• DOLAR 32,34 %0.17
  • EURO 35,18 %-0.04
  • ALTIN 2.244,16 %0.03
  • BİST100 %
  • BITCOIN 64.700 %-6.23
  • ETHERIUM 3.350 %-8.1
13°

Akdeniz, Mersin

Mersin sahilinin yaklaşık 108 km'sini doğal plajlar oluşturmaktadır. Bu plajlar, ince ve temiz olması ve zıpkın balıkçılığına uygun olması nedeniyle tercih edilmektedir. Kulakköy, Taşucu, Susanoğlu, Kuruçay, Lamas, Yemişkumu, Kız Kalesi, Çeşmeli, Ören, Balıkova, 0054skele, Yenikaş, Ovacık, Büyük Ecelive Anamur Plajları Devrinde inşa edilmiş bir Roma kentidir.

Hristiyanlık döneminde Papa oldu ve 525 depreminde yıkıldı. Nekropol (mezarlık), tiyatrolar, hamamlar, suyolları ve tapınak kalıntıları bulunmaktadır. Eski Cami, Osmanlı İmparatorluğu döneminde (1870) önemli bir yapıdır. Çeşitli zamanlarda restore edilmiştir. Roma Hamamları ilginç mozaikleriyle geniş bir kitleyi ağırlıyor.

Mersin Nüfusu

Mersin, Türkiye'nin en kalabalık eyaletlerinden biridir. DIE 2000 Genel Nüfus Sayımı verilerine bakıldığında Tarsus İlçesi'nin bağlı olduğu Mersin'in nüfusu 1927'den 2000'e kadar artmaya devam etmiştir. Akdeniz, Mersin yıl içinde en düşük nüfus artışı %10,7 ve en yüksek nüfus artışı 1985-1990 yılları arasında %40,6 olmuştur. 1990-2000 yılları arasında Mersin'in yıllık nüfus artış hızının %26,5 olduğu görülmektedir. Buradan Mersin'in yıllık nüfus artış hızının düştüğünü görebiliyoruz

Mersin Ekonomi

Türkiye'nin en büyük serbest bölgesi olan Akdeniz, Mersin serbest bölgesi burada kurulmuş ve 300 şirketi var. Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 150 firma faaliyet göstermektedir. İşletmecisi MESBAŞ'tır. Türkiye'nin ana iç turizm merkezidir. Son yıllarda turizm sektörüne atanması ve sahile yeni otel yapılması ile Türkiye'de yeni bir turizm alanı haline gelmektedir.

 Yat turizmini geliştirmek için 500 yat bağlama ve 300 yat karaya çıkma kabiliyetine sahip Mersin Ana Yat Limanı uluslararası standartlara uygun olarak tamamlanarak ihaleye başlanmıştır. Mersin, coğrafi olarak lojistik merkezi ile karakterize edilen bir şehirdir.

Mersin Turizm

Gözne, Ayvagedigi, Soğucak, Fındık pınarı, Çamlıyayla, Namrun ve Sorgun yaylaları yaylalarda gezip görmek için beğenilen ve ilgi çekici yaylalardır. Mersin, 321 km'lik sahil şeridi ile Türkiye'nin önemli bir kıyı kentidir. Akdeniz, Mersin sahilinin yaklaşık 108 km'sini doğal plajlar oluşturmaktadır.

Önemli tarihi ve turistik yerleri ile son yıllarda turizm sektöründe adından söz ettirmektedir. Alahan Manastırı, Cennet Cehennem, Kızkalesi, Ayaş, Yumktepe, Soli Pompei Polisi, Eshab-ı Kehf Mağarası, Anemurium Ören Yeri ve Kleopatra Kapısı ziyaret edilebilecek ilginç yerlerdir. Ana plajlar Anamur, Susanoğlu ve Ayaş’tır. Tisan, Taşucu, Narulkuyu ve Dana Adası yerli turistlerin uğrak yerleridir.

Mersin Kültürü

Türkiye'nin 4. Devlet Opera ve Balesi Mersin'de bulunmaktadır. Mersin Devlet Opera Balesi Mersin Kültür Merkezi'nde sahne alacak. Akdeniz, Mersin Uluslararası Mersin Müzik Festivali, Mersin Türk Sanat ve Müzik Festivali, Mersin Uluslararası Nebit Kodal Çoksesli Koro Festivali gibi etkinlikler kentte düzenli olarak yapılmaktadır.

Mersin Sinema Derneği (Mersin) gibi önemli kültür ve sanat kurumlarıdır. Büyükşehirlerin yanı sıra Akdeniz ve Yenişehir belediyeleri genellikle kurdukları tiyatrolarda çeşitli zaman dilimlerinde ücretsiz olarak tiyatro gösterileri sunmaktadır.

Mersin Eğitim

Şehirde üç üniversite var. Bunlardan ikisi temel üniversite, biri de devlet üniversitesidir. Adını şehrin kendisinden alan Mersin Üniversitesi 1992 yılında açılmıştır. 11 fakülte, 8 meslek yüksekokulu ve 20.000 öğrencisi ile gelişmekte olan bir üniversitedir.

Formun Üstü

Formun Altı