Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2024 yılının ilk yarısına ait verileri açıkladı. Geçen yıla kıyasla, ilk 6 ayda iç satışlarda yüzde 11 artış kaydedilirken, son 3 ayda ise eksi yüzde 5’lik bir düşüş görüldü. Özellikle Haziran ayında yaşanan azalma yıllık yüzde 20'yi buldu. Ocak-Haziran döneminde ihracat ise yüzde 4 geriledi.
Beyaz eşya sektöründe düğün sezonuna rağmen yaşanan bu düşüş, dikkat çekici bir trend olarak öne çıkıyor. Sektör yetkilileri, beklenmedik bu düşüşün üretim ve istihdam üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarılarda bulundu. TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, sektörün 60 bin doğrudan istihdam sağladığına dikkat çekerek, ihracatı zora sokacak politikaların istihdam kaybı yaratabileceğini belirtti.
Sığın, ekonomi yönetiminin uyguladığı enflasyonla mücadele politikasının sektöre yansımalarına ilişkin olarak, "Bizim beklentimiz enflasyonun bir an evvel düşmesi ve tüketicilerin ürünle ilgili olmayan maliyetler dışında kalan finansal maliyetlere katlanmak zorunda kalmaması. Böyle bir ortamda bütün bir sistem daha sağlıklı olacaktır," dedi.
Yıl sonu beklentilerine değinen Sığın, ihracat pazarlarındaki pay ve aktivitenin belirleyici olduğunu vurguladı. İç pazardaki aktivitenin devam etmesini beklediklerini belirten Sığın, "İhracattaki iyileşme gelmezse, yılın sonuna doğru maalesef toplam rakamlar küçülmeye başlayacaktır," şeklinde konuştu.
Mehmet Yavuz ise paslanmaz çelikteki anti damping soruşturmasında verginin yüzde 20’ye çıkarılması durumunda 750 milyon dolarlık ihracat ve 1500 istihdam kaybı yaşanabileceğini öngördüklerini ifade etti.
Bu gelişmeler, beyaz eşya sektöründe yaşanan zorlukları ve ekonomik politikaların sektör üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor. TÜRKBESD, sektördeki bu olumsuz gidişatın önüne geçilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.