Bu savaşın nedenlerinden önce, varlığını şu özlü ifadelerle göstererek konumuza devam edelim. ABD dayatıyor.. Üstelik sadece Türkiye’ye değil, Avrupalı yandaşlarına da dayatıyor.
Kendileriyle yapılan ticaretlerden çok kazanıldığını tespit ediyor, vergi koyuyorum diyor ve koyuyor.
Rusya ile S-400 füzelerini ve gaz almayın yaptırım uygularım diyor ve uyguluyor.
İran’la ben ne kadar istersem o kadar ilişki kuracaksınız yoksa yaptırım uygularım diyor ve uyguluyor.
Bu ve benzeri bir sürü, kendine göre gerekçelerle yaptığı uygulamalar ekonomik savaşın başladığının göstergesidir.
Ekonomik savaşın esas/asıl sebepleri vesayet altına alamadığı Erdoğan yani onun yönettiği Türkiye var. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde söz geçiremeyeceği bakanların atanması yangını körükleyen rüzgar oldu.
Buna dayalı olarak maliyeden sorumlu bakan ve baba Sadık Albayrak’tan bahsedeceğim.

BABA SADIK ALBAYRAK
Bakan Berat Albayrak’ın babası yazar Sadık Albayrak’tır. Baba Sadık Albayrak, 1970’li yıllarda Babıali’de Sabah, Yol, Ufuk, Yeni İstiklal, Sebil, Yeni Devir vb. gazete ve dergilerinde yazılar yazmıştır. Daha sonra Milli Gazete ve Yeni Şafak gazetelerinde köşe yazarlığı yapmıştır. Bugün için oğlu Berat Albayrak’ın siyasete girmesi ile köşe yazarlığını bırakmıştır. Değişik zamanlarda MSP, RP ve FP’den milletvekili adayı oldu. 21 tane yayınlanmış eseri vardır. 1981 yılında da yazdığı bir eserinden dolayı 9 ay Silivri Cezaevi’nde hapis yatmış bir kişidir.

Sadık Albayrak; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünürü olmadan yıllar öncesinden “Sadık Ağabey” diye hitap ettiği yakın dostudur. Bu dostluk çok eski yıllara dayanıyor. Tayip Erdoğan’ın Refah Partisi İstanbul il Başkanlığı yaptığı dönemde, Sadık Albayrak da il yönetim kurulu üyesiydi. Ama iki dünürün tanışıklığı daha eskiye, 1980 öncesinde faaliyet gösteren Milli Selamet Partisi dönemine dayanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sadık Albayrak’a o günden bu yana hep “Sadık Ağabey” diye hitap ediyor.

Cumhurbaşkanı’nın “Sadık Ağabeysi” ve gazeteci Sadık Albayrak ise Erdoğan için “Siyasetin Hagi’si” benzetmesini yapmıştır. Bunu Lütfü Oflaz’ın 2 Mayıs 2017 günü yazdığı “Ak parti’nin kaptanı siyasetin Hagi’si!”başlığı ile yayımlanan yazısından anlıyoruz.  O yazının bir bölümü şöyle:
Bundan bir süre önce Fatih’te daldın dalgın yürürken, bir kişi aniden bana sarılıp kucakladı. O kişi delikanlılık dönemimden arkadaşım Sadık Albayrak’tı. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı’nın damadı Berat Albayrak ile Turkuvaz Medya Gurubu’nun Başkan Vekili Serhat Albayrak’ın babası olan Sadık Albayrak’ın aniden karşıma çıkması beni mutlu kılmıştı. Birlikte laflarken bir ara söz Tayip Erdoğan’dan açıldı. Sadık Albayrak, Tayip Erdoğan’la ilgili ilginç bir benzetme yaptı. “Beyefendi siyasetin Hagi’sidir” dedi. Galatasaray’da da oynayan dünya futbolunun gelmiş geçmiş en büyük yıldızlarındandı Hagi.
… İşte gençlik arkadaşım Sadık Albayrak, Tayip Erdoğan için “Beyefendi siyasetin Hagi’sidir” derken bunları kastediyordu.
Başbakanlığından Cumhurbaşkanlığına kadar kamuoyunun bildiği ve bilmediği darbe teşebbüslerinde gemisini kurtaran kaptan oldu.
Onun doğuştan yetenekli bir siyasi lider olduğu rakiplerince de kabul edilir oldu. Doğuştan yeteneğiniz yoksa Pele, Maradona, Hagi, Messi gibi futbol ustası olunur mu?
Doğuştan yeteneğiniz yoksa Tayip Erdoğan gibi siyaset ustası olunur mu?
İşte sadık Albayrak’ın deyimiyle “Siyasetin Hagi’si” Tayip Erdoğan…

OĞUL/BAKAN BERAT ALBAYRAK
İş adamı ve siyasetçi olan Berat Albayrak, İstnbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Amerika’da New York Peace Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi gördü. Amerika yıllarında Berat Albayrak, çevresinde yoğun sosyal faaliyetleriyle de tanınıyor. Gazeteci babası Sadık Albayrak gibi fikirlerini yazmaktan hoşlanıyordu. Kağıda döktüğü yazıları Türk of Amerika Dergisi’nde yayımlanmıştır. Albayrak’ın adı derginin künyesinde de yer almıştır.

