Festival fikrini ortaya atan, gerçekleştirmeye çalışan, katkı veren cesur insanlara, Mersin adına çok teşekkür ediyorum.

Basında ve sosyal medyada Pazar günü yapılan Mersin Tantuni Festivali kötüleniyor, olumsuzluklardan söz ediliyor ve festival yerin dibine batırılıyor.

Tabii hemen halkın böyle bir festival yapamayacağı, halk için böyle bir festivalin yararsızlığı üzerinden de eleştiriler oldu ve “Tantuni Festivali”ni “Klasik Müzik Festivali” ile karşılaştıranlara göre halk başarısız olmuştu; halkın yapacağı festival bu kadar olurdu… 

Festival başladığı andan bitene kadar orada bulundum ve tamamını gözlemledim.

Tantuni Festivali ile ilgili önce çok önemli bir gerçeği görmek gerek.
O gün orada 40 binden fazla Mersinli vardı. Bu insanlar yalnızca tantuni yemek için orada değillerdi. Orada müzik vardı, eğlence vardı, tiyatro vardı, dans vardı. İnsanlar tüm parkın içerisine dağılmışlardı. Muay-Thai sporu öğrencileri yaptıkları orijinal müzikle gösteri yapıyorlardı. Yörük çadırlarında sıkma börek yapılıyor, soğuk kahve standında çeşitli kahveler veriliyordu. Tiyatro çadırı, el işleri çadırı, kitap çadırı, takı çadırı vardı. 
Büyük bir sanatçı olmadan da insanların kendi sanatçılarımızla eğlenebildiklerini gördük.
Ve bu festival ilk kez yapılıyordu. Birincisi idi, ilk deneme idi.
İlk denemede bu kadar insan toplanmıştı.
Bu yıl 13. sü yapılan Klasik Müzik Festivalinin açılış günü Kültür Merkezi’nin salonunda, protokol davetlilerine rağmen ancak 550 kişi toplanabilmişti. 13. defa, 13 yılda  hala bir ilerleme kaydedilememiş, seyirci sayısı arttırılamamıştı. 
Tabii bir tarafta 1.100.000. TL. lik dev bütçeli bir festival, diğer tarafta adeta bütçesiz bir festival…
“Tantuni Festivali” bazı acemiliklere ve kendilerinin dışında aksiliklere rağmen, ilk kez yapılmış olması açısından gelecek yıl için ümit vermiştir.

Güzel müziklerle ve sunucunun enerjik çabası ile güzel başlayan festival, önce Cam Sanayi İşçilerinin sahneye çıkıp slogan atmasıyla gerginleşti. Daha başlarda yaşanan bu olumsuzluk, elbette insanları da etkiledi.
Başlama saatinin 13.00 gibi günün en sıcak vaktinde  olması yanlıştı.
Protokol üyelerinin bir cenazede olmasından dolayı program da geç başladı.
Burada bir takım gösteriler yapılırken, sahne kenarında bir grup organize gencin bağırarak programı engellemeye çalıştıklarını gördüm. Ne amaçta olduklarını ya da kimin organize ettiğini öğrenemedim.
İki saat kadar geç başlayan festivalde tantuni dağıtımı da bu şekilde geç başlamış ve zaman daralmıştı.
Tantuni almak için önce bilet gişelerinden fiş almak gerekiyordu. Burada 70 tane fiş alan insanları gördüm.
Yalnızca iki tantuni tezgahı vardı; yeterli gelmiyor ve kuyruklar uzuyordu.
Özel güvenlik elemanlarının bazıları arkada gözden uzak bir yerlere çekilmişlerdi 
Mersin’de birçok tantuni firmasının festivalin içerisinde olmadığını gördük. Bunun sebebini de anlayabilmiş değilim.

İçerden izlediğim, yararlı olduğuna inandığım bu projenin ilk kez uygulanmasındaki aksaklıkları iyi niyetle anlamaya çalıştım.
Bu nedenle, gelecek yıl 2. si yapılırken;
· En az 10 tantuni hazırlama standı kurulmalı,
· Bir kişi en fazla iki tantuni bileti alabilmeli,
· Tüm tantuni firmaları katılmalı ve katkı vermeli,
· Saat 17.00 de başlamalı,
· MİY .na yardım konusu olmamalıdır.

Bu gibi birkaç küçük ayrıntı konusunda daha özenli çalışılırsa, gelecek yıl belki de 50 bin kişinin katılacağı çok başarılı bir festival olacaktır.
Tüm eleştirilere, karalama kampanyalarına, özellikle son dönemde yapılan her iyi niyetli girişimde başarısızlık ve  suçlu arayan eski dönem kalıntılarına rağmen kimsenin cesareti kırılmamalıdır. 

Bunun bir ilk deneme olduğu ve dış etkenlerden ya da küçük ihmallerden kaynaklanan bazı olumsuzlukların yaşandığı unutulmadan, gerekli dersler çıkarılmalı ve hemen şimdiden bir yıl sonraki festivalin çalışmaları başlatılmalıdır.

Festival fikrini ortaya atan, gerçekleştirmeye çalışan, katkı veren cesur insanlara, Mersin adına çok teşekkür ediyorum. 

Not: Gelecek yıl katkı verecek bazı kurum ve kişilerin adı bende saklıdır. Bu gönüllü katkının bütün kente yaygınlaştırılması için çaba gösterilmeli, herkes bu iyi niyetli çabaya destek olmalıdır.

HARUN ARSLAN