İşim gereği çok farklı il ve ilçelerde bulundum. Her oturduğum yerde farklı çevre rahatsızlıklarıyla/huzuru bozan olaylarla karşılaştım. Emekli olduktan sonra birkaç yıl Anamur’da kendi mahallem olan Yeşilyurt’ta oturdum. Anamur belediyesinin güney tarafı Antalya yolu üzeri. Daha sonra Anamur’dan ayrılıp on yıl kadar İstanbul, Antalya ve Ankara’da oldum. Şimdi Anamur’dayız.

Buraların değişik ama benzer sorunlarıyla karşılaştım. En çok trafik sorunu.
TDK’na göre trafiğin farklı tanımı var:
*Ulaşım yollarının yayalara ve her türlü taşıt tarafından kullanılması, gidiş geliş, seyrüsefer.
*Yoğunluk.
Yoğunluk, yaşadığın yerin nüfusu ve o yerdeki taşıt sayısını ilgilendirir.  
Yolların kullanımı, seyrüsefer önemli. Ama nasıl? Örneğin, yayanın tarlada gider gibi yolda yürümesi, trafik kurallarına uymamaktır. Taşıtlar da yolları ve kavşak ışıklarını kurallarına uygun kullanmalıdır.

Emniyet kemeri takmamak, alkollü araç kullanmak, kırmızı ışıkta geçmek, aşırı hız yapmak, hatalı sollama, cep telefonu ile konuşmak, öndeki araçla takip mesafesine uymamak ve özellikle lüzumsuz ve aşırı klakson çalmak.. gibi kurallar sürücünün çiğnemiş olduğu trafik kurallardır.

Bozyazı’dan çıktım, otellerin önündeki trafik ışığında kırmızı ışıkta yolun sağ tarafında durdum. Kaldırımla mesafem çok az. 5 ya da 6 saniye kala, sarı ışık yanmak üzereyken sağımdan kaldırımla benim aramdan biri, solumdaki arabayla aramızdan da başka biri olmak üzere iki motor, çok hızlı ve beni korkutacak/ürkütecek biçimde ışığı beklemeden ileri fırladılar. Arkamızdan hızlı bir şekilde, durmadan fırladılar. Yeşil ışık yandı ben de hareket ettim ve onları geçtim. Neden bunu yaptınız dercesine normal işaret yaptım. Beni öyle bir hızla takip ettiler ki; sanırım bana yetişebilseler rahatsız edeceklerdi.

Bu ve benzeri durumları, hava atmak için, birçok kural çiğneyen motorlara rastlıyorsunuz. Hanım sık sık konu eder. Motoru süren başında baret ama arkasında binende yok. Kazada onun kafası tehlikeden korunmamalı mı?
Bu ve benzeri motor hataları çok. Yaz dönemi daha çok olmak üzere evimin balkonunda ailecek otururken motorların yaptığı hatalı sürüşlerine çok şahit oluyoruz. Saçkan kavşağı yakınında oturan kayınbiraderim Ayhan anayol üzeri oturur. Motorlardan çok rahatsız olduklarını ve balkonunda motorların aşırı seslerinden rahatsızlıklarından bahseder. Biz de en çok geceleri saat 10 veya 11’den sonra aşırı hız ve motor sesinden rahatsız olmaktayız. Özellikle belediye civarında olması ilginç. Hiç kimse duymuyor mu? Bir ara özellikle aynı saatte gösteri yaptılar. Ve korkulacak biçimde. Sürekli de söylendik. Trafik kurallarını kullanmayanlara ve çevre rahatsızlığı veren her türlü sürücülere kim müdahale eder? Görevli trafik memurları değil mi? Neden müdahale edilmiyor?
Bu yazıyla Anamur’umuzun huzuru için, trafikten rahatsızlığın giderilmesi için; önce trafik polisi görevlilerimizden rica ediyorum. İlçe Emniyet Müdürümüz Ömer Engin Genç’e arzumuzdur. Müdürümüzün dikkate alacağından eminim.

Sanırım motorlar hava atmak için sesli hareket edip birileri fark etsin diye. Ben farklıyım demek için, motorun susturucusunu iptal edip hava atıyorlar. Her gün ana caddelerde, mahalle aralarında motorun egzozunu patlata patlata geçen motorlar.. Emniyet bunu takip etmeli/edebilir diye düşünüyorum. Özellikle gece; hasta, yaşlı, çocuğunu uyutan, sabah işe gidecek olup erken yatıp erken kalkacak olanlar var. Bu durumları emniyetin dikkate alması gerekir ve gereken işlemi yapmalılar diye düşünüyorum. Rahatsız olanlar adına emniyete çağrım, gürültü çıkartan bu tür sürücülere gerekeni yapmaları..

Hep şikayet olmasın. Yazımı Temel’in bir fıkrasıyla tamamlayıp rahatlayalım.
Temel trafik polisi, kuralları ihlal eden bir milletvekilinin otomobilini durdurmuş, ceza yazacak. Milletvekilinden o meşhur laf: “Sen benim kim olduğumu biliyor musun?” Temel telsize sarılmış: “Amirim, birisini çevirdim. Adam kim olduğunu bilmiyor, bana soruyor!..”.
Bu vesileyle; emniyette çalışan polislerimize ve yetkililerine sağlık sıhhat ve afiyetler dileyerek, görevlerini kazasız ve belasız yapmalarını dilerim.
Sağlıkla kalın. Ocak 2023, Anamur. İsmet Kadıoğlu.