ÇERKEZ’LER KİMLERDİR?
Kafkas kavimlerinden biri Çerkezlerdir. Bu kavme mensup olan kimseye de Çerkez denir.
Çerkezler, Batı Kafkas sıradağlarının eteklerinde ve terek ile Kuban nehirleri yataklarına kadar uzanan bayır ve vadilerde oturan kavim, Çerkezlerin ne zaman Kafkasya’ya geldikleri tam olarak bilinmemekle birlikte eldeki bulgular Çerkez tarihinin MÖ 6000 yıllarına kadar uzandığını göstermektedir.

Çerkez’ler, daha çok Kuzey Kafkasya’nın dağlık bölgelerinde, küçük gruplar halinde yaşamışlar ve birçok kavimlerin geçit yolu üzerinde olmalarına rağmen varlıklarını günümüze kadar sürdürmüşlerdir. Çerkez anlatılarında kökeni belli olmayan bir halkın çok eski zamanlarda, Küçük Asya(Anadolu)’da Sinop yakınlarında yaşadığı da söylenmektedir.
ÇERKEZLERİN TARİHİ
Bazı kaynaklardaki bilgilere göre Çerkez’ler, 6.yüzyılda kuzey steplerinden inerek Kafkasya’ya yerleştiler. 8.yüzyıla kadar Bizans egemenliğinde kaldılar. 16.yüzyılda Osmanlıların Kırım ve Kafkasya’yı ele geçirmeleri sonucu Sünni Müslümanlığı benimseyen Çerkez’ler, bu tarihten başlayarak topraklarına göz diken, Ruslarla sürekli çarpıştılar. 1859’da Şeyh şamil yenildikten ve 1864’te tam anlamıyla Rus egemenliği altına girdikten sonra hem sayıca hem de toprakça küçüldüler. Büyük kitleler halinde Türkiye’ye göçen Çerkezlerin bir bölümü Bedevi kabilelerine karşı Osmanlı yönetimi tarafından İsrail ve Ürdün’e yerleştirildiler.

1828- 1829 Osmanlı—Rus savaşının sonrası Anapa’nın Rusların eline geçmesiyle Osmanlıların Çerkezlere yaptıkları yardım kesildi. Bu durum Çerkezlerin durumunu son derece tehlikeye düşürdü. İmam Şamil’in liderliğinde Ruslara karşı açılan cihat hareketine Çerkez’ler de katıldı. Bilhassa Şeyh Şamil’in idaresi altında Ruslara karşı uzun yıllar kahramanca savaşan Çerkez’ler, sonunda sayıca çok fazla olan Rus askerlerine boyun eğmek zorunda kaldılar. Tarih boyunca kültür ve adetlerini koruyan Çerkez’ler, Rus idaresinde fazla kalamayıp, grup grup Osmanlı Devleti’ne hicret ettiler.(Tarih kitaplarında tarihçiler böyle yazıyorlar; tabi ki bu notlar oralardan alınmış notlardır. İ. K.)

TEKİRDAĞ ÇERKEZKÖY İLÇESİ
1877-1878 Osmanlı- Rus savaşı nedeniyle gerçekleşen göçler esnasında, bugünkü Çerkezköy bölgesine 10-15 hane Çerkez yerleştirildi ve burada bir köy kuruldu. Çerkez’ler geçici olarak burada konakladıklarından bu yerleşim yerine Çerkezköy ismi verilmişti. Bu bölgeye yerleştirilen göçmenler içinde Çerkez’ler ve Çerkez köleleri de vardı ve kölelerle birlikte toplam 45 haneydiler. Bu göçmenler padişah mülküne yerleştirilmiş ve günümüz Çerkezköy’ün temellerinin atılmasına sebep olmuştur. Büyük Göç esnasında Kafkasya’daki topraklarını bırakmak zorunda kalan Çerkez’ler, bugünkü Çerkezköy’ün kurucularıydı.

Kafkaslardan göç edip bugünkü Çerkezköy’ün temelini atan Çerkezlerin dışında 1920- 1922 yılları ve arasında bu bölgede Çerkez çetecilerinin var olduğu biliniyor. Bugün sanayinin kalbinin attığı Çerkezköy’de, ülkemizin değişik kısımlarından göç ederek gelen çok sayıda Çerkez kökenli vatandaşlarımızın yaşadığını söyleyebiliriz. (Not: Bu bilgilerin bir kısmı; Çerkezköy’ün Değerleri Sempozyumu’ndan alıntıdır.)

