Türkiye’de karayolu taşımacılığı, maliyetlerin hızla artmasıyla zor bir döneme girdi. Ülkedeki navlun maliyetlerinin yarısından fazlası, akaryakıt giderlerine ayrılırken, Avrupa'da bu oran %25 seviyelerinde kalıyor. Tırport kurucu ortağı Dr. Akın Arslan, Türkiye ile Avrupa arasındaki bu farkın sektörde ciddi sorunlara yol açtığını belirtiyor.

Gorsel 1

Arslan, Türkiye’deki taşımacılık sektörünün Avrupa'dan farklı olarak, mazot maliyetlerinin yalnızca gidiş yönünde hesaplandığını, bu durumun boş dönüş yapan kamyonlar için zarara neden olduğunu vurguluyor. Navlun hesaplamalarının, bilimsel maliyet merkezlerinden uzaklaşıp, basit formüllerle yapılmaya başlandığını ve bunun özellikle bireysel kamyon sahiplerini ciddi şekilde zorladığını ifade ediyor.

Türkiye'deki ticari yük taşımalarının %85'ten fazlasını bireysel kamyon sahiplerinin gerçekleştirdiğini hatırlatan Arslan, artan maliyetler ve finansman zorlukları nedeniyle binlerce kamyon sahibinin icralık olma riskiyle karşı karşıya kaldığını söylüyor. Lojistik sektöründe ödemelerde yaşanan gecikmeler de maliyetlerin daha da artmasına neden oluyor. Arslan, bu durumun sektördeki birçok firmanın iflasına yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

29 Ağustos Altın Fiyatları: Gram Altın ve Çeyrek Altın Ne Kadar Oldu? 29 Ağustos Altın Fiyatları: Gram Altın ve Çeyrek Altın Ne Kadar Oldu?

Tırport Insights verilerine göre, 2024'ün ilk yedi ayında Türkiye'de nakliye bedellerinin %51,2'si akaryakıt giderlerinden oluşuyor. Bu oran, Avrupa ile kıyaslandığında iki katı seviyesinde ve sektördeki finansal baskının en büyük sebeplerinden biri olarak öne çıkıyor.

Editör: Ismail Usta