Bayram demek¸sıla-i rahim demektir. Bayram demek; paylaşmak demektir. Acıları, üzüntüleri paylaşıp azaltmak demektir. Sevinçleri, mutlulukları paylaşıp çoğaltmak demektir. Barışık olmaktır. Kısaca paylaşmaktır. Her gün paylaşırsan her gün bayram demektir. Ancak, sorumlu oldukları ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için çalışmak zorundasın. Birlikte olacağın, paylaşacağın, kişiler başka yerlerde sılada ise oralara gitmek gerekir.

Bu yıl Ramazan Bayramında, başlangıç ve bitiş gününe göre, 9 gün tatil oldu. Tatilin uygunluğu dolayısıyla çok kişi sıla-i rahim yaptı. Ben de Antalya’dan Anamur’a sıla-i rahim yaptım.

Üçüncü bayram, köyümdeki ailemin ve tüm akrabalarımın mezarları başında bir Fatiha okumaya gittim. Hani daha önceki bir ziyaretimde; yıkılmak üzere olan evin önündeki, susuz ve bakımsız kalmış kimsesiz elma ağaçları terk edilmişliğin hüznü içerisinde, bize niçin bakmıyorsunuz bakışlarıyla, gözyaşlarının yağmur damlaları gibi aktığını gördüğüm ve resimlerini çekip, üzgün bir şekilde, gözlerim dolu dolu ayrılmak zorunda kaldığım köyüm mahallem Hasanbükü’ne (Enişbükü) gittim.

Telefonuma Hüseyin Çetin’den yarın Cuma’dan sonra Ak Parti ilçe teşkilatına Mv Ayşe Doğan’ın ziyaret edeceği mesajı geldi.

Ve bahsi geçen toplantıya katıldım. Anamur hep muhalefet olmuş. 5 seçimdir, Ak Parti iktidar ama Anamur’dan bir milletvekili çıkaramamış. Ayşe Doğan Anamur’un içinden, doğma büyüme Anamurlu. Eşi Karaçukur Köyü’nden. Ama işleri dolayısıyla Tekirdağ Çerkezköy’de ikamet ediyorlar. Ve oradan vekil seçildi.

O da bayramda Çerkezköy’den Anamur’a sıla-i rahim için geldi. Bu vesile ile Ak Parti ilçe teşkilatında bayramlaşıp konuşulmalıydı ve öyle oldu.

Hoş geldiniz Ayşe Hanım. Tekirdağ bölgesinin vekilisiniz ama siz bu mutfakta yetiştiniz. Bu mutfak sizsiz olmaz. Anamur halkı sizi biliyor siz de onların sevdiklerini biliyorsunuz. Çünkü siz bu mutfakta büyüdünüz. Malzemeleri teşkilat size getirecek siz yapacak ya da yaptıracak Anamur’a sunacaksınız. İnşallah dua..

İlçe Başkanı Fevzi Yılmaz ve devamında Anamur’un evladı, akrabaları, en yakınları, okul arkadaşları Anamurlu olan kardeşimiz Diş Doktoru Mv Ayşe Hanım fazla siyasi olmayan konuşmasında; birleştirici tavırla, herkesin bu çatı altında bulunabileceğini ve bulunması gerektiğini güzel bir dille ifade ettiler. Hatırlayabilirsem konuşmalara biraz daha bahsedeceğim.

Toplantıya değişik kişilerin katıldığını gördüm.  Ak parti’ye hiç sıcak bakmayan ve bundan sonra da bakmayacak olan yüzler de vardı. Kasıtlı olarak Ak parti yerine AKP diyen, facebook’ta isminin başına TC kullanan (TC Can: Türkiye Cumhuriyeti Can, gibi) isimlerde vardı. Ziraat Bankası’ndan sonra, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’nın tabelalardaki T.C.’yi kaldırması değişikliğine karşı düşüncede olanlar Ak Parti’yi protesto etmek için “TC Can” örneğindeki gibi isim kullandılar. Burada fark şu Sağlık Bakanlığı’ndan değil, kurumundan TC kaldırıldı. Ama Ak Parti’nin tüm uygulamalarını protesto eden zihniyet, bu uygulamaya katıldı. Ancak sonradan Ak Parti’ye katılmak isteyen kişi olabilirsiniz. O zaman önce isminizin başındaki “TC”’yi kaldırınız.. Hem yaptıklarımın karşısına geçip protesto edeceksin, benden önce Osman Gazi köprüsünden, hem de bedavadan geçeceksin. Yok öyle; önce “tc”’yi sil.

