Son 10 yıldır en fazla yazdığım konulardan biri Raylı Sistem ve Metro.

Ağır salgın günlerinde başka bir konuda yazmak zor gelse de, şimdi bu meseleyle ilgili bir not düşmek gerekli oldu.

20 yıldır yerel seçimlerde adayların kullandığı tüm broşürler arşivimdedir; arada  onları tekrar incelemekte fayda var. Neredeyse çeyrek asırdır değişmeyen ve umut veren prestij konusu Metro ve Raylı Sistem ...

Bu “Mersin masalı”, son çeyrek asırdan fazladır, bu kentte yapılan tün Belediye seçimleri öncesinin peri masalıdır; broşürlere girer, seçim meydanlarında nutukları doldurur; hatta seçim sonrası birkaç yerde dikilen levhalarda gözükür, “bazı firmalarla “ görüşülür, basına parlak bilgiler servis edilir…de; sonra ne olur? Orası bir karanlık kuyudur! Birden mesele sessizliğe bürünür, unutulur! Niye? Ülkemizin, hatta Mersin yakın çevresindeki illerin tamamı bu sorunu çözmüşken, bizde neden bu konu son 5 dönemdir bir karış ilerlemez? Soruyu soruyorum ama değerli okurlar, cevap bende de yok; sanırım bu projenin cazip olmayan, ilgili Başkanlara çekici gelmeyen bir yanı vardır! Dahası, bu projeyle barışık olmayan kent içi dolmuş sektörüyle şimdi kim çatışacak! Çek yorganı gitsin…

Ama gelin,  biz bu peri masalına biraz yakından bakalım.

3 dönem Mersin’i yöneten CHP Büyükşehir seçim broşürlerini incelersek:

*1999 Yerel Seçimleri;

Raylı Sistem yapacağız!

*2004 Yerel Seçimleri;

Raylı Sistem yapacağız!

(Daha sonra ,”Hükümet engelledi yapamadık! palavrası…)

*2009 Yerel Seçimleri;

Raylı Sistem yapacağız!

(Daha sonra, yine  “Hükümet engelledi yapamadık!”)

*2014 Yerel Seçimleri

Raylı Sistem yapacağız!

CHP dışındaki  partilerin, Ak Parti ve MHP’nin seçim broşürlerini incelediğimiz zaman onlarda da raylı sistem vaadinin olduğunu görürüz.

Ve son seçim broşürlerinde: Tüm adaylar programlarında raylı sistem konusunda “ Bu sefer kesin” vaatler var.

Aferin onlara ki, masalımızı unutmuyorlar; inanç ve umut olmasa da, masal masaldır, en azından seçim broşürlerine renk katıyor!

*                     *                     *

Raylı Sistem”  konusuyla ilk 1999 seçimlerinde tanıştık.

Atatürk Caddesi’ne ve İstiklal Caddesi’ne, projenin başlayacağı noktalara tabelalar asıldı.

Bir başına gariban levhalar,  yağmur altında paslanarak, gelen geçen hemşerilerden utanarak bekleşip durdular…

“Raylı Sistem Buradan Başlayacak” tabelasını bir kara komedi olarak yıllarca bütün Mersinliler seyrettik. Yıllar sonra Belediyeden birilerinin aklına geldi de, levhalar kaldırıldı. Böylece yalan da olsa bir masaldan, onun sembolik imgesinden mahrum kaldık.   

Şaka bir yana, o yıllarda kentin durumu ve yapılaşması raylı sisteme uygundu.

Yıllarca süren, ama bitirilemeyen alt yapı çalışmalarının içinde bu proje de yapılabilirdi.

Acaba Spor Kompleksi, Kongre Merkezi, Aquapark daha mı önemliydi ? Bunların yerine Raylı Sistem yapılamaz mıydı?

Zaten tamamı insanlarla dolmayan 9 km. lik sahil dolgu parkı 3 km. eksik yapılsaydı ne olurdu?

Ama yukarda dedim ya; bu yatırımın Belediye Başkanlarınca cazip olmayan, itici gelen bir yanı olmalı!...ki, son 5 dönem gelip geçenlerin hepsi, seçim broşürlerinde ve attıkları nutuklarda bu konuyu kullandılar; ama sonrasında yorganı örtüp saklandılar! Ne iştir? Ne hikmettir, bilinemiyor!

*                     *                     *

Şimdi mi? Raylı Sistem, ancak kent merkezine girmeden tek hat olarak sahil yolu ya da üst  çevre yollarından birinden  geçirilirse mümkün olabilir.

Yani artık Raylı Sistemin yapılması, kentin yeni konumuna göre uygun değildir. Kent daha çok yapılaşmış durumdadır.

Metro konusunda ise, merkezi yönetimin desteği ve işbirliğinin olması gerektiği gerçeği eski deneyimler göz önünde tutularak unutulmamalıdır. 

Özellikle bu salgın durumundaki ağır ekonomik şartlardan sonra kentin yollarının kazılması, esnafın daha da iş yapamaz duruma getirilmesi çok büyük sorunlara yol açacaktır; uzun bir zamana yayılacak çalışmalar bitmeyecek ve aylarca belki de yıllarca kent içi çamur içerisinde kalacak, trafik sorunu daha da büyüyecektir.

Dolayısıyla şuraya geliyorum: Raylı Sistem masalıyla bu kenti çeyrek asırdır uyutan, konuyla ilgili tek kazma vurmayan, Raylı Sistem için tek kuruş ayırmadan yıllarca bütçeyi kullanan bütün Belediye Başkanlarını bu kentin hafızasına emanet ediyorum; tarih herkesi hak ettiği şekilde anacak, yazacaktır.

Ama şu sıralar, Pandemi nedeniyle özellikle esnaf çok güç şartlarda yaşama kavga veriyor; devletimiz bütçe imkanlarını zorlayarak 80 Milyar TL. yi aşan desteklerle yaraya merhem olmaya çırpınıyor. Bu nedenle, kenti uzun aylar boyunca kazılarla, çukurlarla, çamurlarla meşgul ederek esnafı yeni bir çileyle baş başa bırakacak yatırımlar için doğru bir zamanlama yapılması gerekir.

Meselenin şimdi gelip dayandığı sıkıntılı duvar burasıdır…

HARUN ARSLAN....13 Şubat 2021