Siyaset  ve  politika eş  anlamlı kavramlardır. Politika; devletin işlerini  yürütme, ülkeyi  yönetme, devletlerarası  ilişkiler kurma ve bu ilişkiyi yürütme sanatı  olarak tanımlanıyor. Diğer bir anlamı da sonuca  varmak için takip edilmesi gereken yol  ve yöntem  şeklidir deniyor.  Osmanlı- Türk geleneğinde devlet yönetme  sanatıdır. İnsanların  sosyal  ve ekonomik  yapısı  gereği  farklı fikirleri  ve farklı  menfaat hesapları  vardır. İşte insanların arasındaki  bu farklılıklardan ortaya çıkan düşünceler ve çatışmalar sebebiyle siyaset  var ve  yapılmaktadır. Yani siyasetin varlık sebebi bu çatışmalardır. Bu çatışma iktidar olma ve topluma ait bir takım değerlerin elde tutma çatışmasıdır. İktidarı ele geçirmek ve bunun sonucu da elde edilebilecek olanakların paylaşılması siyaset olmaktadır. 

*
Bir düşünür siyaseti, devletler arasında veya bir devlet içindeki gruplar arasında iktidarı paylaşmak veya iktidarın paylaşımında etkili olmak için verilen mücadele olarak tanımlıyor. Siyaset böylece iş takibi değil daha çok yönlendirme sanatı olmaktadır.
*
İyi ve etkili  siyaset  toplumu  ve  kitleleri  ikna  etme  becerisi  ile ilgilidir. Siyaseti  oluşturan birimlerin aldığı kararlar ve tüzükler toplumun tamamını direk etkilemektedir. Bundan dolayı da siyaset birimleri partiler ve bu birimlerde görev alan siyasetçi dediğimiz kişilerin ilişki ve davranışları gözetim altındadır. Toplumumuz için, üzerinde durulması gereken ve durulan husus, siyasi birim ve kişilerin ilişkilerinin ahlak açısından uygun olup olmadığıdır.
*
Ahlak, toplumda  oluşan  örf  ve adetlerin, değer  yargılarının, bir takım norm ve kuralların oluşturduğu sistemidir. Ahlak  kuralları, kişilere ve gruba yöneliktir. Yani  her  toplumun  ahlak kuralları  farklıdır. Genel  geçerliliği  yoktur. Yine Türk Dil Kurumu  kaynaklarına  baktığımızda ahlak, bir toplum  içinde bireylerin uymak  zorunda  oldukları davranış  biçimleri ve kurallarıdır.
*
Siyasal ahlak; devlet  ve ülkenin  yönetiminde  idarecilerin ve idare edilenlerin, uymak zorunda  oldukları kurallar, ilkeler  ve yöntemler demektir.
*
Siyasette  parti  liderleri, milletvekilleri, parti yöneticileri kendini destekleyenlere, makam  mevki, yerine göre iş vermektedir. Kamu kaynak ve makamlarının taraftarlarına dağıtılması, parti mücadelelerini oluşturmaktadır.  Toplum siyasetçiyi yönlendirmekte yani siyasetçi toplumun isteklerine göre hareket etmektedir.
*
Siyaseti  ahlaki  değerlerimize göre yargılarsak  ve ona  göre oyumuzu kullanırsak, Anamur'umuz, Mersin’imiz, Antalya’mız  ve Türkiye için iyi olur.
*
Siyaset toplumsal bir temele dayanır. Siyaset; rekabet, mücadele ve iktidar olmak gibi başlıca temel verilere dayansa da asıl dayanağı ahlaktır. İnsan değerler bütünü içinde varlığını sürdürmek zorundadır. Bu da başkaları ile birlikte bulunmak anlamına gelir. Ahlakta ve siyasette insanda eylemde bulunmayı talep eder. Eylemin en önemli yanı da ahlaki bakımdan anlamlı olmasıdır. Ahlak; bireyin iyilik ve mutluluğunu, politika da toplumsal mutluluğu, erdemli bir topluluğu hedefler. Ahlak hem özel hem kamusal alanda olması gerekirken, politika sadece kamusal alanda vardır. Politikayı yapan insandır ve ahlaki olmak zorundadır.
*
Siyaset insanın ülküsü, ahlak insanın olmazsa olmazıdır. Siyasetçi de önemli olan toplumsal politikaların ve düzenin nasıl olması konusundaki önermeleridir ve bu önermelere uygun hareket edip etmediğidir. Politika için fiilin vazgeçilmezi siyasetçinin sözüdür.
*
Politik davranmak; belli bir amaca ulaşmak için uzlaşmaya, iyi geçinmeye önem vererek hareket etmek anlamına gelmekte.
*
Konumuzu esprili bir uyarlamayla tamamlayalım:
Bir vekil fakir bir adamın evine ziyarete gitmiş;
Vekil; senin oğlana bir eş bulup evlendirelim artık der.
Adam; ben oğlumun işlerine hiç karışmadım buna da karışmam.
Vekil; ama bu kız Vehbi Koç’un kızı.
Adam; a aaa… o zaman tamam der.
Bunun üzerine vekil Vehbi Koç’un evine gider:
Vekil; Sayın Koç, kızınız için çok uygun bir damat adayı buldum der.
Koç; ama benim kızım çok küçük.
Vekil; ama bu aday Dünya Banka’sında Başkan yardımcısı.
Koç; a aaa… o zaman tamam der.
Sonunda vekil Dünya Bankası Başkanını ziyarete gider:
Vekil; Sayın Başkan, size çok iyi bir başkan yardımcısı adayı buldum der.
Başkan; iyi ama benim zaten ihtiyacımdan fazla yardımcım var.
Vekil; ama bu Vehbi Koç’un damadı.
Başkan; a aaa… o zaman başka, tamam der.
İşte politikanın böyle bir şey olduğunu söylerler, herhalde politik davranmak bu.
*
Siyasi ahlak, siyasetçilerin ve devlet  dairelerinde ki  yönetici  ve çalışanların kamularda  karar ve icraatlar da  uymaları  gereken  ahlakı  kuralları ifade eder. Herkes bulunduğu  mevki ve  makam da siyasi ahlaka uygun davranmalı.Özellikle genel seçimler için, her partide belirlenmiş olan tüm adayların, siyasi ahlaka uygun davranarak millettin oyuna talip olmalarını diliyorum. Halkın gözü açık, kimin ne olduğunu nasıl davrandığını gayet iyi biliyor ve oyunu da ona göre kullanacak. Bundan her parti ve adayları emin olsun. Kazananlar da onlar olacaktır. Hoş kalın. İsmet Kadıoğlu, Mayıs 2015, Antalya.