Geçmişi olmayanın geleceği olmaz. Yahya Kemal “Ben kökü mazide olan atiyim” der. Mazisiz bir gelecek düşünülemez. Geleceğimiz; köklerde, geçmişimizdedir.
Geçmiş değiştirilemez ama şu anımıza ve geleceğimize iyi bir yol haritası olur. Geçmiş bize yapılan yatırımdır. Geçmişin yatırımı bize ait gelecek olmuştur. Bizim yatırımlarımız da çocuklarımıza yaptığımız yatırım olacaktır. Bize şekli; ana baba, en yakınlarımız, köyümüz, ilçemiz ve içinde bulunduğumuz toplum verir. Gelenek göreneklerimiz, örf ve adetlerimiz bizim özümüzdür.
*
İş hayatıyla ile birlikte, çocukluğumuz ve gençliğimizin geçtiği yerlerden ayrılıyoruz. Kişiliğimize şekil veren ortamda uzaklaşıyoruz. Zihnimiz oralarda şekillendi. Zaman zaman geri bakmak istiyor, oraları görmek istiyoruz. Ya da gençliğimizi birlikte geçirdiğimiz akraba dostlar ve insanlarla beraber olmak, hatıraları hatırlamak onları yad etmek istiyoruz.
*
İş hayatıyla, köyümden hep uzak oldum. Emekli olup Anamur’a gelince anıları yaşatmak ve köylülerimizle, yakınlarımızla zaman zaman bir araya gelebilmek, yardımlaşmak, kahvaltı yapmak, yemek yemek, unutulmaya yüz tutmuş anı ve hatıralarımızı yeniden hatırlamak ve özellikle okumak isteyen öğrencilere burs vermek istedim. 7 kurucu arkadaşımla köyümüzün adına dernek kurduk ve 4 yıl da başkanlığını yaptım. 
*
Şimdi, Antalya’da oturuyorum. Yolum üzerinde bir levha, Anamurlu terzi Hasan. İçeri girdim, her gün buralardan geçerim, bu levhayı niçin görmedim dedim. Anamurlu musun diye sordum evet dedi. Oturmadan önceki bir olayı anlattım. Isparta’da dershanecilik yaparken, orman mühendisi iki yıldır, çocuklarının öğrencimiz olması sebebiyle, yanıma gelir sohbet ederiz. Bir gün odamda sohbet anında,”ağabi benim bir mühendis abim vardı Anamurlu hem de Anamur’un Kükür Köyündendi, ismi Bilal Buldu, sen tanır mısın” dedi. Ben de nüfus cüzdanımı çıkarıp gösterdim. Bu olayı anlattıktan sonra terzi Hasan’a sende mi Kükürlüsün diye sordum. O da Kükürlü ve yıllardır birbirimizden haberimiz olmayan yakın akrabalardan. 
*
Terzi Hasan’la beraber olduğumuz bir zamanda, Antalya’da olan Anamurlular toplantısından bahsetti. Anamurluların meşhur batırık adında bir yemek türü var. Lara’da Su Cafe’de 80 kişinin bir araya gelip batırık günü yaptıklarını duydum. Foto Halis’in torunu Hüseyin Ardıç öncülüğünde ve daha sonra görüştüğüm Ayşe Afyoncu Tomay sorumluğunda batırık günü yapılmış. Mayıs ayında da Antalya’daki Anamurlular mangal günü yapacak dendi. Ne güzel, birbirimize Amerika’da okuyan üç gencin “Anamurluyuz hoyn” yazıp, sosyal medyaya koydukları gibi mangal gününde bir araya gelip birbirimize “ne yapan hoyn” diyeceğiz, tanış olacağız, unuttuklarımızı birbirimize hatırlatacağız inşallah.
*
İstanbul’da da buna benzer hatta daha güzel etkinlikler olmakta. Basındaki bilgi; İstanbul’da yaşayan Anamurlular kahvaltıda buluştu şeklinde. Çok eğlenceli ve güzel bir ortamda geçtiği yazıldı. Duyumlarım 250 civarında Anamurlunun toplantıya katıldığı. Bu toplantılara zaman zaman öncülük eden, Harita Mühendisi Şişli Belediyesinde çalışan Ahmet Doğan kardeşimiz köylüm. Toplantıda, İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, Mimar Halil Oğuz, Mete Kızmaz, Türkay Ergün gibi iş adamları katılıyor. Bunlar geçmişin yatırımları, iftihar ediyoruz. Yakınlarımızın oluşturdukları sonuçlar. Mutlu olmalıyız. Ne mutlu bize.
