belediye yetkililerinden isteğim olacak; İl Sağlık Müdürlüğü yanındaki kavşak öncelikli yapılmalıdır. Daha önceden bu konuda “Antalya’da Trafik” başlıklı yazı da yazdım. İkincisi de; Mark Antalya yanındaki alt geçidin yan yollarındaki trafik sıkışıklığı çok fazla. Denizin dibinde üçlü tüp geçit yapılıyor. Burada da üçlü geçiş yapılamaz mı? Bir de UKOME’de ve diğer yerlerdeki görüşmelerimde, Antalya’da Metro yapımına arazi olarak uygun olmadığı. Yani yerin altı su olduğundan falan… Yok be kardeşim; “Asrın Projesi” adıyla Anamur Alaköprü’den Kıbrıs’a, 75 km. lik denizin dibinden boru döşeyerek su götüren bu devlet, Dünya şehri Antalya’da Metro’yu yapamaz demek abesle iştigaldir. Metro müthiş bir ulaşım sistemi. Haydi Antalya bunu iste ve yaptırt. Sayın Başkan, güçlü iktidarın desteğinin olacağını duruşuyla bile olsa ima etti, değil mi? Antalya bunu kullandırtmalı.
*
Türkiye deyince herkesin aklına Antalya gelsin. Bir Mersinli olarak da, Mersin Büyükşehir yönetiminden, Türkiye deyince akla ne gelir sorusuna Mersin cevabının verilebilecek çalışmalar yapılmasını istiyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. Hoş kalın. Mart 2015 İsmet Kadıoğlu