Bu bölümde de ailesi Girit’ten göç edip Anamur’a yerleşmiş ama işinin gereği Çerkezköy’deki Çerkezlerin içinde yaşarken milletvekili seçilmiş Anamurlu bir vekilimizden bahsedeceğim.
ANAMUR’DAN MİLLETVEKİLLERİ
Mustafa Ehliz Atatürk zamanından yani ilk meclisten bugüne kadar Anamur’dan seçilmiş milletvekilleri isimlerini de sıralamasını yaptı ve bende geçmişimizin ve bugünün bu yönden iftiharlarını hatırlatmak istedim.
1)Atatürk döneminin ilk milletvekili, Naim Efendi (Naim Ulusal, 1. Dönem)
2)Dr. Tevfik Bey (Tevfik Marlalı, 2. Dönem)
3)Halil Atalay (8. ve 9. Dönem DP milletvekili)
4)Hidayet Sinanoğlu (10. ve 11. Dönem DP milletvekili)
5)Sadık Kutlay (12. ve 13. Dönem CHP milletvekili)
6)Hikmet Baloğlu (15. Dönem CHP milletvekili)
7)Rüştü Kazım Yücelen (17., 18., 19., 20. ve 21. Dönem ANAP milletvekili)
8)Hidayet Kılıç (21.Dönem MHP milletvekili)
9)Ersoy Bulut (22.Dönem CHP milletvekili)
10)Behiç Çelik (23.Dönem MHP milletvekili)
11) Ayşe Doğan (Çetin) (Anamurlu 25. Ve 26 dönem Ak Parti Tekirdağ Mv.)

AYŞE DOĞAN KİMDİR
26.dönem milletvekili seçildikten sonra hükümet kurulma aşamasında basında aileden sorumlu bakan olabileceği şeklinde ismi geçen Ayşe Doğan( Çetin).
Anamur’un seçkin ailelerinden muhasebeci Ahmet  Çetin’in kızı  Diş Hekimi. Ayşe Doğan hanımefendi 1 Kasım’da yapılan Milletvekilliği Genel Seçiminde  AK Parti Tekirdağ Milletvekili olarak seçilmiştir.

Ayşe Doğan,1971’de Anamur / Mersin’de doğdu. 1983 yılında Anamur Temel Eğitim İlkokulu’ndan, 1989 yılında ise Anamur Lisesinden mezun oldu. 
Üniversiteyi Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde okudu. Bu Fakülteden 1995 yılında mezun oldu.

1995 yılında eşi Makine Mühendisi O. Tunç Doğan ile evlenerek, Kafkasya’dan göçlerle gelip yerleştirilen Çerkezlerin olduğu ve ismini de o şekilde alan Tekirdağ’ın “Çerkezköy” ilçesine yerleşti. Ayşe Doğan, 1995 yılında serbest muayenehane açtı. 2005 yılından beri kendisine ait Özel Doğan Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde Uzman kadrosu ile beraber çalışmaya devam etmişti.

Çerkezköy'de diş hekimliği yapan Mersin Anamur doğumlu Ayşe (Çetin) Doğan'ın partisinin teşkilatı içerisindeki olumlu çalışmaları sonucunda partisinden milletvekili adayı oldu. Ve iki dönemde de seçildi milletvekili oldu.

Ayşe Çetin Doğan'ın eşi Tunç Doğan'ın 1993 yılından bu yana Hattat Holding'e ait Hema AŞ'de genel müdür olarak görev yapmaktadır. Tunç Doğan; Anamur’un Karaçukur köyünden Öğretmen Mustafa Doğan’ın ve aynı zamanda da Anamur’da birçok kişinin öğretmeni, benim de öğretmenim, Başöğretmen, rahmetli Ali Rıza Doğan’ın yeğenidir.

Ayşe Doğan, Ak Parti İlçe Teşkilatı Kadın Kolları Yönetim Kurulunda görev aldı. Kasım 2008 - Şubat 2011 tarihleri arasında Ak Parti Tekirdağ / Çerkezköy İlçe Yönetiminde İlçe Başkan Yardımcısı ve Sosyal İşlerden Sorumlu Başkan olarak aktif çalışmıştır. 

2002 yılından bu yana yapılan tüm seçimlerde Ak Parti adına sandık görevlisi, müşahit ve Okul Sorumlusu olarak görev almış Tekirdağ bölgesinde düzenlenen Ak parti Siyaset Akademisine 2 dönem katılarak siyasi yönden vizyonunu geliştirmiş.

Seçim öncesi, AK Parti'nin bayanlara yönelik pozitif ayrımcılığın kendi şansını arttıracağını belirten Ayşe Doğan, "Eşim 18 yıldır, ben ise 16 yıldır Çerkezköy'de yaşıyoruz. Şimdiye kadar kimseye zararımız olmadı, elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya, istek ve taleplerine cevap vermeye çalıştık. Ayrıca partimizin Kadın Kolları'nda, İlçe Yönetim Kurulu'nda görevlerde bulundum. Özverili bir şekilde çalıştığımı düşünüyorum" dedi. Ve halkın gözündeki olumlu çalışmaları sonucu milletvekili seçildi. Bizler de Anamurlu olarak sevindik. Başarılar.

İktidar; yapılması gerekenleri yapan, problemleri çözen demektir. Anamur’un da problemleri var. Siz de iktidar partisinin bir milletvekili ve sokaklarını karış karış bilen, Pullu’da, Dikilitaş’da, zaman zaman ailesiyle, zaman zaman da arkadaşlarıyla piknik yapmış biri olarak Anamur’a ara sıra da olsa uğrayıp, sohbet etmeyi unutmazsınız inşallah Ayşe Hanım…

Hoş kalın. Ocak 2016 Antalya İsmet Kadıoğlu.