*
Mutluluk; gördüğümüz olumlu sonuçlarda, hissettiğimiz duygudur ve adeta bizim ödülümüzdür. İş, arkadaşlık, aile, ilgi alanları, kariyer hep mutlulukla sonuçlanmasını istediğimiz şeylerdir. İşte sizinle paylaşmak istediğim, birçok kişinin de mutlu olabileceği sandığım ve Konya’dan Mustafa Altunel isimli bir yazarın köşesindeki yazısı.  Anamur’un Lenger Köyünden, Mehmet Tolu’nun emeği, yetiştirdiği oğlu, Av. Veli Tolu için yazdıkları:
*
Yazar; “Bugün kimisini gıyaben kimisini de yakinen tanıdığım aday adaylarından bazıları hakkında ki düşüncelerimi paylaşmak istiyorum,” demiş ve bazı aday adaylarını tanıttıktan sonra, Ak Parti’nin en güçlü olduğu ve popüler adaylarının bulunduğu Konya’da, Av. Veli Tolu’nun aday adayları arasında nerde olduğunu, Konyalı yazardan okuyalım.
*
“Kuşkusuz aday adayları içinde en renkli ve popüler olanları Recep Konuk ve Av. Veli Tolu. Doğrusu Recep Konuk ve Veli Tolu’nun milletvekilliğine talip olması, pek çok adaydan daha fazla öncelik kazanmaktadır. 
*
Av. Veli Tolu;  İstanbul hukuk mezunu, çok hareketli bir siyasetçi. Sempatik, sevecen ve saygılı. Sanki özel sipariş edilmiş siyaset için. Mesleğinin gereği siyasetin içinden hiç uzak kalmamış. İstanbul’da kaldığı sürece Tayyip beyin ekibinde yer almış. Yani oda Tayyip Bey gibi Milli Görüşün mutfağında yetişmiş başarılı bir siyasetçi. Refah, Fazilet, Saadet partisinde çeşitli görevlerde bulunmuş sonrasında Numan Kurtulmuş’la birlikte HAS Partiyi kurmuş ve il başkanlığını yapmıştır. Daha sonra HAS Partinin fesih edilmesiyle AKP de GİK yedek üyeliğinde görev yapmıştır.
*
Veli beyde 40’lı yaşlardadır. Veli bey Konya siyasetinin kısırlaştığı günümüzde Konya siyasetine ivme kazandıracak vizyona ve bek raunda sahiptir.
İşini kaybetmiş, müvekkili olmayan biri olarak değil, işinin hakkını veren, hayat standardı, milletvekilliğinden yüksek olan biridir. Benim tanıdığım Konya barosunun en iyi avukatlarındandır. Kıvrak zekâsı, muhakeme ve mütalaa yeteneği ile kendisine parmak ısırtan bir hukukçudur. Yaşı küçük olmasına karşın mevcut milletvekillerinden çok daha fazla tanınan yüze sahiptir.
*
Sanırım 1999-2000 yıları idi. Başörtüsü zulmünün en kesif olduğu bir dönemdi. Ülke çapında Şanar Yurdatapan, Lale Mansur, Zuhal Olcay, Alev Alatlı gibi sanatçı ve yazarların başını çektiği sivil itaatsizlik bağlamında el ele eylemi ve başörtüsüne özgürlük için imza kampanyası başlatılmıştı. Benim ve 20 kişinin içinde bulunduğu, çoğunun mesleği avukat olan grubun, İstanbul Beşiktaş DGM mahkemesinde yargılanması vardı. Grubun içindeki kelli felli avukatların bu durumdan nasıl kurtuluruz diye kara kara düşünürken Veli bey İstanbul’a giderek” evet, bu suçsa; ben bu suçu işledim” diyerek hakim huzurunda ifade vermiş ve başörtüsüne eğilip bükülmeden sahip çıkmıştı. Herkes köşe bucak kaçarken o cesaret örneği göstererek diğerlerini utandırmıştı.
*
Birçok aday adayı, milletvekilliğini statü ve geçim standardını yükseltmek için kullanırken, Veli beyin buna ihtiyacı yoktur. Halen iktidar partisinin ilk 100 kişisinden bir tanesidir. Ayrıca Konya meselelerine hâkim, sorunlarına çözüm üretebilen ender insanlardandır. Ufku yalnızca Konya sorunları ile sınırlı değildir. Ülke ve dünya ile ilgili sorunlara somut ve sonuç çözümler üretebilen siyasetçidir. Aile yaşantısı, gösterişten uzak ebeveynleri ile birlikte üç kuşak bir arada özlenen bir tablo oluşturmaktadır.
*
Görgüsü, bilgisi giyim kuşam tarzı ile meclisin ışıltılı hayatının etkisinde değil, bizzat o ışıltıyı etkisi altına alacak karakter ve müktesebata sahiptir.  Şu ana kadar müracaat eden aday adaylar içerisinde halkla hemhal olan, dertleriyle dertlenebilen ender siyasetçilerdendir.
Kısaca halkın Veli’si, hakkın delisi olması temennimdir.” 
İnşallah Veli Tolu Milletvekili olur, o da Anamur’a sahip çıkar. Sizinle iftihar ediyoruz baba Mehmet Tolu. Sen de iftihar edebilirsin. İsmet Kadıoğlu Mart 2015 Antalya.