Ayşe Doğan, konuşmasında, Ak Parti’nin Türkiye’ye yaptıklarından yani genel anlamda katkılarından bahsetti. Ak Parti’nin yollar konusunda özellikle Hava Yolları konusunda Türkiye’nin gelişmişliğinden bahsetti. Ben Daha önceden bu konuda birçok yazı da yazdım. İstanbul Mecidiyeköy’deki evimden Anamur’daki evime 4.5 saatte geldim. Ayşe Hanım kısa ve öz en önemli örneği sundu. Tekirdağ Çerkezköy’den sabah namazında çıktık öğle namazına Anamur’a geldik dedi. Eskiden ekonomik sıkıntısı olmayan bile uçakla seyahat etmesi zordu ve yapılamıyordu, şimdi herkes uçağa binebiliyor şeklindeki konuşması, uçakla yolculuk yapabilen Anamurlular için iyi oldu.

Ayşe Hanım, Otogar ve kaymakamlık istikametindeki kavşaklarla ilgili yapılan uygulamanın yanlışlığından da bahsetti ve bu konuda uğraşıldığını, Fevzi Başkan’ın da uğraştığını ve ilgili birimlerle görüşmelerin yapıldığını ifade etti.

Bu konuda Fevzi Başkan Milletvekili’ni ve bulunanları bilgilendirmek üzere konuştu. İki noktadaki kavşak söz konusu. Birincisi Otogar’daki kavşak. İskeleden gelen bölünmüş yolun devamı Yağmur Market Otogar arası yolla kavşak oluşturulup şehrin girişi sağlanacak. Burada bu işlemin yapılamayışı, imar planında yeşil alan gözüken bir bölümün Belediye Meclis kararıyla yeşil alanın kaldırılması halinde kavşaklandırma ve iskele yolunun devamı, Antalya’dan gelenin şehre girmesi sağlanacak.

İkincisi, kaymakamlık önünden anayola geliş ve devamında İtfaiye kavşağı da yine meclis kararı olmadan yapılamadığını ve bu düzeltmelerin mutlaka yapılabilmesi için karar gerekirdi dedi Fevzi Başkan.

Bunun üzerine biz Ak parti olarak Belediye Meclis’ine önerge verdik ve karar aldırttık. Takip ediyoruz inşallah olacak dedi. Ancak bazı şeyler beklenen gibi olmayabiliyor ama hükümetle ilgili kısımları takip edeceğiz dedi.

Bu toplantıda Anamur’u yakından ilgilendiren, Anamur’u yeşil Anamur ya da Anamur içinde yeşil değil, yeşil içinde Anamur yapacak kapalı devre sulama sisteminden de Fevzi Başkan bilgi verdi. Ben bu konuda “Anamur’dan Kıbrıs’a Asrın Projesi” başlıklı yazı da yazmıştım. Kıbrıs’a su verdikte ne oldu, Anamur’a ne yararı oldu diyenlere kapak olacak şekilde Fevzi Başkan şu bilgileri verdi. İhalesi yapıldı, ihale şartlarında 2 yılda bitecek de yazılı.  Adana DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’ne ihaleyi alan firma gitti ve işlemlerini tamamlayıp hemen şantiyesini kurma iznini alıp başlayacak dedi.

Ayşe Hanım sağ olasınız, sayenizde, sizleri dinleyerek Anamur’u rahatlatacak en güzel bilgilere sahip olduk. Hoş geldiniz, güle güle gidiniz ama yine şimdiki gibi hoş gelişleriniz olsun.
Hoş kalınız. Temmuz 2016, İsmet Kadıoğlu. Anamur.