Masa Başına Koşan Gençlik 80 Binlik Garsonluk İstemedi

İŞKUR verileri şaşırttı. Türkiye’nin dört bir yanında iş var ama çalışan yok. Garsonluk, kaynakçılık, satış danışmanlığı gibi alanlarda büyük açık oluştu. Maaşlar fena değil ama gençler yine uzak durdu.

Garson Ayda 80 Bin Kazandı Gençler Yine Yoktu

Bir dönemin “garsonlukla nereye varılır” algısı yerle bir. TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl’e göre nitelikli garson artık aylık 80 bin TL kazanabiliyor. Ama bu bilgi gençlerin pek ilgisini çekmedi. Herkes masa başı, ofis, bilgisayar peşinde. Fiziksel emek? Mümkünse yok.

İnşaat, İmalat, Hizmet... Her Yerde Eleman Aranıyor

İŞKUR’un paylaştığı “Açık İş İstatistikleri Raporu” ortalığı gözler önüne serdi. İnşaatta ustaya, sağlıkta teknikere, imalatta makineciye, hizmet sektöründe elemana büyük ihtiyaç var. Ama o koltuklar boş. Nedeni ise çok tanıdık: gençler istemiyor.

Kaynakçı da Yok Makineci de

Sadece garsonluk değil. Kaynak ustası, makineci, satış danışmanı gibi onlarca pozisyonda açık var. İşveren ilan veriyor ama başvuran çıkmıyor. Çünkü bu işler "statü getirmiyor".

Üniversite Arttı, Ara Eleman Azaldı

Son 20 yılda üniversite sayısı katlandı. Diplomalı genç sayısı arttı ama çırak, kalfa, teknisyen gibi pozisyonlar dolmadı. Okuyan çok ama çalışmak isteyeni bulmak zor.

Statü Derdine Düşen Nesil

Doç. Dr. Oğuz Demir, meselenin temelini açıkladı: "Gençler statü peşinde, iş değil." Sosyal medya kültürüyle herkes influencer olma derdinde. Garsonluk ya da kaynakçılık bu profile uymuyor. Kimi çocuk hiç çalışmadan CEO olmak istiyor, gerçek dünya ise beklemiyor.

Benzer Bir Hikâye Daha Önce de Yaşanmıştı

2010’larda tekstil sektöründe de benzer bir kriz yaşanmıştı. Atölyeler dolup taşarken, ara eleman bulmak mümkün olmamıştı. Gençler ‘atölye işi bana göre değil’ diyerek geri durmuştu. Bugün aynı tablo daha geniş çapta tekrar ediyor.

Toroslar’da Kaçak Süt Ürünleri İmalathanesi Mühürlendi: 1 Ton Ürüne El Konuldu
Toroslar’da Kaçak Süt Ürünleri İmalathanesi Mühürlendi: 1 Ton Ürüne El Konuldu
İçeriği Görüntüle

Bir Nesil Seçimini Yaptı

Ofisli, klimalı, laptoplu işler artık hayalin ötesine geçmiş durumda. Hizmet sektörü, inşaat, imalat gibi alanlar, gençler için görünmez olmuş. Saha boş ama ilanlar dolu.

İş Var Ama İsteyen Yok

İşverenler bir yanda, gençler diğer yanda. Arada büyük bir uçurum var. Ne yazık ki bu uçurum sadece maaşla kapanmıyor.