Yüksek lisans eğitimi ise New York’taki Pace Üniversitesi’nde finans üzerine MBA( İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı) yaparak tamamlayan Berat Albayrak, bankacılık ve finans alanında ihtisas sahibidir. Öte yandan yüksek lisan eğitimini bitmesiyle birlikte Türkiye’ye dönen Berat Albayrak, doktora eğitimini de enerji kaynaklarının finansmanı üzerine aldı.

Bankacılık ve Finans bölümünden “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Finansmanı” tezi ile doktora derecesi yaptı. 1996 yılında profesyonel çalışma hayatına atılan Albayrak, ekonomi, enerji ve finans başta olmak üzere farklı iş kollarındaki birçok farklı girişimlere yönetici olarak öncülük etti. Berat Albayrak, BTİ Eğitim Kurumları şirketinde Yönetim Kurulu başkanı ve Nun Eğitim Kültür Vakfı’nın kurucusudur.

Yüksek lisans eğitimi esnasında Çalık Holding’de değişik görevlerde bulunmuştur. 2002’de Çalık Holding’in ABD ofisinde Finans Direktörlüğü, 2006 tarihinde Çalık Holding’in Mali İşler Genel Müdür Yardımcılığı ve 2007 tarihinde ise yine Çalık Holding’e (CEO) Genel Müdür olarak görev yaptı. 7 Haziran 2015 seçimlerinde Ak Parti milletvekili oldu. 64., 65. ve 66. Hükümet’te üst üste Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak oldu. Ve çok göze battı.
Bir programın bir konuğu şöyle demişti: “İşin bir ahlaki boyutu var her şeyden evvel. Siz damadınızı hazineye devredemezsiniz. Olmaz ya, bu olmaz. Eğer siz damadınız dışında Türkiye’de Ak Parti içerisinde 40 yıllık siyasi hayatınızda yol arkadaşlarınız ve birikmiş değerler açısından bula bula damadınızı bulmuşsanız tek kelimeyle çok ayıp bu. Ahlaki değil bu. Ayıp, gerçekten ayıp, buna ayıp demeyecek, bunu eleştirmeyecek insanın aklından da, vicdanından da kaygı duyarım. Ak Parti içerisinde vicdanı olan adamlar itiraz edecekler bu duruma.“

Tayip Erdoğan, Gazeteci Yazar Sadık Albayrak için “idolüm” demiştir. İdol; örnek alınan kişi. Demek ki dünür olmadan öncesinden Sadık Albayrak, Erdoğan’ın örnek aldığı farklı birisidir. Bir başka ifadeyle şöyle diyorum: Berat Albayrak damat olmadan önce babası tarafından yetiştirilmiştir. Berat Albayrak’ın, verilen görevlerin karşılığındaki sahip olduğu değerlerin damat olmasıyla ilgisi yoktur. Çalık Holding’in CEO’su iken milletvekili seçilmiştir.

Sadık Albayrak 1982’de hapiste iken 10 yaşında büyük oğlu 5 yaşında da küçük oğlu Berat’a mektup yazmış ve bir bölümü şöyle: “… Her baba çocuğuna bir şeyler bırakır. Ben ise size, inancı ile dinamik ayakta duran, eserleri nesillerden nesillere akacak ve hiçbir zaman kıymetten düşmeyecek koca bir kütüphanesi olan mazlum bir baba bırakıyorum. Bu çağ, bu devir çileyi seçme zamanıdır…” diye yazmıştır. Berat Albayrak bana göre babası sayesinde; ülkenin en etkili ve yetkili ismi şimdi.

Albayrak’ın Enerji Bakanlığı döneminde, Türkiye’nin orta ve uzun vadeli enerji politikalarından oluşan Milli Enerji ve Maden Stratejisi Belgesi hazırlandı. Bu kapsamda doğalgaz arz güvenliği için Türkiye’nin ilk FSRU (Sıvılaştırılmış Doğalgaz Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi) Projesi, yerli fabrika ve Ag-Ge şartlı biner megavatlık dünyanın en büyük güneş ve rüzgar enerjisi santralleri ihalesi, Türkiye’nin ilk yerli ve milli sondaj gemisinin hizmete alınması, 1 milyon metrekare sondajı hamlesi, Ulusal Bor Stratejisi gibi enerji ve maden alanında dünyaya örnek olacak bir çok proje hayata geçirildi. Yazı devam edecek..
Hoş kalın. Ağustos 2018, Anamur. İsmet Kadıoğlu.