Ayhan Uştuk, müzik eğitimine İzmir’de küçük yaşlarda aldığı özel klasik gitar dersleriyle başladı. Önce İzmir Devlet Konservatuarı Şan – Opera Sanat dalında Prof. Müfit Bayraşa’nın  öğrencisi olan ve daha sonra Bilkent Üniversitesi'ne geçiş yaparak Prof. Mustafa Yurdakul ile çalışmalarını sürdüren sanatçı, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nden yüksek Şeref derecesi ile bölüm birincisi olarak mezun oldu.

 

Sanatçı, mezuniyetinden sonra Accademia D’arte Lirica di Osimo İtalyan Müzik Akademisi'nin sınavını birincilikle kazanarak akademinin ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği burs ile İtalya’da dört yıl lisansüstü eğitim gördü.

 

İtalya’daki eğitimi süresince Sergio Segalini, Rodolfo Celletti, Mario Melani, Alberto Zedda, Antonio Tonini, Nicola Giusti ve Harriet Lawson gibi çok değerli hocalarla çalışma fırsatı bulan sanatçı; akademik eğitimine devam ederken Avrupa’nın bir çok önemli opera merkezlnde ve çeşitli festivallerde konser ve opera temsilleri gerçekleştirdi.

 

Hollanda’da Dordrect Belcanto Festivali’nin kapanış konseri, İrlanda’da Wexford Opera Festivali’nde G. Verdi’nin Alfredo (La Traviata) ve P. I. Tchaikovsky’nin Raimondo (Jean Dark) rolleri, Ancona’da (İtalya) G. Puccini’nin La Messa di Gloria eserinin Bellini Orkestra ve Korosu eşliğinde seslendirilmesi, Martina Franca Vale D’Itria Opera Festivali'nde Corrado (La Donna Caritea) rolü, Pesaro Yaz Festivali'nde Donizetti’nin Nemorino (Aşk İksiri) rolü sanatçının yer aldığı konser ve opera temsillerinden bazılarıdır.

                                    

İtalya’da Severio Mercadante’nin melodilerinin Martina Franca Opera Festivali'nde  gerçekleştirilen konser kaydı CD olarak da yayınlanmıştır.

 

Tenor Ayhan Uştuk, Angelica Catalani Uluslararası Şan Yarışması'nda yabancı sanatçılar kategorisinde birincilik ödülü, Giuseppe Di Stefano Şan yarışmasında yine birincilik ödülü kazanmış ve aynı şan yarışmasında gerçekleştirilen opera Festivalinde Rodolfo (La Boheme) rolünü seslendirme hakkına sahip olmuştur.

 

Sanatçının aldığı bir diğer önemli ödül de Iris Adami Corradetti Şan Yarışması'nda kazandığı Katia Ricciarelli Özel ödülüdür.

 

1995 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde solist sanatçı olarak göreve başlayan Uştuk, halen aynı kurumda çalışmalarını aktif olarak sürdürmekte olup Üç Tenor ve Tenor Kardeşler konserleri ile de daha geniş dinleyici kitlelerine ulaşmaktadır.

 

Sanatçının seslendirdiği operalar ve orkestra eserleri arasında Orchestra di Bellini ile La Messa di Gloria (Puccini); Ankara Devlet Opera ve Balesi ile La Boheme (Rodolfo); İzmir Devlet Opera ve Balesi ile Macbeth (Macduff); Festival Martina Franca'da La Donna Carritea (Corrado); İzmir ve Ankara Devlet Opera ve Baleleri ile Eugene Onegin (Lensky); Pesaro Opera Festivali'nde ve Ankara DOB ile L’elisir D’amore (Nemorino); yine Ankara DOB ile Carmen (Don Jose); Wexford Opera Festivali'nde La Pulzella D’orleans (Raimondo); İstanbul, Ankara ile Mersin DOB ve Aspendos Opera Festivali'nde La Traviata (Alfredo); Ankara Bilkent Üniversitesi'nde ve ayrıca Ankara DOB ile La Messa Di Requiem; Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ve ayrıca Cumhurbaşkanlığı Devlet Senfoni Orkestrası ile Senfoni No:9 Op. 125 – Re Minör –; Libertas Opera Festivali'nde (Hırvatistan) bir gala Konser; tekrar Ankara DOB ile Don Carlo (Carlo); Yunanistan'da Messias (Handel); TRT Ankara Radyo ve Televizyon'unda Missa Brevis; İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile Paskalya Oratoryosu; ODTÜ konser salonunda ve ayrıca AKM'de İstanbul Senfoni Orkestrası ile Yunus Emre Oratoryosu; Moskova Radyo Televizyon Senfoni Orkestrası ile bir gala Konser; Aya İrini ve ayrıca Lütfi Kırdar Kongre Salonu'nda İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile Grosse Messe Kv. 427; Borusan Filarmoni Orkestrası, Antalya ve Bursa devlet Senfoni Orkestraları ile Bir Divandan Gazel; Aspendos Opera Festivali Eskişehir Müzik Festivali ile CSO konser salonunda Requiem; Ankara ve İstanbul devlet Opera ve Baleleri ile Madama Butterfly (Pinkerton); Şu Çılgın Türkler Oratoryosu'nun Dünya Prömiyeri; Ankara DOB ile Gianni Schicchi (Rinuccio); Aspendos Opera Festivali'nde ve ayrıca Ankara DOB ile Nabucco (Ismaele); Ankara ve Samsun devlet opera ve baleleri ile Şehitler Oratoryosu'nun dünya Prömiyeri; Bilkent Senfoni Orkestrası ve Korosu ile Magnificat Bwv. 243 sayılabilir.