60’lı ve 70’li yıllarda Ankara’da üniversitede okurken sinemaya giderdim. Ankara Maltepe’de bir iki tane sinema vardı ve elime para geçtiği an giderdim. Yatılı okulda okuduğumuz için, grup halinde gitmek güzel olandı. Daha sonraları yani ileri yaşlarda pek gittiğimi hatırlamıyorum. Bugünlerde hiç gitmiyorum.

Anamur’da da iki yerde sinemayı hatırlıyorum. Şimdiki Kaplan Düğün Salonu, Kaplan Sineması idi.  Atatürk İlkokulu’nu geçince, şimdiki İş Bankası’na varmadan yazlık bir tane daha olmak üzere iki tane idi. Şu anda da, gitmedim ama Antalya’ya gelirken binasını gördüğüm ve Toki Evleri yanında Anamur Belediyesi’nin hizmete açtığı sinema var. Kültür hizmeti olarak güzel.

Sinemadan niçin bahsettim derseniz; “Vezir Parmağı” filmini basından takip ederken, Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe’nin televizyonda görüntülü konuşmasından ve Kayseri'nin Develi ilçe Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Cabbar’ın basından açıklamalarından dolayı, bu yazıyı yazmak ve onlara teşekkür etmek istedim.

Film Ocak ayı sonu itibarıyla sanırım sinemalarda oynamaya başladı. Konusunu eleştirenlerin eleştirisinden, basından ve filmin fragmanından anladığım kadarıyla; “Vezir Parmağı”, yapılan eleştirilerle merak ettirilen bir film oldu. Filme yapılan eleştirilerden anladığıma göre vasat bir film, ama filimde, Osmanlı’da olmayanı olmuş gibi gösterme saygısızlığı var.

Problem senaryoda. Şöyle ki; Osmanlı’da savaş döneminde bütün erkeklerini savaşta kaybeden bir köy var. Köydeki farklı konumda ve statüdeki kadınlar vezirin huzuruna varırlar. Erkeksiz kaldıklarını söyleyip bu konuda yardım isterler. Bu durum karşısında vezir, İmparatorluğun 5 farklı bölgesinden, 5 farklı adamı köydeki kadınlara ‘koca’ olsun diye yollar. Bütün kadınlara 5 erkek. Çekilişle erkeklere düşen kadınlar belirleniyor.

Savaşta çocuklarının babasını, yıllarını birlikte geçirdiği hayat arkadaşlarını ve böylece hayatlarının bir bölümünü yitirmiş olan kadınların erkek, erkek diye kendilerinden geçen karakterlere dönüşmeleri… Nerden ve kim olursa olsun yeter ki erkeğimiz olsun diye çaba göstermeleri… 5 erkek geldi ve bir erkeğe birden fazla kura ile belirlenmiş kadının düşmesi… Seyirci olanların da filmdeki yatak muhabbetlerini komedi konusu olarak izlemeye mecbur kalması…

Çok komik ve çok ayıp: “Elde 5 farklı bölgeden, farklı kültürden, yani başka anlayışa sahip insanın, bambaşka bir mekanda, hiç tanımadıkları kadınlara kocalık yapsınlar diye gönderilmeleri”, ucuz bel altı esprilere inerek film yapmak Türk toplumuna yakışmayan ve bize acı verici bir durum değil midir? Cinsiyetçi ve ucuza kaçan verilerle (öğelerle)dolu bir film. Ayrıca, dini kendi çıkarları için kullanan Kadı karakteri… Hataları çok çok fazla ve bu kadar geçmişini tanımayan ve kötüleyen bir film…

Bakın Mahsun Kırmızıgül’ün ne filimleri varmış. Bu vesileyle öğrenmiş olduk. FETÖ’nün propagandasını yaptığı New York’ta ‘Beş Minare’ filmi, eşcinsel sapkınlığı doğal bir şeymiş gibi gösteren ‘Güneşi Gördüm’ filmi ve her fırsatta terör örgütü PKK’nın propagandasını yapan Mahsun Kırmızıgül’ün Müslümanlara hakaret içeren ‘Vezir Parmağı’ filmi. İşte bu filme ilk şok Mehmet Türe ve Develi ilçesi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar’dan.

Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, Mahsun Kırmızıgül’ün PKK sempazitanı olduğu gerekçesiyle Filminin sinemada oynatılmasına izin vermedi. Teşekkürler Mehmet Türe ve Mehmet Cabbar.

Mehmet Türe, sosyal medya hesabından; “Ben olduğum müddetçe, Mahsun Kırmızıgül gibi birinin ‘vezir Parmağı’ filmi ve benzerleri asla Anamur sınırlarında gösterime giremez. Film Belediye Sinemamız’dan iptal edilmiştir” şeklinde yazılı paylaşımda bulunmuştur. Türe açıklamalarında, “PKK terör örgütüne sempati ile bakan, PKK terör örgütüne ‘terör örgütü’ diyemeyen ve operasyonlara karşı gelen, Türkiye Cumhuriyeti’ni suçlayan bu ve bunun gibi sanatçılara bizim de bir tavrımız, bir sözümüz olacaktır. Bu nedenle Anamur Belediye Sinema Salonu’nda ‘Vezir Parmağı’ filmi gösterilmeyecek. Sadece bu değil, bunun gibi filmlerin Anamur Belediyesi sınırları içerisinde oynamaları mümkün değil. Amacımız bir mesaj vermek. Amacımız birileri bir tavır sergiliyorsa, bir saf tutuyorsa, bizim safımız da Türkiye Devleti’dir. Türkiye Cumhuriyeti’dir, Türk Milleti’dir. Bu sebepten bu film, Anamur belediye Sinemaları’nda asla oynatılmayacaktır. Sadece o değil, bunun gibi sanatçılara ve filmlere asla yer vermeyeceğiz” ifadelerinde bulundu.

PKK’ya karşı askerin mücadelesi ile ilgili senaryo yazsın, eğer ki yazamıyor ve bir sıkıntısı varsa kendisine bir asker emeklisi olarak yardımcı olabileceğini söyleyen Türe; “Amacımız siyasi şov yapmak değil, Vatanımızın ve milletimizin birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde safımı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden ve Türk Milleti’nden yana belli etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Develi ilçe Belediye Başkanı Mehmet Cabbar da yaptığı açıklamada, “Medyada reklamı gösterilen ve bizlerin milli manevi değerlerine ters olan ve ecdadımızla adeta dalga geçen sahneleri ve senaryosu olan Mahsun Kırmızıgül’ün ‘Vezir Parmağı’ adlı filmi belediyemiz sinema salonunda kesinlikle ve kesinlikle gösterime girmeyecektir. Bu ve benzeri örf ve adet gelenek görenek ve ahlaki hassasiyetlerimize ters filmler biz yönetimde olduğumuz sürece Develi Belediyesi Sinema Salonu’nda gösterime girmeyecektir” mesajını verdi.

Gelecek geçmişin üzerine inşa edilir. Geçmişte kötü uygulamalar var mıdır? Elbette. Ama biz geleceğimizi kötüler üzerine değil iyi uygulamalar üzerine inşa ederiz. Hiç kimse geçmişin kötülerini örnek almaz ve almamalıdır.

Geçmişimizi, ecdadımızı erotik ve sevimsiz konuyla anlatmaya çalışmak ve dalga geçmek ‘Kırmızıgül’ ve onun gibilerinin, hiç kimsenin haddine değil.
Hoş kalın. Şubat 2017 . Antalya.